Ο… μποναμάς του Μητσοτάκη

troikanoi1383633439

Μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης, πάνε σπίτια τους 4.000 υπάλληλοι

Οι 4.000 απολύσεις που, σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης, πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και η ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων του Σεπτεμβρίου βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της τρόικας που, ύστερα από πολλές παλινωδίες, φτάνει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Να σημειωθεί ότι αναφορικά με τις 4.000 απολύσεις, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, έχουν βρεθεί οι 2.730. Δηλαδή, 2.000 πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, 500 που έφυγαν για λόγους υγείας και 230 που αποχώρησαν αναγκαστικά λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων (επίορκοι). Λείπουν δηλαδή 1.270 και μέχρι στιγμής η τρόικα δεν δέχεται να προέλθουν από τη «δεξαμενή» των ΕΑΣ – ΕΛΒΟ – ΛΑΡΚΟ, που θα μπουν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης (σ.σ.: είναι ένα από τα «αγκάθια» στην επικείμενη διαπραγμάτευση), ούτε από τους συμβασιούχους που μένουν στη θέση τους χάρη σε προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και θα βρεθούν σύντομα στην έξοδο με βάση ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Παράλληλα σε εκκρεμότητα μένει η συμπλήρωση της λίστας των 12.500 «διαθέσιμων» του Σεπτεμβρίου με τα ονόματα των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ που έχουν σταλεί από το υπουργείο Παιδείας στο ΑΣΕΠ.
Επιπλέον, στη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους των δανειστών μας αναμένεται να τεθεί το θέμα των 12.500 υπαλλήλων, οι οποίοι, καθώς η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στο αίτημα για παράταση, πρέπει να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά και των 11.000 απολύσεων του 2014, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι εντάσσονται στη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους. Συγκεκριμένα, παρά το ότι η αρχική συμφωνία προέβλεπε να απομακρυνθούν μέχρι το τέλος του 2014, η τρόικα ζητά να απολυθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο, ώστε να μειωθεί άμεσα το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο.
Άλλωστε, εκτός από το Δημόσιο στην ατζέντα της τρόικας βρίσκεται το θέμα της λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων από τον Ιανουάριο του ερχόμενου έτους αλλά και το θέμα των τελευταίων ημερών: δηλαδή, αξιόπιστο σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση ακινήτων που θα βεβαιώνει έσοδα τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ και θα φέρει ετήσια έσοδα 2,9 δισ. ευρώ.  ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.