Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος

pitsirikos-logo

Αγαπητέ πιτσιρίκο, σε χαιρετώ από τη γαλαζοαίματη Χίο, γενέτειρα του Ανδρέα Παπανδρέου. Από σήμερα είμαι πεπεισμένος πως η μαστίχα πειράζει στο κεφάλι, η ΝΔ είναι δημοφιλέστερη εδώ παρά στη Μεσσηνία, ενώ:
– τα χωριά του νησιού δεν έχουν γιατρούς,
– πληρώνουμε τις εργαστηριακές εξετάσεις από τη τσέπη μας (έχουν διακοπεί όλες οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ),
– έχουμε 3 δρομολόγια πλοίων τη βδομάδα,
– και κάθε φορά που βρέχει μετράμε τις πληγές μας,
– τουλάχιστον έχουμε ανά 5 μέτρα εκκλησία, η κατάντια μας.

Εκλέχτηκε βουλευτής Χίου με τη ΝΔ ο ανύπαρκτος Μηταράκης που μας θυμήθηκε λίγα 24ωρα πριν τη σφαγή στη Β” Αθηνών.

Όλο το πρωί στο νησί ακούς σενάρια τρόμου για τον Τσίπρα. Είμαστε άξιοι της τύχης μας. Μπράβο στην υπόλοιπη Ελλάδα που είπε ένα βροντερό όχι στη μιζέρια και μας άφησε μονάχους σε μια θλιβερή γωνιά.

Προκειμένου να δικαιολογήσω το τίτλο, θα ήθελα να παρουσιάσω τα διλήμματα που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία από το πρώτο μνημόνιο. Αν έχω ξεχάσει κανένα μπορεί να επανέλθω με συνέχεια.

Δίλημμα 1ον: Τι θα γίνει με το χρέος;
Ο καλός: Πρέπει να το πληρώσουμε μέχρι τελευταίου σεντ με τους όρους των δανειστών.
Ο κακός: Θα επαναδιαπραγματευτούμε με τους δανειστές τους όρους αποπληρωμής πάντα με σεβασμό στον πολίτη.
Ο άσχημος: Το ελληνικό χρέος είναι αδύνατον να αποπληρωθεί. “Η θα το διαγράψουμε μονομερώς ή θα γίνει γενναίο κούρεμα χωρίς επιβάρυνση του ελληνικού κράτους. Παράλληλα να συσταθεί επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους ώστε να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στη γιγάντωση του. Σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατη η συνέχιση του σημερινού προγράμματος που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αποικία χρέους. Η διαχειριστική λογική ενός αδιέξοδου είναι πάντα αδιέξοδη.

Δίλημμα 2ον: Τι θα γίνει με την έλλειψη δημοκρατίας και δικαιοσύνης;
Ο καλός: Επόμενη ερώτηση.
Ο κακός: Θα επαναφέρουμε τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Ναι, πως;
Ο άσχημος: Η έλλειψη δημοκρατίας έχει να κάνει με την απουσία συμμετοχής του πολίτη στις πολιτικές διαδικασίες. Η Ελλάδα χρειάζεται νέο Σύνταγμα που θα ενισχύσει τη λαϊκή κυριαρχία. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό μέσα στην ΕΕ καθώς σε πάρα πολλά επίπεδα η Κομισιόν έχει το πρώτο λόγο, ας το κάνουμε και αν δεν τους αρέσει να μας στείλουν e-mail. Η ενεργή συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις, αμεσοδημοκρατικά, είναι must. Μας έχει καταστρέψει το προεδριλίκι. Επίσης, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της συγκυβέρνησης απλά δεν θα εφαρμοστούν. Είναι τόσο απλό.

Δίλημμα 3ον: Τι θα γίνει με τα δάνεια των πολιτών προς το δημόσιο και τις τράπεζες;
Ο καλός: Τώρα θα σας πάρουν τα σπίτια οι κομμουνιστές.
Ο κακός: Ευνοικότερες ρυθμίσεις για την εύκολη αποπληρωμή τους.
Ο άσχημος: Τίποτα να μην γίνει. Το 95% είναι επαχθές χρέος. Νέος, 32 ετών, ημιαπασχολούμενος, 6000 ευρώ ετήσιο εισόδημα χρωστάει 17000 ευρώ. Θέλει μυαλό;

Δίλημμα 4ον: Τι θα γίνει με την ΕΕ;
Ο καλός: Ανήκομεν εις την Δύσιν.
Ο κακός: Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη.
Ο άσχημος: Η Ελλάδα δεν ανήκει στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι στην Ευρώπη, στην Ευρώπη των λαών. Η Ευρώπη των τεχνοκρατών και των τραπεζιτών να πορευτεί χωρίς την Ελλάδα αν έχει τα κότσια. Δεν είναι η Ελλάδα ετοιμοθάνατη. Η ΕΕ είναι με το ένα πόδι στο τάφο επειδή έχει γίνει σαν τα μούτρα των ακροδεξιών.

Δίλημμα 5ον: Ευρώ ή δραχμή;
Ο καλός: Ευρώ.
Ο κακός: Χθες δραχμή, σήμερα ευρώ.
Ο άσχημος: Ούτε δραχμή, ούτε ευρώ. Εχει σημασία στα καζίνο τι μάρκα σου δίνουν ή στη βασιλόπιτα τι βάζουμε για φλουρί; Το θέμα δεν είναι να το βρεις. Το θέμα είναι να μην υπάρχουν «άτυχοι».

