Χωράνε στο Εφετείο τα «μαύρα ταμεία»;

wpid-wp-1448733186488.jpeg

Η ακαταλληλότητα της δικαστικής αίθουσας, μέσα στην οποία καλείται το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας να εκδικάσει τη μεγάλη υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, από τη μια, αλλά και ο χρόνος που απαιτείται για να μελετήσουν την ογκωδέστατη δικογραφία οι δικηγόροι που διορίστηκαν αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο για να υπερασπιστούν δύο κατηγορούμενους, από την άλλη, οδήγησαν στη διακοπή της πολύκροτης δίκης για τις 15 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, προβλήματα παρουσιάστηκαν και με τους διερμηνείς, καθώς ο μεταφραστής της γερμανικής γλώσσας που είχε κλητευτεί στο δικαστήριο επικαλέστηκε «προσωπικό πρόβλημα» και ζήτησε τη διαγραφή του από τη λίστα των διερμηνέων, ενώ η διερμηνέας των γαλλικών που θα μεταφράζει στον εκ των κατηγορουμένων Ελβετό τραπεζίτη Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ ορίστηκε χθες από την έδρα για να παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Μετ’ εμποδίων…

Ενα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα διαφθοράς των τελευταίων δεκαετιών, και με μεγάλο ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς, καθώς οι αποκαλύψεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, ξεμπροστιάζουν τον γερμανικό κολοσσό που φέρεται να «σπρώχνει» από τα «μαύρα ταμεία» της στη χώρα μας (για την υπογραφή της σύμβασης 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ) προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Siemens, έφτασε με ρυθμούς χελώνας στο ακροατήριο, αλλά συνεχίζει να σκοντάφτει και σε εμπόδια επί της διαδικασίας.

Ωστόσο, τα προβλήματα απ’ ό,τι φαίνεται θα πολλαπλασιαστούν, αφού -σύμφωνα με παράγοντες της δίκης- δεν έχουν μεταφραστεί τα βασικά έγγραφα της δικογραφίας στα γερμανικά, προκειμένου -όπως απαιτείται- να ενημερωθούν και οι 12 Γερμανοί κατηγορούμενοι (αρχικά ήταν 14, αλλά δύο απεβίωσαν), ενώ ήδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει αποφανθεί πως η μη μετάφραση εγγράφων στη μητρική γλώσσα ενδέχεται να αποτελέσει λόγο αναίρεσης.

…και με πληρεξούσια

Από τη χθεσινή διαδικασία διαφάνηκε και η διάθεση της πλειονότητας των κατηγορουμένων (αρχικά ήταν 64 αλλά 3 έχουν αποβιώσει) για την παρουσία τους στο δικαστήριο, καθώς οι δικηγόροι τους που στέκονταν όρθιοι στην ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα θα τους εκπροσωπήσουν στο δικαστήριο με πληρεξούσια τα οποία υπέβαλαν στο δικαστήριο.

Τον χορό των εξουσιοδοτήσεων άνοιξε ο δικηγόρος του άλλοτε ισχυρού άντρα της Siemens στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκου, Τάσος Τριανταφύλλου, που κατέθεσε στο δικαστήριο πληρεξούσιο που υπεγράφη από τον «φυγά» στο Μόναχο της Γερμανίας και με το οποίο τον όρισε συνήγορό του.

Ωστόσο, το «παρών» στο δικαστήριο μαζί με τον δικηγόρο του έδωσε χθες ο πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος, γνωστός και ως «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, που είναι και το μόνο πολιτικό πρόσωπο που καλείται να επωμιστεί όλο το βάρος για τα πεπραγμένα της εποχής και τις χορηγίες της γερμανικής εταιρείας προς τα κόμματα.

Παρών ο Τσουκάτος

Στο αφήγημα της μίζας έχουν εντοπιστεί μόνο 1.000.000 γερμανικά μάρκα μέσω δύο εμβασμάτων στον άλλοτε ισχυρό άνδρα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατά το βούλευμα φέρεται να ήταν η «γέφυρα» στη διαδρομή της μίζας.

Αν και ο Θόδωρος Τσουκάτος έχει υποστηρίξει ότι είχε λάβει τα χρήματα για λογαριασμό του κόμματος, το «πράσινο στρατηγείο» τον είχε αδειάσει, με αποτέλεσμα όλα τα βλέμματα να στραφούν πάνω του χθες, όταν από το ακροατήριο ακούστηκε να δηλώνει παρών.

Παρ’ ότι η παρούσα δίκη αποτελεί ουσιαστικά ένα μικρό μέρος του τεράστιου σκανδάλου, με το υπόλογο πολιτικό σύστημα να απουσιάζει, ο Θόδωρος Τσουκάτος, που απασχολεί έλασσον τμήμα της δικογραφίας, καλείται να επωμιστεί ηθικά μεγαλύτερο μέρος από αυτό που του αναλογεί.

Απόντες, εκτός από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ήταν και οι Γερμανοί κατηγορούμενοι και ο έτερος Ελληνας «φυγάς» Χρ. Καραβέλας.

Συνολικά, μόλις τριάντα κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, ανάμεσά τους η σύζυγος του τελευταίου, Μ. Καραβέλα, τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής καθώς και οι ιδιώτες, χρηματιστές και επιχειρηματίες Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς και Αλέξανδρος Λέτσας.

image

http://www.efsyn.gr/arthro/horane-sto-efeteio-ta-mayra-tameia