Ημέρα μνήμης στην Ηλεία

wpid-wp-1440488116302.jpeg

Ημέρα μνήμης για τους νεκρούς των πυρκαγιών της Ηλείας το 2007 ήταν η χθεσινή, όπου συνολικά 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τις φλόγες.

Επίκεντρο ήταν για άλλη μία φορά το μαρτυρικό χωριό της Αρτέμιδας, στα περίχωρα του οποίου βρήκαν τραγικό θάνατο οι εποχικοί δασοπυροσβέστες Ιωάννης Δρακόπουλος, Αθανάσιος Νιάρχος και Ανδρέας Τζούρος όταν το πυροσβεστικό όχημα στο οποίο επέβαιναν εγκλωβίστηκε στις φλόγες.

Μαζί τους χάθηκαν άλλοι 33 άνθρωποι -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- που προσπάθησαν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα, εγκαταλείποντας τα χωριά Αρτέμιδα και Μάκιστος, οι οποίοι τελικά περικυκλώθηκαν από τις φλόγες στο ίδιο σημείο με το πυροσβεστικό όχημα.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες στη στροφή πριν από την Αρτέμιδα, στις δύο επιμνημόσυνες δεήσεις που έγιναν, μία το πρωί και άλλη μία το βράδυ, αφήνοντας λουλούδια στη μνήμη των νεκρών.

Για την Ιστορία, να θυμίσουμε ότι εκείνη η εβδομάδα του Αυγούστου του 2007 ήταν η «εβδομάδα των παθών» για τον νομό, καθώς έξι διαφορετικά πύρινα μέτωπα αποτέλεσαν την αιτία ώστε 47 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ν’ απανθρακωθούν 3.000 ζώα, να καούν χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Ο απολογισμός όμως δεν σταμάτησε εκεί καθώς κάηκαν ολοσχερώς περισσότερα από 200 σπίτια -επιπλέον 350 υπέστησαν σοβαρές ζημιές- αλλά και 279 αγροικίες σε ολόκληρο τον νομό.

Εκτός από τους Δήμους Ζαχάρως και Αρχαίας Ολυμπίας, πληγές από τις πυρκαγιές μέτρησαν και οι Δήμοι Σκιλλούντος, Αλιφείρας, Ανδρίτσαινας, Φιγαλείας, Φολόης, Ωλένης, Πύργου, Ιάρδανου, Αμαλιάδας, Πηνείας, Βαρθολομιού και Βουπρασίας, σε σημείο που ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έκανε λόγο για «εθνική τραγωδία».

Από τις 24 Αυγούστου έως και την 1η Σεπτεμβρίου, στο έργο της πυρόσβεσης συμμετείχαν 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ, 2 Πετζετέλ, 3 ελικόπτερα, 3.000 και πλέον πυροσβέστες και περίπου 2.500 φαντάροι.

http://www.efsyn.gr/arthro/imera-mnimis-stin-ileia