Την ώρα που το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην τύχη της μοιραίας πτήσης της Malaysian Airlines ειδικοί επιχειρούν να απαντήσουν στο εύλογο ερώτημα: «Πόσο εύκολα μπορεί να εξαφανιστεί ένα Boeing».
Στο ερώτημα αυτό, όπως και σε πολλά άλλα, έρχεται να απαντήσει ο ανταποκριτής των New York Times.
Υπάρχουν περιοχές, ειδικά πάνω από νερό, οι οποίες δεν καλύπτονται με ραντάρ. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι κυβερνήτες των αεροπλάνων δίνουν το στίγμα τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, ανάμεσα στα «νεκρά» σημεία μπορεί να συμβεί κάτι, που δεν θα καλύψει ένα ραντάρ.
Κάποια αεροπλάνα διαθέτουν αυτοματοποιημένα συστήματα που στέλνουν δεδομένα για την απόδοση του κινητήρα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα αυτά τα σήματα στέλνονται στη βάση συντήρησης και όχι στον πύργο ελέγχου.
Τι συνέβη όμως με την πτήση της Malaysian Airlines, όπου το αεροπλάνο φαίνεται να συνετρίβη μία ώρα μετά την απογείωση;
Στο ερώτημα γιατί δεν έχει εντοπιστεί το μαύρο κουτί από το αεροσκάφος, ο ανταποκριτής υποστηρίζει πως στην περίπτωση που ένα αεροπλάνο βρεθεί στο νερό, οι χρονοδιακόπτες τους θα μπορούσαν να εκπέμψουν ένα χαρακτηριστικό ήχο, εφόσον είναι ενεργοποιημένοι. Όμως, ο ήχος αυτός φτάνει σε περιορισμένη έκταση, ενώ το αεροπλάνο μπορεί να μη βρίσκεται καν στο νερό.
Στην περίπτωση της μοιραίας πτήσης της Malaysian Airlines τα συντρίμμια δεν μπορούν να εντοπιστούν γιατί ενδέχεται οι Αρχές να μην ψάχνουν στην κατάλληλη περιοχή. Αυτό μπορεί να συμβεί καθώς ένα αεροπλάνο πετάει στα 10 μίλια/ λεπτό και κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς συνετρίβη, ή αν αναμετέδωσε το ειδικό σήμα πριν χαθεί.
Για το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας η εφημερίδα υποστηρίζει πως καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ανταποκριτή δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που να τους οδηγεί με σιγουριά σε αυτό το συμπέρασμα.
Αν το αεροπλάνο είχε σημαντική δυσλειτουργία, δε θα καλούσαν οι πιλότοι σε βοήθεια και δε θα έστελναν σήμα κινδύνου;
Το σήμα κινδύνου είναι το τρίτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσει ένας κυβερνήτης στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να κρατήσουν το αεροπλάνο στον αέρα. Αν οι πιλότοι αγωνίζονται για να διατηρήσουν το αεροσκάφος στον αέρα, μπορεί να μην έχουν το χρόνο να χρησιμοποιήσουν τον ασύρματο.
Μπορεί ένας από τους κυβερνήτες να συνέτριψε το αεροπλάνο εσκεμμένα;
Είναι γνωστό ότι συμβαίνει: Οι συντριβές της πτήσης των Αιγυπτιακών αερογραμμών από το αεροδρόμιο Κένεντι το 199 και της πτήσης των αερογραμμών SilkAir στην Ινδονησία το 1997 αποδόθηκαν σε εσκεμμένες ενέργειες των μελών του πιλοτηρίου. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι γνωστό ώστε να οδηγήσει στην υπόθεση ότι κάτι ανάλογο συνέβη και στην πτήση των μαλαισιανών αερογραμμών.
Έχουν εξαφανιστεί και άλλα αεροπλάνα με αυτό τον τρόπο τα τελευταία χρόνια;
Δεν υπάρχει καταγραφή για μεγάλα αεροσκάφη που απλώς εξαφανίζονται, αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να το διαπιστώσει κανείς. Μερικά τμήματα από τα συντρίμμια της πτήσης 447 της Air France εντοπίστηκαν να επιπλέουν στον Ατλαντικό μία ημέρα μετά τη συντριβή του αεροσκάφους τον Ιούνιο του 2009, αλλά χρειάστηκαν πέντε ακόμα ημέρες μέχρι να βρεθεί το υπόλοιπο τμήμα. Μικρότερα αεροσκάφη μπορεί να αγνοούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα, αν καταπέσουν σε απομονωμένες περιοχές. Ο Στιβ Φόσετ, ο τολμηρός εξερευνητής που πέταξε γύρω από τον κόσμο μόνος του, απογειώθηκε με το ιδιωτικό του αεροσκάφος από τη Νεβάδα στις 3 Σεπτεμβρίου του 2007 και η σορός του εντοπίστηκε τον Οκτώβριο του 2008. www.iefimerida.gr