Σάλος με τα αναδρομικά: Αυτοί είναι οι πρώην βουλευτές που έχουν καταθέσει προσφυγές (ονόματα)

vouli1_8-696x477

Την κοινωνική αγανάκτηση και την πολιτική κατακραυγή προκαλεί ο νόμιμος αλλά ανήθικος «μποναμάς» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους πρώτους 100 πρώην βουλευτές, που δικαιώθηκαν δικαστικά για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε πως όσοι δεν αποσύρουν τις δικαστικές προσφυγές θα τεθούν εκτός κόμματος.

Η ΝΔ μάλιστα, με ανακοίνωσή της, κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για την αναγνώριση του «δικαιώματος» των συνταξιούχων βουλευτών να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο επικαλούμενοι την «ανάγκη» εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του Προέδρου του Αρείου Πάγου, επειδή αυτή την δυνατότητα τους την έδωσε «κρυφή» διάταξη που περιλήφθηκε στον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) για το ασφαλιστικό, ενώ εκείνη, ως κυβέρνηση, με δικό της νόμο του 2008, είχε αποκλείσει κάτι τέτοιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δηλώσει με ανακοίνωση πως η αξίωση των πρώην βουλευτών είναι «ντροπιαστική».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καλεί να αποσυρθούν οι προσφυγές, ενώ και ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει προς τους συνταξιούχους βουλευτές πως «υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», το ποσό που διεκδικούν οι πρώην βουλευτές ξεκινά από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές -που ξεπερνούν τις 160- των βουλευτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή των οικογενειών τους, αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Πρόκειται για ποσό που είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζει η Τρόικα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Καταλυτικό ρόλο για την δικαίωση των συνταξιούχων βουλευτών αποτέλεσε «κρυφή» διάταξη που «παρεισέφρησε» στον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου.

Τον νόμο που από τη μία προέβλεπε άγριες μειώσεις συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ και από την άλλη την επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους βουλευτές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «αισχρό ψέμα, πιο αισχρό πεθαίνεις» την ερμηνεία ότι με το δικό του νόμο άνοιξε το παράθυρο για την καταβολή των αναδρομικών.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν το 2008, όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, και αυτό που συμβαίνει τώρα, κατά την άποψή του, είναι ότι η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί μην εφαρμόσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Η σχετική διάταξη «εισήχθη στο νόμο για να απλωθεί στο χρόνο», «για να καθυστερήσουμε την καταβολή των αποζημιώσεων», διαφορετικά θα έπρεπε να καταβληθούν άμεσα, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι τώρα μπορεί ο υπουργός να εκδόσει υπουργική απόφαση που να λέει -αντί για άμεση καταβολή-, θα υπάρξουν τόσες μηνίαιες δόσεις και για τόσα χρόνια.

Ο κ. Κατρούγκαλος δεν διευκρίνισε πάντως τι ακριβώς θα προβλέπει μια τέτοια υπουργική απόφαση, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν πληρωμές με ομόλογα.

Σε ό,τι αφορά στα αναδρομικά, ανάμεσα σε εκείνους που έχουν προσφύγει είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ελεύθερος Τύπος» πριν από μία εβδομάδα, φέρεται να διεκδικεί ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Να σημειωθεί ότι οι αξιώσεις των βουλευτών δεν βασίζονται σε κάποια ρητή διάταξη νόμου αλλά στην Συνταγματική διάκριση των εξουσιών που ερμηνεύτηκε ως ισοδυναμία των τριών εξουσιών και κατ επέκταση εξομοίωση των αποδοχών τους.

Την ερμηνεία αυτή την έδωσαν αρχικά οι δικαστές όταν διεκδίκησαν αυξήσεις για τον εαυτό τους και στη συνέχεια την υιοθέτησε και το Μισθοδικείο.

Η αναδρομικότητα του αιτήματος των βουλευτών φθάνει ως το 2009, γιατί το 2008 η τότε Βουλή αποφάσισε να μην ακολουθήσει τις μισθολογικές «ωριμάνσεις» των ανώτατων δικαστών.

Από το 2008 εως και σήμερα οι απολαβές δικαστών και βουλευτών ακολουθούν σχεδόν αντίθετη πορεία (αυξήσεις για τους πρώτους και μειώσεις για τους δεύτερους). Ωστόσο και αυτή η πορεία είναι μάλλον προσχηματική καθώς, όπως φαίνεται και από το δημοσίευμα, με την αποχώρησή τους από την Βουλή οι περισσότεροι σπεύδουν να εισπράξουν αναδρομικά όσα «έχασαν» από το 2009 και έπειτα.

Από τη ΝΔ είχαν καταθέσει προσφυγές οι:
Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωαν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταυρ. Δαϊλάκης, Γεωργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταυρ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Αθηνά Κόρκα – Κώνστα, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Θεόφ. Λεονταρίδης, Μιχ. Λιάπης, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, Άρια Μανούσου-Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντων. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος, Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάνν. Πλακιωτάκης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής, Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου – Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαϊτίδης.

Παραιτήθηκαν στη συνέχεια οι Μιχάλης Μπεκίρης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Λευτέρης Ζαγορίτης, Μιχάλης Λιάπης, Λεωνίδας Τζανής, Πέτρος Δούκας, Πέτρος Τατούλης και Δημήτρης Γαλαμάτης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ίδιοι.

Από το ΠΑΣΟΚ είχαν καταθέσει προσφυγές οι:
Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεωργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωαν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαινάς, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, ΓκαλήπΓκαλήπ, Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Χρήστος Θεοδώρου, Ιωαν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα – ΝόραΚατσέλη – Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974-1993 ΝΔ και 1996-2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλεξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής – Λιακατάς, Ιωάνν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Λεων. Τζανής, Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Αποστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης.

Αγωγή είχε καταθέσει και η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή του Συνασπισμού (’89-’93) και του ΚΚΕ (’93-’04), η οποία όμως στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Επίσης, είχαν καταθέσει αγωγή ο τέως ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ Εμμ. Μπακόπουλος και ο πρώην βουλευτής Γεώργιος Παπαγεωργίου, για τον οποίο δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ανήκει, καθώς τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ είχαν βουλευτές με το ίδιο ονοματεπώνυμο.

Κάποιοι κατέθεσαν και δύο αγωγές για διαφορετικές βουλευτικές περιόδους. Συγκεκριμένα, διπλές αγωγές έχουν καταθέσει οι Ι. Βαϊνάς, Μυρσίνη Ζορμπά, Εμμ. Λουκάκης και Σωτ. Στολίδης.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη