Βρες καλύτερους

Εγραψε:    Αγαπητέ πιτσιρίκο, ο μπάρμπας μου ο Κώστας χτίζει ένα σπίτι. Το χτίζει χρόνια, κι όλοι του λέμε ότι γέρνει, κι έχει ένα σωρό κακοτεχνίες. Αλλάζει μαστόρους κατά καιρούς, αλλά ποτέ δεν κατάλαβε ότι όλοι τους είναι τσιράκια των δύο αρχικών μαστόρων.Αυτών που ξεκίνησαν λάθος από τα θεμέλια.

Το 2001 (είναι παλιά η οικοδομή, σου το είπα!) είχε κάποιον (τσιράκι άλλου πάντα) που του υποσχέθηκε ότι το σπίτι του θα μοιάζει με τα παλάτια των Δανών βασιλιάδων.

Κι αυτός τον πίστεψε. Το 2004, όμως, έφερε έναν μάστορα (ανιψιός αυτός του πρώτου εργολάβου – τι διάολο, θα είναι καλός σου λέει!). Αυτός του υποσχέθηκε ότι θα διορθώσει τις πολλές κακοτεχνίες που έβλεπε.

Το 2009 όμως, ο ίδιος άρχισε τις προειδοποιήσεις ότι το κτίσμα γέρνει, και πρέπει να προσέξουμε.

Ο μπάρμπας τότε ανέθεσε σ” έναν άλλο, που επέμενε ότι όλα διορθώνονται και δεν θα χρειαστεί καμιά σκαλωσιά, όπως πολλοί φώναζαν.

Τον εμπιστεύτηκε αυτόν, γιατί ήταν, λέει, γιος του δεύτερου πρωτομάστορα, τι διάολο! Είχε και πτυχία από τα Παρίσια και τα Λονδίνα!

Αλλά αυτός μόλις ανέλαβε το έργο, άρχισε να φωνάζει ότι χρειάζεται σκαλωσιά, ότι θα πέσει, δεν γίνεται τίποτα! Πήγε τότε διακοπές σ” ένα νησί, κι από κει πήρε τηλέφωνο τον μπάρμπα, και του είπε ότι χρειάζεται σκαλωσιά από το εξωτερικό επειγόντως, αλλά αυτός θα τα κανονίσει όλα και να μην ανησυχεί καθόλου.

Ο μπαγάσας το είχε ήδη κανονίσει αλλά δεν έλεγε τίποτα. Κι ήξερε ότι αυτή την σκαλωσιά ο μπάρμπας θα την πληρώνει για πάρα πολλά χρόνια, γιατί το δανέζικο παλάτι δεν πρόκειται να στηριχτεί μόνο του έτσι που γέρνει. Κι εκείνοι στα εξωτερικά που νοικιάζανε τις σκαλωσιές, τρίβανε τα χέρια τους.

Αυτός ο μάστορας είχε κι άλλους μαστόρους μαζί του. Ένας χοντρός μάλιστα κατηγόρησε όλο το σόι: όλοι, λέει, φταίμε που γέρνει το σπίτι, κι ο μπάρμπας, κι η αδερφή του, η μάνα μου, και οι κόρες μου, όλοι! Κι ο μπάρμπας τον πίστεψε και μας το χτυπάει κατά καιρούς.

Κι έπειτα ήρθε κι άλλος ένας. Αυτός κολλητός του προηγούμενου, αλλά από τον άλλο εργολάβο τσιράκι (μεγάλο μπέρδεμα σου λέω.)

Κι αυτός έλεγε μακριά από σκαλωσιές, αλλά μόλις ανέλαβε, τα ίδια πάλι. Κι όλοι λέει πρέπει να βάλουμε ένα χεράκι, και μας έχει να του κουβαλάμε λάσπη, κι εμένα και τη μάνα μου, και τις κόρες μου.

Μάλιστα ένα δικό του τσιράκι τελευταία έλεγε ότι αν θέλουμε να γλιτώσουμε από τις σκαλωσιές πρέπει να κάνουμε θυσίες.

Αλλά όχι, ήταν τίμιοι ετούτοι, δεν υποσχέθηκαν δανέζικο παλάτι, πρέπει λέει να κοπιάσουμε, αν θέλουμε να τελειώσει η βουλγάρικη στρούγκα. Τέτοια μεγαλεία.

Υπάρχουνε κι άλλοι μαστόροι: Αλλά ο μπάρμπας, κάθε φορά που του το λέμε, λέει «Βρες καλύτερους!».

Άντε να του εξηγήσεις ότι το σπίτι θέλει γκρέμισμα και ξαναστήσιμο από τα θεμέλια!

Υ.Γ. Ο μπάρμπας δεν χτίζει στ” αλήθεια σπίτι. Στ” αλήθεια όμως έχει κόλλημα με το δόγμα «Βρες καλύτερους». Και δυστυχώς, υπάρχουν χιλιάδες μπαρμπάδες εκεί έξω, κολλημένοι στο ίδιο δόγμα.

Με μεγάλη εκτίμηση

Ένας Κριεκουκιώτης

(Αγαπητέ φίλε, δεν είναι μόνο οι μπαρμπάδες. Μακάρι να ήταν μόνο οι μπαρμπάδες. Το σπίτι θέλει γκρέμισμα. Κι αφού δεν το γκρεμίζουμε για να φτιάξουμε νέο, γκρεμίζεται μόνο του και πέφτει πάνω μας. Να είστε καλά.)

pitsirikos-logo