«Αρμαγεδδών» 130.000 πλειστηριασμών: «Δέσμευσαν» την Ελλάδα έως και το 2021

Pelistiriasmoi-696x481

Μπορεί το Eurogroup να καλωσόρισε την εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση όμως συνέδεσε την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ την άνοιξη, με την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Οι δανειστές απαιτούν να τρέξουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και ζητούν να πραγματοποιηθούν 130.000 μέχρι το 2021.


Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τη διενέργεια 10.000 πλειστηριασμών ακινήτων το 2018 και 40.000 πλειστηριασμών ακινήτων το χρόνο τα επόμενα τρία χρόνια, από το 2019 ως το 2021.

Απαιτείται να μπουν περισσότεροι συμβολαιογράφοι ανά την επικράτεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κάλυψη όλης της χώρας.

Στην Έκθεση Συμμόρφωσης τονίζεται ότι η κατάσταση στα Ειρηνοδικεία παραμένει προβληματική σε αντίθεση με τους ηλεκτρονικούς, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στους συμβολαιογράφους να πραγματοποιούν τον πλειστηριασμό οπουδήποτε, χωρίς αντιδράσεις.

Το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή από τον Μάρτιο και μετά, με την ένταξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 1.000 πλειστηριασμών κάθε μήνα.

Ο στόχος αυτός θα διπλασιαστεί, φθάνοντας τις 2.000 κάθε μήνα κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με προοπτική επανόδου στην κανονικότητα από το 2019 και μετά, οπότε και ο στόχος για τους πλειστηριασμούς ανεβαίνει στις 40.000 ετησίως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει τη σημασία που έχουν οι πλειστηριασμοί για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Για την επίτευξη των στόχων του 2018 και του 2019, απαιτούνται όπως υπογραμμίζεται περαιτέρω προσπάθεια, αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουν θεσμοθετηθεί, όπως είναι η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών για επιχειρήσεις που έχουν οφειλές τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο.

Έως το τέλος του 2019, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα μειώσουν κατά 13,5 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από ρευστοποιήσεις, εκ των οποίων το 30% δηλαδή 4 δισ. ευρώ, θα προέλθει από τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Ο φόβος του πλειστηριασμού «λειτούργησε» και όπως αναφέρεται στην Έκθεση, αρκετοί δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών προσήλθαν στις τράπεζες για να διακανονίσουν τα χρέη τους.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό η Κομισιόν καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να συνεχίσουν τους μηχανισμούς παρακολούθησης.

Οσον αφορά την ατάραχη διεξαγωγή των πλειστηριασμών που απειλείται από τους ακτιβιστές, στην Έκθεση αναφέρεται ότι οι αρχές είναι αναγκαίο να συνεχίσουν την αναθεώρηση του πλαισίου προστασίας και τις δικλίδες ασφαλείας, έτσι ώστε να είναι ανεμπόδιστη η διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Κι αυτό διότι είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για τους οποίους έχουν δεσμευθεί οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη