Eτσι θα κυβερνήσουμε

images

Το πλαίσιο του κυβερνητικού του προγράμματος ανάρτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ιστοσελίδα του. Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν στελέχη του πρόκειται για μία πιο εμπλουτισμένη και πιο επεξεργασμένη αποτύπωση του προγράμματος το οποίο παρουσιάστηκε  στη Θεσσαλονίκη από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Χωρίζεται σε τέσσερις τομείς:

- Αναδιαπραγμάτευση Δανειακών Συμβάσεων και Χρέους. Αποτυπώνει την πρόταση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, πρόταση για «ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους, «moratorium» στην εξυπηρέτησή του, εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ορισμένη χρονική περίοδο, συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και ποσοτική χαλάρωση με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

- Εθνικό Σχέδιο Άμεσης Ανασυγκρότησης. με  κοινωνικές παροχές δώρο Χριστουγένων ως 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700 ευρώ, νέα ρύθμιση χρεών, εφαρμογή της Νέας Σεισάχθειας, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751.

- Οικοδόμηση Σύγχρονου Κοινωνικού Κράτους. Δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης, ολοκληρωμένο, ενιαίο σύστημα υγείας, δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, και πολιτική στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

- Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, τράπεζες ειδικού σκοπού, τοπικές συνεταιριστικές τράπεζες, Ταμείο Κρατικής Περιουσίας, και διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους για να μειωθεί το δημόσιο χρέος και να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό σχέδιο τύπου Μάρσαλ από το οποίο θα επωφεληθεί και η Ελλάδα.

Αναλυτικά ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«1.Αναδιαπραγμάτευση Δανειακών Συμβάσεων και Χρέους

Με τους ακόλουθους στόχους:

Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω των συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2015.

«Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Περίοδος χάριτος, δηλαδή «moratorium» στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ορισμένη χρονική περίοδο.

Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη.

Ποσοτική χαλάρωση με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

2.Εθνικό Σχέδιο Αμεσης Ανασυγκρότησης

Άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων

1. Δωρεάν ρεύμα για τουλάχιστον τριακόσιες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά
2. Κουπόνια σίτισης για όσους/ες έχουν ανάγκη.
3. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης.
4. Δώρο Χριστουγένωνν ως 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700 ευρώ.
5. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη – Μείωση συμμετοχής στα φάρμακα.
6. Ειδική κάρτα μετακίνησης
7. Κατάργηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάκτηση της εργασίας.
(Στόχος είναι η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και η αύξηση των δημόσιων εσόδων).

1. Ευνοϊκή για τους πολίτες ρύθμιση χρεών προς το κράτος.
Σύσταση ειδικών περιφερειακών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού χρεών ώστε να ρυθμιστούν ευνοϊκά για τους πολίτες και να εισπραχθούν οι οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα θα δοθεί άμεσα για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.
Άμεσα θα σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι ποινικές διώξεις για όσους εντάσσονται στη ρύθμιση, και θα ανασταλούν για όσους αποδεδειγμένα έχουν μηδενικό εισόδημα.
Καταργείται η αυτοφωρή διαδικασία για οφειλές προς το δημόσιο.

2. Ρύθμιση κόκκινων τραπεζικών δανείων με την εφαρμογή του προγράμματος της Νέας Σεισάχθειας.
Σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων. Τον συστήνουμε για να διασφαλίζουμε την ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των δανειοληπτών.
Για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις υλοποιούμε λύση ταχείας εφαρμογής, η οποία θα διασφαλίζει την εργασία και θα αποβλέπει στην συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε να αποφευχθεί η ολιγοπωλιακή συγκέντρωση στην αγορά.
Απαγορεύουμε τις εξαγορές κόκκινων δανείων από διεθνή funds που έχουν στόχο να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη των ελλήνων πολιτών και της ελληνικής οικονομίας.

3. Καταργείται ο φόρος λαιμητόμος, ο ΕΝΦΙΑ. Και θεσπίζεται κοινωνικά δίκαιος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Ο φόρος αυτός θα έχει προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο. Δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία εκτός από υπερπολυτελείς κατοικίες. Δεν θα αφορά τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.

4. Προστατεύουμε την πρώτη κατοικια απο πλειστηριασμούς.

5. Αφορολόγητο όριο τα €12.000 για όλους/ες.

6. Ανάκτηση της εργασίας με στόχο τη στήριξη των εργαζομένων και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης.
α. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους/ες.
β. Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επαναφορά των τριετιών, της επεκτασιμότητας, της μετενέργειας, και της διαιτησίας.
γ. Κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις.
δ. Εθνικό Σχέδιο, διετές, για δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό, δημόσιο και κοινωνικό τομέα της οικονομίας.

Θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ευθύνεται για το πελατειακό κράτος που δημιούργησαν τα κόμματα που κυβέρνησαν και κατέστρεψαν τη χώρα. Αναγνωρίζουμε τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης! Επιμένουμε, όμως, ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα για να τις αλλάξουν. Αντίθετα η ελληνική δημόσια διοίκηση βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο δημοκρατικής μεταρρύθμισης και εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης, του κράτους και του πολιτικού συστήματος.

1. Αλλάζουμε τη δομή της Κυβέρνησης
Αλλάζουμε την δομή της Κυβέρνησης για τον καλύτερο σχεδιασμό, συντονισμό και υλοποίηση της ανασυγκρότησης της χώρας.
Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το υπουργικό συμβούλιο δεν θα είναι διακοσμητικό, αλλά ισχυρό συλλογικό όργανο πολιτικού σχεδιασμού και συντονισμού.
Καταργούμε τα πολυάριθμα κυβερνητικά όργανα που λειτουργούν ως φυτώρια διαφθοράς και διάχυσης της πολιτικής ευθύνης.
Αποσυμφορούμε τον δημόσιο τομέα από τις στρατιές των συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων. Στελεχώνουμε τα γραφείων Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

2. Προωθούμε την αντικειμενική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
Καταργούμε τη μνημονιακή νομοθεσία για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Καταργούμε το θεσμό της διαθεσιμότητας στα πλαίσια της κινητικότητας για τον εξορθολογισμό της κατανομής προσωπικού μεταξύ των υπηρεσιών και των υπουργείων.
Αποκαθιστούμε τους αντισυνταγματικά απολυμένους.
Καταργούμε τον αντισυνταγματικό νόμο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών θα γίνεται στη βάση αντικειμενικών δεικτών.

3. Αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά τη γραφειοκρατία και την πολυνομία.
Περιορίζουμε τη φυσική επαφή διοίκησης και διοικουμένου για την καταπολέμηση της μικρής διαφθοράς.
Αναβαθμίζουμε τα ΚΕΠ και τα συνδέουμε με τμήματα εξυπηρέτησης πολιτών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
Εισάγουμε την ηλεκτρονική κάρτα για κάθε πολίτη με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τη συναλλαγή με τη δημόσια διοίκηση.
Απλοποιούμε την έκδοση οικοδομικών αδειών και αδειών λειτουργίας καταστημάτων με τη δραστική μείωση δικαιολογητικών και την ουσιαστική ενίσχυση των ελέγχων κατά την υλοποίηση.
Συγκροτούμε ειδικό γραφείο κωδικοποίησης της νομοθεσίας υπό την ευθύνη της Βουλής των Ελλήνων.

4. Σπάμε το τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών κομμάτων – οικονομικής ολιγαρχίας – τραπεζών.

Πολιτικά κόμματα

Αναμορφώνουμε το πλαίσιο τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων, με τη θέσπιση ανώτατου ορίου δανεισμού, απαγόρευση μακροπρόθεσμου δανεισμού και γενική απαγόρευση δανειοδότησης πάνω από ένα μικρό μέρος της κρατικής χρηματοδότησης.
Διασφαλίζουμε τον πλήρη έλεγχο και διαφάνεια για τα οικονομικά των κομμάτων.

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Ενεργοποιούμε άμεσα τις διατάξεις των νόμων, οι οποίες:
(α) επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης,
(β) ισχύουν για όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και προβλέπουν ότι μια ζημιογόνος επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ΄ αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται.
Προκηρύσσουμε από μηδενική βάση διαγωνισμό για τις άδειες λειτουργίας των ΜΜΕ.

Δημόσιες συμβάσεις

Αναθεωρούμε το θεσμικό πλαισιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, με βάση την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ενισχύουμε τους θεσμούς κοινωνικού ελέγχου, διαφάνειας και δημοσιότητας σε όλα τα στάδια.
Αυστηροποιούμε τους όρους σχεδιασμού και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων.
Διαμορφώνουμε αντικειμενικό και διαφανές θεσμικό πλαίσιο διεξαγωγής των δημοσίων διαγωνισμών.
Βάζουμε τέλος στις φωτογραφικές προκηρύξεις!

