H λίστα με τα 2 δις δάνεια των μηντιαρχών στα χέρια της

wpid-wp-1454937606118.jpeg

Με έναν φάκελο-φωτιά έφθασε στην Αθήνα η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) κ. Ντανιέλ Νουί. Στο φάκελό της η λίστα με τα θαλασσοδάνεια ύψους 2 δις ευρώ των ελλήνων μηντιαρχών! Πρόκειται για ένα θέμα που καίει καθώς συνδέεται άμεσα με την κατάσταση των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Στο μικροσκόπιό της θα μπουν και τα «κόκκινα δάνεια» καθώς και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα αναλάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους. Στο επίκεντρο δε της συνάντησής της με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα  θα βρεθούν και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και η κατάσταση στις μικρότερες, τις μη συστημικές, τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι διοικήσεις των τραπεζών βρέθηκαν στην Φρανκφούρτη και είχαν συναντήσεις με στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

image

Για τα θαλασσοδάνεια των μηντιαρχών γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης στο άρθρο του στο Liberal>

Ακούγεται ότι βρέθηκε τρόπος να λυθεί το μεγάλο και ανυπέρβλητο πρόβλημα του υπερδανεισμού των Μέσων Ενημέρωσης. Δεν θα ζητήσουν, λέει, από τους μετόχους να φέρουν τα λεφτά τους από το εξωτερικό, αλλά θα «πουλήσουν» τα δάνεια σε… ξένα fund με μεγάλη έκπτωση, αφήνοντας τους σημερινούς μετόχους στο απυρόβλητο. Δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο! Θα είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης!

Προσωπικά δεν πιστεύω στους διαδρομιστές. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα βρεθεί εκείνος ο τραπεζίτης που θα βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε ένα τέτοιο «σχέδιο». Ή το δάνειο εξυπηρετείται και δεν υπάρχει λόγος να πουληθεί το δάνειο με έκπτωση σε κάποιο fund ή σε οποιονδήποτε ή δεν εξυπηρετείται και πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος των μετόχων στην εταιρεία, μέχρι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Αν θέλουν να κάνουν μία «εξυπηρέτηση», θα ήταν ίσως πιο τίμιο το απευθείας «κούρεμα» στα δάνεια, από το να αναζητούνται άλλου είδους διαδρομές. Τότε, όμως, θα άνοιγε ένας νέος κύκλος συζήτησης. Και ορθώς! Γιατί να μην προβλεφθούν ανάλογες ρυθμίσεις και για όλους τους άλλους; Ό,τι ρύθμιση βρουν για τον έναν, τον μεγάλο, αυτή ακριβώς θα πρέπει να βρουν και για όλους τους άλλους.

Ας πούμε ότι κάποιος οφείλει 500 εκατομμύρια ευρώ. Αν δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του, τότε η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο της εταιρείας και να δει με ποιον τρόπο θα προστατεύσει τα συμφέροντα των μετόχων της και του ελληνικού λαού. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ελληνικός λαός έχει χρηματοδοτήσει με το υστέρημά του τις τράπεζες…

ΔΟΛ (142,8 εκατ. ευρώ),

Πήγασος Εκδοτική ΑΕ (94,2 εκατ. ευρώ),

Καθημερινή Εκδόσεις ΑΕ (75,1 εκατ. ευρώ),

Έθνος Εκδόσεις ΑΕ (45,5 εκατ. ευρώ),

Πρώτο Θέμα ΑΕ (26,64 εκατ. ευρώ),

Αττικές Εκδόσεις ΑΕ (25,80 εκατ. ευρώ

Real Media AE (25,61 εκατ. ευρώ)

ΟΜΙΛΟΣ ANT1: Το δημιούργημα του Μίνωα Κυριακού, το οποίο πλέον διευθύνει ο υιός, Θεόδωρος Κυριακού. Τα δάνεια από τις τράπεζες ξεπερνούν τα 170.000.000 ευρώ.

ALPHA TV: Στον τηλεοπτικό σταθμό, κυρίως μέσω της INTERTECH, μεγαλομέτοχος είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Ο τραπεζικός δανεισμός αγγίζει τα 58 .000.000 ευρώ.

image

http://kourdistoportocali.com/news-desk/kp-55/