Παρά ταύτα, σημείωσε πως το Ταμείο «βρίσκεται πάντα στο τραπέζι» και είναι αναμένει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε πως χωρίς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τους απαραίτητους δημοσιονομικούς στόχους για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που – όπως είπε – έχουν αποδεχτεί όλες οι πλευρές. Σημειώνεται πως τα σχόλια έγιναν χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα μείωσης των συντάξεων, για την οποία ο εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια.
Ο κ. Ράις ανάφερε πως οι κρατικές επιδοτήσεις για τα ασφαλιστικά Ταμεία απορροφούν κάθε χρόνο περίπου το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2,5%. Τόνισε πως οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι λίγο μικρότερες από τις συντάξεις στη Γερμανία και δίνονται νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στο οικονομικό μέγεθος των δυο χωρών.
Αποσαφήνισε ωστόσο πως το ΔΝΤ ουδέποτε ζήτησε να πληγούν οι πιο αδύναμοι και φτωχοί συνταξιούχοι, κάνοντας μάλιστα λόγο για δημιουργία «εντυπώσεων» σε βάρος του Ταμείου.
«Το ΔΝΤ πάντα δίνει έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική ισορροπία», δήλωσε.
ΦΠΑ
Ό κ. Ράις στάθηκε και στο ζήτημα του ΦΠΑ, λέγοντας λιτά πως το ΔΝΤ θεωρεί πως το νυν σύστημα είναι υπερβολικά «σύνθετο» και συνεπώς επιτρέπει τεράστια απώλεια εσόδων.
Προσέθεσε πως το Ταμείο ήταν εξαρχής υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα και τη φορολογική διοίκηση.
Συνδέονται στόχοι και μέτρα
Τέλος, σχετικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ο κ. Ράις διευκρίνισε πως μολονότι το Ταμείο είναι «πάντα ευέλικτο» σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, οι στόχοι αυτοί θα πρέπει πάντα να συνδέονται και από τα ανάλογα μέτρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει και τις ανάλογες δημοσιονομικές προσαρμογές για να καλύψει τα κενά που προκύπτουν.
Ερωτηθείς αν η χρηματοδότηση του προγράμματος απαιτεί και «κούρεμα» του χρέους, ο εκπρόσωπος είπε πως στο πρόγραμμα υπάρχει ήδη ένα «συμφωνημένο πλαίσιο» για τη βιωσιμότητα του χρέους (Eurogroup Νοεμβρίου 2012), συμπληρώνοντας πως δεν έχει τεθεί από κανέναν ζήτημα αλλαγής του.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ράις αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες για χάσμα μεταξύ των τριών θεσμών, και προσέθεσε πως η κοινή πρόταση των δανειστών που παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα – η οποία δεν προέβλεπε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – είχε εγκριθεί από το ΔΝΤ.
http://kourdistoportocali.com/post/44511/imf