Δίλημμα 6ον: Παιδεία, Υγεία.
Ο καλός: Όλα ιδιωτικά. Έξω τα κόμματα από τα πανεπιστήμια, ακομμάτιστοι πρυτάνεις σαν το Φορτσάκη, εισιτήριο στα νοσοκομεία.
Ο κακός: Όλα δημόσια.
Ο άσχημος: Εννοείται πως θα είναι όλα δημόσια. Χρειάζεται παράλληλα αναθεώρηση της παιδείας, ο εμπλουτισμός της. Τα προβλήματα των πανεπιστημίων έχουν να κάνουν με την έλλειψη δημοκρατικής παιδείας. Τα κόμματα αυτό το κενό εκμεταλλεύονται, σε κάθε περίπτωση όμως οι φοιτητές οφείλουν να είναι πολιτικοποιημένοι και να συμμετέχουν. Η απαίτηση να βγουν τα κόμματα από τα σχολεία ακούγεται όλως τυχαίως από δεξιά στόματα που ονειρεύονται πανεπιστήμια με ματ και φορτσάκηδες. Η υγεία δωρεάν για όλους χωρίς προϋποθέσεις και συμμετοχές. Ας κόψουν από τα υποβρύχια που γέρνουν. Μια σύγχρονη κοινωνία πρέπει να έχει δωρεάν δημόσια υγεία. Τέλος.

Φάκελος ΕΡΤ σε παρένθεση. Κανονικά πρέπει να πάνε σπίτι τους όλοι αυτοί που φώναζαν για τη χούντα της ΝΔ και έτρεξαν να γλείψουν μη χάσουν τη θέση στη ΝΕΡΙΤ. Για την εμετική στάση τους προς τον κόσμο που αγωνίστηκε πρέπει να πάνε από εκεί που ήρθαν. Επειδή νομιμοποίησαν το μαύρο στην τηλεόραση. Κλείνω παρένθεση. Το αφήνω για προσωπική κρίση γιατί τα συναισθήματα μου είναι ανάμεικτα. Εννοείται επιστροφή των απολυμένων στη δουλειά τους. Πάντως, η ελεύθερη ΕΡΤ είναι αληθινή τηλεόραση, ότι δεν ήταν η ψεύτικη ΕΡΤ τόσα χρόνια.

Συνοψίζω: Νέο Σύνταγμα με άμεση δημοκρατία, τιμωρία πολιτικών προσώπων, μονομερής διαγραφή του χρέους, πάταξη των κοινωνικών ανισοτήτων, κοινωνικό κράτος, δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους.

Μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά και πολύ περισσότερα. Αρκεί να ρίξει λίγη ασχήμια στα ωραία του λόγια. Στο κάτω-κάτω, οι πράξεις μετράνε. Οι επιφυλάξεις μου έχουν να κάνουν με το γεγονός πως, αν δε δω πρώτα, Αλέξη δεν το βαφτίζω.

Ο κόσμος πρέπει να διεκδικήσει αυτό το καλύτερο αύριο που του υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συν ΣΥΡΙΖΑ και χείρα κίνει. Μην περιμένουμε άπραγοι στον καναπέ με το τηλεκοντρόλ στο χέρι. Εμπρός σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους. Σήμερα. Τώρα. Μην περιμένουμε άλλο το σωτήρα. Μόνοι μας θα σωθούμε.

Διώξαμε την αρρώστια από τη μαστίχα και τώρα πρέπει να την κλαδέψουμε και να τη φροντίσουμε για να μας βγάλει κάτι. Δεν πάμε πουθενά με αφορισμούς, προσευχές και συντηρητισμούς.

Η Χίος είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας που περιμένει στο ακουστικό. Το νησί πανέμορφο, πλούσιο, να αδυνατεί να ζήσει τους κατοίκους του, να παράγει τόνους ασχήμιας και σταγόνες ομορφιάς. Ανεπίτρεπτο.

Διονύσης. Σκέτο.

Υ.Γ.: Συγγνώμη προκαταβολικά για το μέγεθος του κειμένου.

(Αγαπητέ φίλε, με όλο το θάρρος, η Χίος δεν είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Κοιτάξτε πού είχε υψηλά ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ και θα καταλάβετε σε ποιες περιοχές έχει πολύ μεγάλα προβλήματα η κοινωνία. Αθήνα, Πειραιάς, και άλλες πόλεις και περιοχές δεν μπορούν να πάρουν ανάσα. Η Χίος -που μάλλον την περνάει φίνα και είναι φραγκάτη- εξέλεξε τον ντιντή, τζιτζιφιόγκο Μηταράκη και μπράβο της. Να τον χαίρεται. Η Ελλάδα θα προχωρήσει και χωρίς τη Χίο. Εγώ, πάντως, σε περιοχές που ψηφίζουν ακόμα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν πάω. Δεν τους αφήνω ούτε μισό ευρώ. Θα κόψω και τη μαστίχα που είναι το αγαπημένο μου ποτό. Βέβαια, σας διαβεβαιώνω πως στις επόμενες εκλογές η Χίος θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Οι κοινωνίες των περισσότερων ελληνικών νησιών είναι ιδρυματοποιημένες. Ένας να φέρει τον ιό, θα κολλήσουν όλοι. Να είστε καλά.)

pitsirikos-logo