«ΣΥΡΙΖΑ γερά, παρ’ τους τα λεφτά»..

06_40_img_1762_44444444444407132013

 

Η έκκληση που συνοψίζει ο τίτλος θα είχε κάποια σημασία αν, πρώτον, δεν την απηύθυνε η τρόικα, δεύτερον, η κοινωνία πίστευε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμο να κάνει την κομμουνιστική επανάσταση και, τρίτον, ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε πως είναι σε θέση να μαζέψει κάτι από τα σεντούκια της φορο-αποφεύγουσας πλουτοκρατίας.Προς το παρόν, πάντως, τίποτε από τα τρία δεν ισχύει:

● Ούτε η τρόικα εννοεί πραγματικά και απαιτεί την πάταξη της φοροδιαφυγής.

● Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει κάποια διάθεση να τα βάλει με το οικονομικό κατεστημένο.

● Ούτε, πολύ περισσότερο, ο κόσμος τρώει κουτόχορτο.

Κατ’ αρχήν η τρόικα, οι εκπρόσωποι δηλαδή των μηχανισμών των δανειστών που αρμέγουν την ελληνική κοινωνία, είναι το προϊόν μιας παγκόσμιας οικονομικής πραγματικότητας η οποία αποτυπώνεται ως εξής, σύμφωνα με την«απογραφή των δισεκατομμυριούχων», που πραγματοποίησε η εταιρία Wealth-X της Σιγκαπούρης σε συνεργασία με την ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS:

● Σημαντικές απώλειες στα εισοδήματα των μέσων και κατώτερων εισοδηματικών τάξεων.

● Βαρύτατες κοινωνικές επιπτώσεις στις χώρες που πλήττονται περισσότερο.

● Η παγκόσμια οικονομική ελίτ παραμένει αλώβητη.

Η εν λόγω έρευνα αποδεικνύει το αυτονόητο. Πως την περίοδο των κρίσεων μεγαλώνει το ήδη μεγάλο χάσμα μεταξύ των ελαχίστων που έχουν (και μαζεύουν) τα πάντα και των υπολοίπων που θυσιάζονται στον Καιάδα της φτώχειας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Welle, εν μέσω της κρίσης ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 880 άτομα. Κάτι που σημαίνει ότι 2.170 άνθρωποι έχουν σήμερα στην κατοχή τους χρηματική περιουσία άνω του ενός δισ. δολαρίων (ο καθένας), με τα συνολικά τους περιουσιακά στοιχεία να έχουν υπερδιπλασιαστεί κατά την περασμένη πενταετία από 3,1 σε 6,5 τρισ. δολάρια.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς τα έξι χρόνια της κρίσης οι πλούσιοι (με περιουσία πάνω από 30 εκατ. ευρώ) αυξήθηκαν κατά 11%, κατορθώνοντας μάλιστα να αυξήσουν τον πλούτο τους κατά 20%.

Έχουμε λοιπόν την εντύπωση πως τα όσα ωραία λόγια λέγονται και γράφονται (κυρίως στον διεθνή Τύπο) περί της αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να μαζέψει χρήμα από τους έχοντες είναι προσχηματικά για έναν πολύ απλό λόγο: Αυτός ο κόσμος είναι δομημένος έτσι ακριβώς. Από τη μια πλευρά οι ζάμπλουτοι και από την άλλη η πλέμπα. Ανάμεσά τους ο Καιάδας, στον οποίο… συνωστίζονται σε περιόδους κρίσης ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας.

Αν, πάντως, κάτι έχει σημασία από τις εκκλήσεις / προσταγές των δανειστών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αυτό θεωρούμε πως έχει να κάνει πρώτα και κύρια με τη διάθεσή τους να μπουν στα χωράφια των εγχώριων αρχόντων του πλούτου. Προφανώς, αυτοί που δανείζουν το χρήμα στην Ελλάδα επιθυμούν και να το μοιράσουν. Στους «δικούς» τους…

Τι ρόλο θα παίξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν έρθει στην εξουσία; Θα εξαλείψει το χάσμα ανάμεσα στον τεράστιο πλούτο και την ανείπωτη φτώχεια; Θα βρει τα θαμμένα δισεκατομμύρια των off shore; Θα μοιράσει πιο δίκαια την πίτα;
Κομματάκι δύσκολο…  Δημήτρης Μηλάκας   ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.