Με… γαλλικό κρουασάν θα σερβιριστούν τα νέα σκληρά αντιεργατικά μέτρα

me-galliko-krouasan-tha-serbiristoun-ta-nea-sklira-antiergatika-metra-

Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του όψιμου φίλου του Τσίπρα, του Εμ. Μακρόν στην Ελλάδα, το θέμα που άνοιξε με εκκωφαντικό τρόπο είναι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Μάλιστα, τουλάχιστον 3 εφημερίδες το έκαναν και πρώτο θέμα, με την «Εφημερίδα των Συντακτών» να λέει ότι έρχονται κακά μαντάτα από το Παρίσι.

Ο Μακρόν προχωρά σε μια μεταρρύθμιση που ουσιαστικά προκαλεί τεράστιες ανατροπές στο γνωστό γαλλικό μοντέλο προστασίας των εργαζόμενων, τουλάχιστον όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Οι απολύσεις γίνονται ευκολότερες, ο ρόλος των εκπροσώπων των εργαζόμενων, δηλαδή των συνδικάτων περιορίζεται. Δηλαδή οι συνδικαλιστές δεν θα έχουν ουσιαστικό ρόλο και δεν θα μπορούν να παρεμβαίνουν για να μη χάνονται θέσεις εργασίας. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ουσιαστικά περιορίζονται και ενισχύονται οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις.

Ακόμη, περιορίζονται οι δυνατότητες προσφυγής των εργασιακών επιτροπών στους ειδικούς. Συμπερασματικά: Ο Μακρόν προωθεί μια πολύ σκληρή ατζέντα καθώς αποδυναμώνεται ο εργαζόμενος, γίνεται ευκολότερη η απόλυσή του έστω κι αν πάρει μεγαλύτερη αποζημίωση. Το νέο γαλλικό μοντέλο απέχει παρασάγγας από το γερμανικό το οποίο είναι εξαιρετικά πιο φιλεργατικό, περισσότερο απ’ ότι νομίζουν διάφοροι «γερμανοφάγοι» ή «σανοφάγοι» στην Ελλάδα.

Όλα αυτά ασφαλώς και θα συζητηθούν με τον Τσίπρα, ωστόσο, είναι και το στίγμα για τα όσα θα ισχύσουν στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Και, ω του θαύματος, πολλά από αυτά αποτελούν μέρος της τρίτης αξιολόγησης που πρέπει τάχιστα να κλείσει η κυβέρνηση για να μην έχουμε περιπέτειες.

Μείωση της επιρροής των συνδικάτων, δυσκολότερη η προκήρυξη απεργίας και άλλα θέματα θα ανοίξουν κι έρχονται ως συνέχεια των σκληρών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί. Αυτή η εξαιρετικά σκληρή ατζέντα θα είναι το κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων με την τρόικα και σίγουρα θα προκαλέσουν κραδασμούς. Όμως, δεν είναι καθόλου σύμπτωση ότι προωθούνται στη Γαλλία, πρόκειται προφανώς για μια γενική ανατροπή στο πώς βλέπουν οι ηγεσίες τα εργασιακά θέματα.

Κι ενώ θα έπρεπε η κυβέρνηση να κοιτάξει πώς θα αποκρούσει μέτρα εξαιρετικά επώδυνα τι κάνει; Παραμερίζει τη σκληρή πραγματικότητα και προωθεί στη βουλή ένα άλλο εργατικό νομοσχέδιο το οποίο περιέχει ασφαλώς και ορισμένες ευνοϊκές διατάξεις. Η Αχτσιόγλου όπου βρεθεί κι όπου σταθεί μιλά για το νομοσχέδιο, αλλά ξεχνά να μιλήσει για το αν αυτό θα γίνει δεκτό από τους δανειστές, αν θα μας επιβληθούν νέα σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους, αν τελικά το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών μέτρων γέρνει προς τα δεύτερα.

Για λόγους επικοινωνίας καθαρά η Αχτσιόγλου μιλά για τα θετικά και πόσο τα δέχονται οι φορείς της αγοράς και… ξεχνά να μιλήσει για το… γαλλικό κρουασάν πίκρας που έρχεται. Και που είτε θα κλείσει με το πιστόλι στον κρόταφο είτε η αξιολόγηση θα κρατήσει μήνες θέτοντας σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας.

Και δυστυχώς ισχύει ότι «όλα εδώ πληρώνονται», αφού η διαπραγμάτευση της αριστεράς επί δύο χρόνια μας οδηγεί στην αποδοχή σκληρών, αντεργατικών μέτρων σε μια χώρα που δεν είναι Γαλλία και που οι άνεργοι έχουν ελάχιστες ασπίδες προστασίας, το κοινωνικό κράτος απουσιάζει και οι συνδικαλιστές παίζουν περισσότερο κομματικά και προσωπικά παιχνίδια παρά κάτι άλλο.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη