Daily Archives: Μαρτίου 11, 2014

Ενα Boeing μπορεί να εξαφανιστεί έτσι απλά; Ανταποκριτής των New York Times απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα

ce15d-112

Την ώρα που το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην τύχη της μοιραίας πτήσης της Malaysian Airlines ειδικοί επιχειρούν να απαντήσουν στο εύλογο ερώτημα: «Πόσο εύκολα μπορεί να εξαφανιστεί ένα Boeing».

Στο ερώτημα αυτό, όπως και σε πολλά άλλα, έρχεται να απαντήσει ο ανταποκριτής των New York Times.

Υπάρχουν περιοχές, ειδικά πάνω από νερό, οι οποίες δεν καλύπτονται με ραντάρ. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι κυβερνήτες των αεροπλάνων δίνουν το στίγμα τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, ανάμεσα στα «νεκρά» σημεία μπορεί να συμβεί κάτι, που δεν θα καλύψει ένα ραντάρ.

Κάποια αεροπλάνα διαθέτουν αυτοματοποιημένα συστήματα που στέλνουν δεδομένα για την απόδοση του κινητήρα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα αυτά τα σήματα στέλνονται στη βάση συντήρησης και όχι στον πύργο ελέγχου.

Τι συνέβη όμως με την πτήση της Malaysian Airlines, όπου το αεροπλάνο φαίνεται να συνετρίβη μία ώρα μετά την απογείωση;

Στο ερώτημα γιατί δεν έχει εντοπιστεί το μαύρο κουτί από το αεροσκάφος, ο ανταποκριτής υποστηρίζει πως στην περίπτωση που ένα αεροπλάνο βρεθεί στο νερό, οι χρονοδιακόπτες τους θα μπορούσαν να εκπέμψουν ένα χαρακτηριστικό ήχο, εφόσον είναι ενεργοποιημένοι. Όμως, ο ήχος αυτός φτάνει σε περιορισμένη έκταση, ενώ το αεροπλάνο μπορεί να μη βρίσκεται καν στο νερό.

Στην περίπτωση της μοιραίας πτήσης της Malaysian Airlines τα συντρίμμια δεν μπορούν να εντοπιστούν γιατί ενδέχεται οι Αρχές να μην ψάχνουν στην κατάλληλη περιοχή. Αυτό μπορεί να συμβεί καθώς ένα αεροπλάνο πετάει στα 10 μίλια/ λεπτό και κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς συνετρίβη, ή αν αναμετέδωσε το ειδικό σήμα πριν χαθεί.

Για το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας η εφημερίδα υποστηρίζει πως καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ανταποκριτή δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που να τους οδηγεί με σιγουριά σε αυτό το συμπέρασμα.

Αν το αεροπλάνο είχε σημαντική δυσλειτουργία, δε θα καλούσαν οι πιλότοι σε βοήθεια και δε θα έστελναν σήμα κινδύνου;

Το σήμα κινδύνου είναι το τρίτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσει ένας κυβερνήτης στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να κρατήσουν το αεροπλάνο στον αέρα. Αν οι πιλότοι αγωνίζονται για να διατηρήσουν το αεροσκάφος στον αέρα, μπορεί να μην έχουν το χρόνο να χρησιμοποιήσουν τον ασύρματο.

Μπορεί ένας από τους κυβερνήτες να συνέτριψε το αεροπλάνο εσκεμμένα;

Είναι γνωστό ότι συμβαίνει: Οι συντριβές της πτήσης των Αιγυπτιακών αερογραμμών από το αεροδρόμιο Κένεντι το 199 και της πτήσης των αερογραμμών SilkAir στην Ινδονησία το 1997 αποδόθηκαν σε εσκεμμένες ενέργειες των μελών του πιλοτηρίου. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι γνωστό ώστε να οδηγήσει στην υπόθεση ότι κάτι ανάλογο συνέβη και στην πτήση των μαλαισιανών αερογραμμών.

Έχουν εξαφανιστεί και άλλα αεροπλάνα με αυτό τον τρόπο τα τελευταία χρόνια;

Δεν υπάρχει καταγραφή για μεγάλα αεροσκάφη που απλώς εξαφανίζονται, αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να το διαπιστώσει κανείς. Μερικά τμήματα από τα συντρίμμια της πτήσης 447 της Air France εντοπίστηκαν να επιπλέουν στον Ατλαντικό μία ημέρα μετά τη συντριβή του αεροσκάφους τον Ιούνιο του 2009, αλλά χρειάστηκαν πέντε ακόμα ημέρες μέχρι να βρεθεί το υπόλοιπο τμήμα. Μικρότερα αεροσκάφη μπορεί να αγνοούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα, αν καταπέσουν σε απομονωμένες περιοχές. Ο Στιβ Φόσετ, ο τολμηρός εξερευνητής που πέταξε γύρω από τον κόσμο μόνος του, απογειώθηκε με το ιδιωτικό του αεροσκάφος από τη Νεβάδα στις 3 Σεπτεμβρίου του 2007 και η σορός του εντοπίστηκε τον Οκτώβριο του 2008.   www.iefimerida.gr

Πάρτυ στο κόκπιτ με αιθέριες υπάρξεις έστηνε ο πιλότος του αεροσκάφους της Malaysia -Μαρτυρία ντοκουμέντο

ce15d-112

Μαρτυρία σοκ παρουσιάζει τον συγκυβερνήτη του αγνοούμενου αεροσκάφους της Malaysia Airlines ως γλεντζέ, με ιδαίτερη αδυναμία στο ωραίο φύλο και σχετική χαλαρότητα στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας εν ώρα πτήσης. Στη μαρτυρία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και συνοδεύεται από φωτογραφικά ντοκουμέντα, η νεαρή  Τζόντι Ρους περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις στιγμές που πέρασε με τον Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ ως επισκέπτρια στο πιλοτήριο αεροσκάφους που εκτελούσε πτήση από τα νησιά Πουκέ στην Κουάλα Λουμπούρ.

Η μαρτυρία προκαλεί ερωτήματα για τη συμπεριφορά του πιλότου μέσα στο πιλοτήριο, που ενδεχομένως έφερνε σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών

Όπως λέει η νεαρή γυναίκα μόλις είδε στην τηλεόραση τη φωτογραφία του πιλότου του Boeing της Malaysia Airlinesμ, έπαθε σοκ, καθώς αντιλήφθηκε πως πρόκειται για τον ίδιο πιλότο που είχε γνωρίσει το 2011 και μάλιστα είχε και φωτογραφίες μαζί του μέσα στο πιλοτήριο.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, η γνωριμία της με τον Χαμίντ έγινε το 2011 ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στην πτήση από τα Πουκέ με προορισμό την Κουάλα. Οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους τις προσκάλεσαν να  περάσουν ολόκληρη την πτήση μέσα στο πιλοτήριο και εκείνες δέχτηκαν. Σύμφωνα πάντα με τη Λους, μαζί με τη φίλη της καθισαν στο κόκπτι τοσο κατά την απογείωση όσο και κατά την προσγείωση του αεροσκάφους ενώ οι δύο συγκυβερνήτες τούς ζήτησαν αν ήθελαν να μείνουν μαζί τους για μερικές ακόμα νύχτες στην Κουάλα Λουμπούρ.

«Κατά τη διάρκεια της  πτήσης μάς μιλούσαν και κάπνιζαν, κάτι που απ” ό,τι ξέρω δεν επιτρέπεται εν ώρα πτήσης», ενώ υπήρχαν στιγμές που δεν κοίταζαν καθόλου την πορεία του αεροσκάφους, είπε, ωστόσο όπως διευκρίνισε σε κανένα σημείο της πτήσης δεν ένιωσε να απειλείται η ασφάλειά της. Ενιωσα ότι ήταν πολυ φιλικοί, αλλά ταυτόχρονα και  πολύ ικανοί σε αυτό που έκαναν, τόνισε  η Ρους που κατοικεί στη Μελβούρνη.    www.iefimerida.gr

Ασκήσεις επί χάρτου στην Κουμουνδούρου για την άρση ασυλίας της Χρυσής Αυγής: Σε δύο στρατόπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ

ce15d-112

Νέο ραντεβού δίνουν αύριο στις 12 το μεσημέρι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος να λάβει την τελική απόφαση για τη στάση που θα κρατήσουν αναφορικά με την άρση ασυλίας των εννέα βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Η Κουμουνδούρου είναι «χωρισμένη» στα δύο για το συγκεκριμένο ζήτημα και από την τελευταία κιόλας συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ,την περασμένη εβδομάδα, οι δύο πλευρές έδειξαν τα «δόντια» τους.

Τα δύο στρατόπεδα

Σε πρώτο πλάνο, η εισήγηση της πλειοψηφίας που φτάνει στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ συμπυκνώνεται στο να ψηφίσουν «υπέρ» των ασυλιών για τους εννέα, δεδομένου ότι «η θετική ψήφος θα διευκολύνει το έργο της Δικαιοσύνης».

Στον αντίποδα, σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις διατηρούν στελέχη του κόμματος όπως το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Ηρακλειώτης βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης που δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» για τρεις βουλευτές των οποίων ζητείται η ασυλία καθώς δεν έχει πειστεί για τα προσκομισθέντα στοιχεία σε βάρος τους.

Με ορίζοντα την αυριανή συζήτηση βουλευτής του κόμματος είπε στo iefimerida.gr ότι αναμένεται να διατυπωθούν «λελογισμένες διαφοροποιήσεις», εκφράζοντας εκ νέου την αντίρρησή του καθώς όπως είπε «δεν πρέπει να πάμε με αντιδημοκρατικές διαδικασίες να καταργήσουμε το φασισμό».

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση αναμένεται αύριο με κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως « πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας».   www.iefimerida.gr