Daily Archives: Μαρτίου 26, 2014

Έφτιαξε ένα εκπληκτικό βίντεο για την Κέρκυρα και έκανε το CNN να παραμιλάει (Βίντεο)

graffiti-art

Σκαρφάλωνε σε βράχους και πέρασε ατελείωτες ώρες με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι, αλλά ο κόπος του απέδωσε καρπούς.

Το βίντεο του Βασίλη Μεταλληνού έκανε το CNN να γράψει ύμνους για τη δουλειά του αλλά και για την Κέρκυρα, την οποία παρουσίασε με ένα μαγικό τρόπο μέσα από το φακό του.

«Νυχτερινά τοπία της Κέρκυρας- Η παρέα των αστεριών» είναι ο τίτλος του πεντάλεπτου βίντεο που έκλεψε την καρδιά του CNN. Μέσα σε πέντε λεπτά «περνούν» 60.000 φωτογραφίες του Μεταλληνού υπό τους ήχους της μουσικής του Γιάννη Μηλιάδη.
«Ο οργανισμός τουρισμού της Κέρκυρας θα έπρεπε να τους ευχαριστεί», γράφει το αμερικανικό δίκτυο σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του, που συμπληρώνει πως «αν δεν αντλήσετε έμπνευση για να φύγετε για την Ελλάδα μόλις το δείτε, τότε πιθανότατα δεν παρακολουθήσατε σε full-screen αυτό το αφιέρωμα στην ελληνική ομορφιά».
Ο 29χρονος Μεταλληνός άρχισε να ασχολείται με την αστρονομία πριν από περίπου μία δεκαετία, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια ασχολείται με την αστροφωτογραφία.
Για να φτιάξει αυτό το πεντάλεπτο time-lapse, το πέμπτο που δημιουργεί, ο Κερκυραίος πέρασε ακόμη και 8-9 συνεχόμενες ώρες τραβώντας φωτογραφίες για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, μερικές φορές σκαρφαλωμένος σε βράχους

Έφτιαξε ένα εκπληκτικό βίντεο για την Κέρκυρα και έκανε το CNN να παραμιλάει (Βίντεο) – See more at: http://www.hellas-now.com/2014/03/cnn.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FYsJNX+%28HELLAS+NOW%29#sthash.92jIjdBx.dpuf

Νέα εφαρμογή «λύνει» τα χέρια: Κλειδώστε και προστατέψτε τα προσωπικά σας αντικείμενα με ένα κλικ [εικόνες&βίντεο]

cuipers660

Βαρεθήκατε να χάνετε τα πράγματά σας από εδώ και από εκεί; Mια νέα εφαρμογή δίνει την ευχέρεια και την ευελιξία ακόμη και αν δεν θυμόμαστε που είδαμε τελευταία φορά τα κλειδιά μας να μπορέσουμε να τα ξετρυπώσουμε.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα πρωτοποριακών ιδεών Kickstarter αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στην ομάδα σχεδίασης του Lupo, όπως το ονόμασαν, να αναπτύξει ένα από τα πιο χρηστικά και πολύτιμα γκάτζετ του 2014 όπως ψηφίστηκε στο Wearable Tech Show του Λονδίνου, προκειμένου να βρίσκει τα χαμένα αντικείμενα μας.

Το Lupo διαθέτει αντικλεπτικό μηχανισμό, ο οποίος ενεργοποιείται, όταν απομακρυνθεί ο κάτοχός του και τον ειδοποιεί σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές μέσω SMS. Η χρήση του είναι απλή, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετείται κοντά στα αντικείμενα ή κρεμασμένο στα κλειδιά αλλά και στην τσάντα. Μία ακόμη χρήσιμη λειτουργία που πρόκειται να έχει το συγκεκριμένο «κουμπί» είναι η ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων, αφού εάν τυχόν τοποθετηθεί κοντά ή πάνω στον υπολογιστή σας και απομακρυνθείτε, σε λίγα δευτερόλεπτα θα κλειδωθεί αυτόματα, προκειμένου να διασφαλίσει τα δεδομένα σας.

Είναι ικανό να ελέγχει περισσότερες από μία συσκευές μέσω της τεχνολογίας bluetooth 4.0 και δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να μπορεί ακόμη και να το χρησιμοποιεί ως τηλεχειριστήριο σε μία παρουσίαση ή δίνοντας του την ευχέρεια να φωτογραφίζεται από μακριά με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η εφαρμογή διατίθεται για smartphones με λειτουργικό iOS και Android αλλά και σε υπολογιστές και σκοπό έχει να σας βοηθήσει να βρίσκετε τα χαμένα αντικείμενά σας, με μία απλή κλήση από το κινητό σας, μέσω ενός LED φωτισμού και ενός ηχητικού τόνου.

Το ειδικό «κουμπί» πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αρχές Απριλίου και θα δίνει την δυνατότητα επέκτασης για άλλες χρήσιμες εφαρμογές, αναφέρει το Kickstarter, όπως για παράδειγμα χειρισμό ηχοσυστήματος, χρήση ως joystick για gamers ακόμη και σαν ποντίκι υπολογιστή, χάρη στο Lupo Software Development Kit (SDK).

 

 

 

 

 

www.iefimerida.gr

Απόλας Λέρμι: ο Πόντιος που δεν φοβάται τους Γκρίζους Λύκους! (video)

graffiti-art

 

Μπήκε στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο και τραγούδησε το «αγαπώσε» στα… «ρούμτσα», δηλαδή ρωμέϊκα – ελληνικά, προκαλώντας αίσθηση στην Τουρκία. Αργότερα εμφανίστηκε σε εκπομπή του κρατικού TRT, ερμηνεύοντας το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι «Τα μαλλία μ” ντ” έσπριναν», με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά τα social media από σχόλια φανατικών Τούρκων και Γκρίζων Λύκων.

