Όταν ο Έβερτ «πέταξε» τον Καμμένο από τη Ρηγίλλης

wpid-wp-1445341056470.jpeg

Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στο χώρο της κεντροδεξιάς, όμως τα παλιά στελέχη της γαλάζιας παράταξης ξέρουν πολλά για τον Πάνο Καμμένο και την πολιτική του ανέλιξη.

Ο βίος και η πολιτεία του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει ως αφετηρία τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Το πολιτικό στίγμα της πληθωρικής και παρορμητικής πολιτικής του πορείας εκφράζεται πλήρως σε μια μόνο φράση: «Έχει πάει με όλους τους αρχηγούς της ΝΔ και τελικά τους πούλησε όλους».

Πληθωρικός, εκρηκτικός, ασυγκράτητος, μόνιμα επιρρεπής στο λαϊκισμό, σταθερά ακραίος, εκδικητικός και δικομανής, ο Καμμένος αναδύεται στο στερέωμα της ΝΔ στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Το όνομα του Πάνου ακούγεται για πρώτη φορά στον αστερισμό των Ρέιντζερς και των Κενταύρων, την εποχή που μεσουρανεί στη Νεολαία της ΝΔ ο Βασίλης Μιχαλολιάκος. Ο Πάνος θεωρείται αβερωφικός.

Παρ” όλα αυτά τα παλιά στελέχη της ΝΔ επιμένουν ότι η πρώτη κοινοβουλευτική εμπειρία του Πάνου γίνεται με τη ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου, χωρίς όμως επιτυχία.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Πάνος έχει περάσει στο μητσοτακικό στρατόπεδο και όπως λένε οι γνωρίζοντες, στο δίκτυο Γρυλλάκη. Ο τότε «στρατηγός» πρωταγωνιστεί στο μητσοτακικό παρακράτος – που εκδηλώνεται παντού. Κοριοί, «παράλληλες» πρωτοβουλίες για το Σκοπιανό και επιτήρηση της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού.

Το 1993 ο μητσοτακισμός γίνεται χίλια κομμάτια. Αλλά ο Καμμένος κατεβαίνει στη Β” Αθηνών και, σε εκλογές δύσκολες για τη ΝΔ, βγαίνει βουλευτής. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υποστήριξη του βαρόνου της παράταξης Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

Ο «Μπάρμπι» παίρνει τον Καμμένο από το χέρι στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας που ήταν το σπίτι του. Τον βγάζει στο μπαλκόνι του, τον γνωρίζει στην εκλογική του περιφέρεια, τον πηγαίνει από γειτονιά σε γειτονιά. Αποτέλεσμα; Ο Βαρβιτσιώτης τον κάνει βουλευτή.

Αμέσως μετά τις εκλογές, στην αναμέτρηση για τη διαδοχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, ο Καμμένος «πουλάει» τον Βαρβιτσιώτη και πάει με τον Μιλτιάδη Έβερτ που θα κερδίσει. Είναι ένα έργο που θα παιχτεί ξανά και ξανά τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Όταν έφυγε από το περιβάλλον του Βαρβιτσιώτη και πήγε στον Έβερτ, ο μακαρίτης του είπε: Περίμενε να πάρω τον Βαρβιτσιώτη.
Ο Έβερτ ρωτάει τον «Μπάρμπι»: Γιάννη, ήρθε εδώ ένα δικό σου παιδί, ο Καμμένος. Να τον κρατήσω;

Ο μπάρμπα – Γιάννης απαντά: Κράτα τον, δεν έχω κανένα πρόβλημα…

Μετά τη λήξη της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Έβερτ γυρίζει στον Καμμένο και του λέει: Μπορείς να φύγεις, δεν σε χρειάζομαι. Εσύ πούλησες τον άνθρωπο που σε έκανε βουλευτή σε 4 μέρες. Εμένα θα με πουλήσεις σε 4 ώρες!

Το περιστατικό καταδεικνύει το χαρακτήρα και το ήθος του ανθρώπου…