Απορρίπτει το ταμείο η Αθήνα, που έλαβε εγγυήσεις για ρευστότητα

wpid-wp-1436766075795.jpeg

Ύστερα και από την τρίτη συνάντηση της «τετραμερούς», δηλαδή των Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ, η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης συνεχίζεται. Δυο θέματα παραμένουν ακόμα ανοικτά: Η παρουσία του ΔΝΤ μετά τον Μάρτιο του 2016, την οποία δεν επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, και η ύπαρξη ενός ταμείου με έδρα το Λουξεμβούργο στο οποίο θα ενταχθεί δημόσια περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το τελευταίο ζήτημα, η Γερμανία υποχώρησε ελάχιστα, προτείνοντας στην εν λόγω διατύπωση να συμπεριληφθεί η φράση «από ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα». Η πρόταση αυτή δεν γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση, η οποία επιμένει ότι το σύνολο του αιτήματος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διατύπωση που προτάθηκε από την Αθήνα για το χρέος γίνεται δεκτή. Προβλέπει την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, δηλαδή το Φθινόπωρο.

Όσον αφορά τέλος το τέταρτο «ανοικτό» θέμα, αυτό της ρευστότητας των τραπεζών, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν δοθεί εγγυήσεις ότι όταν υπάρξει συμφωνία θα ανοίξει η «κάνουλα» από την ΕΚΤ.

Εφημερίδα των Συντακτών