Απόδοση δικαιοσύνης

Συστηματοποιούμε τη συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν προβληματικούς διαγωνισμούς οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη ή διενεργήθηκαν την τελευταία πενταετία.
Διασφαλίζουμε την άμεση επανόρθωση της ενδεχόμενης περιουσιακής ή άλλης βλάβης του δημοσίου στις περιπτώσεις «αμαρτωλών» συμβάσεων.
Καταργούμε τις αντισυνταγματικές και προσβλητικές για τη δημοκρατία διατάξεις που παρέχουν ασυλίες στα ΔΣ του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ.

5. Διασφαλιζουμε τη νομιμότητα και το Κράτος Δικαίου παντού. Ενοποιούμε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε ένα ενιαίο σώμα που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. Σε αυτή τη κατεύθυνση, τα πρώτα μέτρα αφορούν:
Την ενίσχυση και στήριξη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα στην ιδιωτική οικονομία και την δημόσια διοίκηση, αλλά και να εκκαθαριστεί η αγορά εργασίας από πρακτικές άγριας εκμετάλλευσης και ανασφάλιστης εργασίας.

Τη στήριξη της επιτυχημένης αρχής για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.
Την επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες.

Αύξηση δημοσίων εσόδων από 4 κυρίως πηγές

(α) Καταπολέμηση διαπλοκής και φοροδιαφυγής, με μέτρα όπως:
Άμεσος και αποφασιστικός έλεγχος των οφσορ εταιρειών και όσων βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ και σε παρόμοιες λίστες.
Αποτελεσματικά μέτρα ενάντια στο λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνού και άλλων προϊόντων.

(β)Τόνωση της ζήτησης
Τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση και μέτρα όπως η επαναφορά του κατώτατου μισθού θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και άρα θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα.

(γ) Εκκαθάριση και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με την εισοδηματική κατάσταση των πολιτών.

(δ) Αναπτυξιακή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αντί για τις μνημονιακές ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της έναντι πινακίου φακής.

Ανακατανομή των δημόσιων δαπανών
Επιδιώκουκε να στηριχτούν οι αναπτυξιακές προσπάθειες και το κοινωνικό κράτος. Γι΄ αυτό σχεδιάζουμε παρεμβάσεις όπως ένα νέο αντικειμενικό και διάφανες σύστημα για τις δημόσιες προμήθειες και την εκτέλεση των δημόσιων έργων.

Με τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας ανοίγουμε το δρόμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

3. Οικοδόμηση Σύγχρονου Κοινωνικού Κράτους

Δρομολογούμε τη σταδιακή οικοδόμηση ενός σύγρχονου κοινωνικού κράτους, το οποίο θα διασφαλίζει την εγγυημένη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο εισοδήματος, αγαθών και υπηρεσιών, με βασικούς πυλώνες:

Ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης, δημοκρατικά οργανωμένο, που καλλιεργεί κριτική σκέψη και παρέχει μόρφωση σε όλους τους πολίτες.

Ένα ολοκληρωμένο, ενιαίο σύστημα υγείας, το οποίο αρχίζουμε να οικοδομούμε από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με οικογενειακούς ιατρούς, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία.

Ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο αρχίζουμε να οικοδομούμε αντιμετωπίζοντας σταδιακά τα πελώρια προβλήματα που τα μνημόνια δημιούργησαν στο παρόν σύστημα,

Μια πολυδιάστατη πολιτική στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι πολύτεκνοι, οι άνθρωποι με αναπηρία ή με χρόνιες παθήσεις, τα θύματα κακοποίησης κ.λπ.

4. Παραγωγική Ανασυγκρότηση

Μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση επιδιώκουμε:

•Την κάλυψη βασικών κοινωνικών αναγκών:
Με την παραγωγή γεωργικών, αγροτοκτηνοτροφικών, διατροφικών και βιομηχανικών αγαθών έντασης γνώσης και εργασίας.
Με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών για στέγαση, ένδυση, μεταφορές και υγεία.
Με βελτίωση της ποιότητας στην τυποποίηση, στην τεχνολογική επάρκεια και την καινοτομία.

•Τη βιώσιμη εξισορρόπηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μέσα από την αλλαγή του μείγματος προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα περιθώρια εξαγωγικού προσανατολισμού πολλών κλάδων της Ελληνικής οικονομίας.

•Την εκβιομηχάνιση με την εφαρμογή μιας δημοκρατικά αποφασισμένης, ολοκληρωμένης και μακρόπνοης βιομηχανικής πολιτικής.

