Έτσι είναι τα πράγματα

XREOS5_457_355

Πολλά λέγονται και γράφονται για τον χρηματισμό βουλευτών λίγο πριν την ψηφοφορία για πρόεδρο της δημοκρατίας. Επειδή η υπόθεση Χαϊκάλη είναι εξαιρετικά διδακτική για κάθε μελλοντική παρόμοια περίπτωση, η ελληνική δημοσιογραφική κοινότητα διαμόρφωσε το χάρτη αντιμετώπισης κρίσεων:

Όταν κάποιος που παίζει γελοίους ρόλους στην τηλεόραση και δηλώνει θεατρίνος καταγγέλει κάτι, κανείς δεν θα τον παίρνει στα σοβαρά.

Όταν ένας αεριτζής με γνωριμίες δεν δουλεύει για τις επιχειρήσεις του αφεντικού μας τότε δεν είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας με βαθιές γνώσεις της αγοράς, αλλά λαμόγιο που μας δουλεύει.

Όταν θέλεις να χρηματίσεις έναν βουλευτή πρέπει να τον πληρώνεις με σημαδεμένα νομίσματα. Μόνο έτσι μπορείς να αποδείξεις την ενοχή του.

Όταν ένας μεγάλος επιχειρηματίας ή τραπεζίτης θέλει να χρηματίσει έναν βουλευτή πάει ο ίδιος στο ραντεβού κι όχι τα τσιράκια του.

Όσοι προχωρούν σε τόσο σημαντικές καταγγελίες οφείλουν να φέρουν στοιχεία. Αν αυτά τα στοιχεία δεν μας αρέσουν, είναι παράνομα.

Μπορείς να καταγράψεις τον άλλο όταν προσπαθεί να σου δώσει λεφτά, αλλά να ξέρεις ότι αν χαλάσεις την πολιτική σούπα τότε θα μας βρεις απεναντί σου.

Μονταζιέρες στήνει μόνο όποιος θέλει να ρίξει την κυβέρνηση.

Όταν η κυβέρνηση μας δίνει διαρροές από τη δικαιοσύνη ή την αστυνομία για μονταρισμένα πλάνα και ονοματολογίες, εμείς τα παίζουμε στα κανάλια και τα sites. Άλλωστε, σημασία δεν έχει η διαλεύκανση μιας υπόθεσης αλλά η διαμόρφωση της κοινής γνώμης για την υπόθεση αυτή.

(Τα μεγάλα ΜΜΕ παίζουν τα ρέστα τους. Και οι δημοσιογράφοι τους έχουν αναλάβει την τελευταία γραμμή άμυνας. Αν βγάλουν τα αφεντικά τους καθαρά, ίσως πάρουν και παράσημο)

(Οι κυβερνητικοί συντάκτες διαμαρτυρήθηκαν επειδή η βουλευτίνα Γιαταγάνα τους έκανε πλάκα κι άλλαζε άποψη κάθε μια ώρα. Εγώ είμαι με την Γιαταγάνα. Άλλωστε, οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι του κυβερνητικού ρεπορτάζ δεν φαίνεται να ενοχλούνται από το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση τούς ενημερώνει μόνο με διαρροές. Μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους κι έτσι στα σκοτάδια)

(Όλοι οι δημοσιογράφοι εκφράζουν την επιθυμία να κλείσει το θέμα. Όχι να δουν μέχρι πού φτάνει. Είναι βέβαιοι ότι αυτή η ιστορία δεν έχει κανέναν εντολέα)

(Σε κανένα μεγάλο κανάλι δεν προκαλεί εντύπωση η ολιγωρία των δικαστικών αρχών. Ούτε της αστυνομίας. Ούτε ότι η κατάθεση των στοιχείων έγινε στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόωρες προεδρικές εκλογές)       http://polyfimoss.wordpress.com/