Ο λόγος για τον 29χρονο τραγουδιστή Απόλας Λέρμι, από την Τόνια της Τραπεζούντας, που κάνει γνωστό με τα τραγούδια του, εντός και εκτός
Τουρκίας, τον ιδιαίτερο πολιτισμό της Μαύρης Θάλασσας. Αυτόν που άφησαν πίσω τους το 1923 οι Πόντιοι που εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και συνεχίζουν έως σήμερα στον Πόντο οι μουσουλμάνοι ελληνόφωνοι, ως Τούρκοι πολίτες πλέον.

Από μικρός ο Απόλας, άκουγε τους μεγαλύτερους να μιλούν τα «ρούμτσε». Οι παππούδες του, του μετέδωσαν την αγάπη τους για την ποντιακή παράδοση και τη διαφορετικότητα του πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας και των ιδιαίτερων ήχων της Τραπεζούντας..

Από πολύ νωρίς, άρχισε να ερευνά και να καταγράφει τους παλιούς λυράρηδες και δημιουργούς που έζησαν στη Τραπεζούντα, αλλά και να ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια με το προσωπικό του ύφος, συμβάλλοντας έτσι περαιτέρω στην γνωστοποίηση της αυθεντικής Τραπεζουντιακής μουσικής στην Τουρκία.

Η σχέση του με την μουσική άρχισε στα χρόνια του στο Λύκειο και εντάθηκε μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο. Από το 2001 και μετά συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς σε διαφορετικά σχήματα και είδη μουσικής. Έχει κάνει πολλές εμφανίσεις στην Τουρκία και στην Ευρώπη. Το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Καλαντάρ» κυκλοφόρησε το 2011 και έτυχε θερμής υποδοχής από τους ακροατές και θετικής ανταπόκρισης από καλλιτεχνικούς κύκλους.

Δημιουργία του που προκάλεσε συζητήσεις και τάραξε τα νερά ήταν το «Αντιστάσου Μαύρη Θάλασσα». Αυτό το τραγούδι στόχευε στο να τραβήξει την προσοχή του κοινού στα κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα της Μαύρης Θάλασσας.

Επιπλέον ο Απόλας Λέρμι, που ήταν ο πρώτος που έκανε μουσικό κλιπ στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, με ένα τραγούδι στα «ρούμτσα» (ποντιακά) συμβάλλοντας σημαντικά στο να γίνει περισσότερο γνωστή αυτή η αρχαία γλώσσα σε ολόκληρη την Τουρκία και να αρχίσει μια δημόσια συζήτηση στη χώρα, για την ελληνική καταγωγή της συγκεκριμένης γλώσσας.

Ουσιαστικά, ο Απόλας Λέρμι συμβολίζει την ανάγκη των αυτοχθόνων γηγενών κατοίκων της σημερινής Τραπεζούντας να ξαναβρούν τα μουσικά μονοπάτια της Ελληνοφωνίας τους μετά από αιώνες «ιδιώτευσης» με την παραγωγή cd και video clip στην αρχέγονη γλώσσα των Ελλήνων του Πόντου.

Η προσπάθεια αυτή έχει ως σκοπό την αδερφοσύνη μέσα από την κατανόηση των επιμέρους εθνοτήτων της Μαύρης Θάλασσας με μουσικές παραδοσιακές και σύγχρονες διασκευές που αγγίζουν και το μη Ποντιακό κοινό σε Ελλάδα και Τουρκία.

«Στόχος μου είναι να συμβάλω στη διάσωση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που υπάρχει στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και εμείς οι ντόπιοι ελληνόφωνοι του Πόντου, είμαστε περήφανοι για αυτήν» δήλωσε ο ίδιος στο protothema.gr, επισημαίνοντας με νόημα πως «η πολιτική δεν έχει σχέση, με την παράδοση και τον πολιτισμό», απαντώντας έτσι εμμέσως στις απειλές που δέχεται από εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας και τους λεγόμενους Γκρίζους Λύκους, να σταματήσει να τραγουδάει και στα ελληνικά. Στο νέο του άλμπουμ «Σάντα», επέλεξε να απαντήσει με τους στίχους του, στις κραυγές των Γκρίζων Λύκων. «Τραγουδώ ελληνικά, τραγουδώ και τούρκικα» είναι ο τίτλος ενός από τα νέα τραγούδια του άλμπουμ, που είναι αφιερωμένο στην αδελφοσύνη των λαών που κάνουν αγώνα για να ζήσουν μαζί πάνω στα ίδια χώματα.

«Αγαπώ την αρχαία Ελλάδα και την ιστορία» απαντάει, για τους λόγους που τον οδήγησαν να «χτυπήσει» τατουάζ στο χέρι του, το όνομα του στα ελληνικά, που παραπέμπει στον αρχαίο θεό της μουσικής Απόλλωνα.

Πρόσφατα ο Απόλας Λέρμι βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, προσκεκλημένος της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής. Ο χώρος του δημοτικού κινηματοθεάτρου «Καλυψώ» στην Καλλιθέα, όπου πραγματοποιήθηκε κοινή συναυλία με τον Δημήτρη Καρασαββίδη, τον «Ευξείνειο Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο» και το σχήμα «Αργατεία», αποδείχτηκε πολύ μικρός για τους εκατοντάδες Πόντιους, και όχι μόνο, που κατέκλεισαν την αίθουσα για να ακούσουν το παιδί από την Τόνια, που ξύπνησε μνήμες από την χαμένη πατρίδα.  olympiada

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο ΕΔΩ