•Την ολόπλευρη ανάπτυξη της χώρας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

•Την προστασία του περιβάλλοντος και το μετασχηματισμός της οικονομίας με κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια. Το περιβάλλον συνιστά βασικό πλεονέκτημα σε τομείς όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και τα τρόφιμα, η παραγωγή ενέργειας, ο τουρισμός κ.α.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση απαιτεί ένα νέο παραγωγικό – αναπτυξιακό πρότυπο. Όπου κυριαρχούν:
• Η λαϊκή συμμετοχή και πρωτοβουλία.
• Η αναβαθμισμένη ανθρώπινη εργασία.
• Η επιστημονική γνώση και έρευνα, η εξειδικευμένη τεχνολογία και καινοτομία.
• Η προστασία και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κι όχι το ξεπούλημά της.
• Ένα θεσμικά ανασυγκροτημένο κράτος, αρωγός της ανάπτυξης μέσα από μια γενναία αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.
• Ένα οικονομικό σύστημα που το συναπαρτίζουν ένας αναδιαρθρωμένος δημόσιος τομέας, ένας ιδιωτικός τομέας όπου κυριαρχούν οι σαφείς κανόνες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ένας νέος εύρωστος κοινωνικός τομέας που επενδύει στις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργατικότητας.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση χρειάζεται αλλαγές στη συγκρότηση του κράτους.

Μια βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση που θα αντιστρέψει τους ρόλους μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικών θεσμών και όπου:
•Η Κεντρική Διοίκηση θα χαράζει τις κατευθυντήριες γραμμές σε θέματα όπως οικονομία και ανάπτυξη, περιβάλλον, κοινωνική πολιτική κ.λπ.
•Οι Περιφέρειες θα μεταβληθούν σε βασικούς θεσμούς ανάπτυξης. Στόχος είναι να αναλάβουν σημαντική ευθύνη για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και γισ τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης.
•Οι νέοι θεσμοί κοινωνικού ελέγχου και λαϊκής συμμετοχής θα κάνουν τους πολίτες ενεργούς διαμορφωτές της παραγωγικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση επικεντρώνεται κυρίως στους ακόλουθους τομείς:

1. Αγροτική Παραγωγή – Βιομηχανία τροφίμων και ποτών
Διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας και πρόσβαση όλων σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές.

2. Ενεργειακό παραγωγικό σύστημα
Ενεργειακή επάρκεια για την παραγωγή και την κατανάλωση και σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

3. Νέες Τεχνολογίες και προηγμένα υλικά
Ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και παραγωγής για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας και παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

4. Τουρισμός
Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μέσα και από νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Διάχυση του οφέλους σε ολόκληρη την κοινωνία

5. Ναυτιλία
Πλήρης ακτοπλοϊκή κάλυψη της νησιωτικής Ελλάδας. Φορέας ναυπηγοκατασκευαστικής και επισκευαστικής βιομηχανίας. Ενίσχυση της απασχόλησης των ναυτεργατών με κατοχυρωμένα δικαιώματα. Αύξηση των οικονομικών εισροών από τις θαλάσσιες μεταφορές.

6. Κατασκευές και δομικά υλικά
Προσανατολισμός σε ποιοτικές παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτήρια. Αντισεισμικά ασφαλείς, περιβαλλοντικά φιλικές κατοικίες και δημόσια κτήρια. Τέρμα στις ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών και αύξηση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων. Ανάπτυξη της βιομηχανίας δομικών υλικών με έμφαση στην καινοτομία.

1) Το Δημόσιο θα ασκήσει πλήρως τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα και θα ορίσει διοίκηση στις τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του κράτους.
2) Ιδρύουμε δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης της παραγωγής.
3) Ιδρύουμε τράπεζες ειδικού σκοπού, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την αγροτική παραγωγή.
4) Στηρίζουμε την ανάπτυξη τοπικών συνεταιριστικών τραπεζών, που θα αναλάβουν ιδιαίτερο ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη.
5) Ιδρύουμε Ταμείο Κρατικής Περιουσίας του οποίου το αρχικό κεφάλαιο θα αποτελείται από δημόσια περιουσία.
6) Επανασχεδιαζουμε το νέο ΕΣΠΑ ώστε οι παρεμβάσεις του να προωθούν το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.
7) Αποφασιστική διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους ώστε:
Να μειωθεί το δημόσιο χρέος και το κόστος εξυπηρέτησης του.
Να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό σχέδιο τύπου Μάρσαλ από το οποίο θα επωφεληθεί και η Ελλάδα.

8) Διερευνούμε δυνατότητες να αναπτύξουμε ισότιμες σχέσεις και με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κίνα, Ρωσία, χώρες του αραβικού κόσμου και της Λατινικής Αμερικής), επιδιώκοντας διακρατικές συμφωνίες και συμβάσεις μεταξύ δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών για αναπτυξιακούς σκοπούς».

http://kourdistoportocali.com/post/40837/siriza