Πάρτι προμηθειών στις τράπεζες

wpid-wp-1449425034556.jpeg

Ελντοράντο χρυσών προμηθειών στα αποκαΐδια της ελληνικής κρίσης αποδείχθηκε η φετινή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ξένοι επενδυτικοί και νομικοί σύμβουλοι, ανάμεσά τους όλα τα μεγάλα ονόματα της αμερικανικής και ευρωπαϊκής τραπεζικής βιομηχανίας, κέρδισαν σε μια νύχτα τη μερίδα του λέοντος από τις προμήθειες των 340 εκατ. ευρώ που μοιράστηκαν για να διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών στις διεθνείς αγορές.

Το ποσό αυτό είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα του τετράκις χρεοκοπημένου ελληνικού τραπεζικού κλάδου, ο οποίος αυτή τη φορά ξεπουλήθηκε σε ξένα funds σε μηδενικές αξίες που δεν αντιστοιχούν καν σε ιδρυτικό κόστος, με αποτέλεσμα να υποστούν καταστροφικές απώλειες τόσο το ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι.

Για τις ξένες επενδυτικές τράπεζες, τις χρηματιστηριακές εταιρείες, τα νομικά και λογιστικά γραφεία και τους λοιπούς συμβούλους που προσλήφθηκαν για να κάνουν τη «δουλειά», η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ήταν μια από τις μεγαλύτερες μπίζνες που έκαναν φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ποσό των 338,8 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογίσει ως συνολικές δαπάνες έκδοσης οι τράπεζες στα Ενημερωτικά Δελτία τους αντιστοιχεί στο 6,5% των συνολικών κεφαλαίων που συγκέντρωσαν μέσω των ιδιωτικών τοποθετήσεων (5,27 δισ. ευρώ) και σε περίπου 4,2% αν συνυπολογιστούν και τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μέσω της μετατροπής ομολόγων σε μετοχές.

Συνολικά οι μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες, που κάνουν ουρά κάθε φορά για να «βοηθήσουν» τις ελληνικές τράπεζες να συγκεντρώσουν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές ή να εκδώσουν ομόλογα, εκτιμάται ότι έχουν κερδίσει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε προμήθειες την τελευταία τετραετία.

Τις προμήθειες αυτές πληρώνουν άμεσα ή έμμεσα οι φορολογούμενοι ως πελάτες των τραπεζών καθώς καλύπτονται από ίδια κεφάλαια.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δαπανήθηκαν φέτος, ήτοι συνολικά 237,6 εκατ. ευρώ, είναι αμοιβές των χρηματοοικονομικών συμβούλων των τραπεζών που ανέλαβαν να συντονίσουν ή και να εγγυηθούν τις αυξήσεις κεφαλαίου στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Οι νομικοί σύμβουλοι των τραπεζών θα εισπράξουν άλλα 15,2 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικά έσοδα θα έχει και το Δημόσιο, που θα λάβει 62,4 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μέσω του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Στους κερδισμένους της ανακεφαλαιοποίησης συμπεριλαμβάνεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού με έσοδα 6,3 εκατ. ευρώ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με 2,2 εκατ. ευρώ, το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΕΧΑΕ) με 3,2 εκατ. ευρώ και οι νομικοί σύμβουλοι με 3,3 εκατ. ευρώ.

Πειραιώς: 121 εκατ. ευρώ

Το κόστος της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς έφτασε σε αστρονομικά επίπεδα.

Η τράπεζα θα πληρώσει 121 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο της, εκ των οποίων 78 εκατ. ευρώ είναι οι αμοιβές των χρηματοοικονομικών συμβούλων της και άλλα 6,5 εκατ. ευρώ οι προμήθειες των νομικών γραφείων με τα οποία συνεργάστηκε.

Το Δημόσιο θα εισπράξει επίσης 26 εκατ. ευρώ από τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου. Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ήταν η μεγαλύτερη, καθώς άντλησε 4,93 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,34 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και άλλα 873 εκατ. ευρώ από διαχείριση παθητικού.

Τη δουλειά της ανακεφαλαιοποίησης για λογαριασμό της τράπεζας ανέλαβαν φέτος η Deutsche Bank AG και η UBS Limited ως διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές της έκδοσης, καθώς επίσης οι Credit Suisse Securities, Euroxx Securities και Mediobanca – Banca di Credito Finanziario S.p.A.

Eurobank: 84,8 εκατ. ευρώ

H Eurobank έχει το υψηλότερο κόστος δαπανών έκδοσης μεταξύ όλων των τραπεζών, καθώς σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο θα πληρώσει συνολικά 84,8 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι η τράπεζα άντλησε περί τα 2,038 δισ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση και τις ανταλλαγές ομολόγων, οι δαπάνες έκδοσης αντιστοιχούν στο 4,16% των κεφαλαίων.

Οι αμοιβές των χρηματοοικονομικών συμβούλων θα είναι 71,7 εκατ. ευρώ, άλλα 6,1 εκατ. ευρώ είναι ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου και περί τα 5,2 εκατ. ευρώ οι αμοιβές των νομικών συμβούλων και των ορκωτών.

Για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank συνεργάστηκαν συνολικά 12 επενδυτικές τράπεζες. H Bank Of America – Merril Lynch, η HSBC και η Mediobanca Bank ως γενικοί συντονιστές και συνδιοργανωτές της προσφοράς προς θεσμικούς επενδυτές.

Οι AXIA, Barclays, BNP Paribas, Eurobank Equities και Nomura ως συνδιοργανωτές, ενώ οι Commerzbank, Euroxx Χρηματιστηριακή, Keefe, Bruyette & Woods Limited και Wood & Company συμμετείχαν ως συνδιαχειριστές.

Εθνική: 68,4 εκατ. ευρώ

Από τις συνολικές δαπάνες της Εθνικής ύψους 68,4 εκατ. ευρώ, τα 32 εκατ. ευρώ είναι αμοιβές των χρηματοοικονομικών συμβούλων.

Τα περισσότερα αναλογούν στην Goldman Sachs και τη Morgan Stanley, οι οποίες είχαν οριστεί ως γενικοί συντονιστές και συνδιοργανωτές του βιβλίου προσφορών.

Στο σχήμα των συνδιοργανωτών περιλαμβάνονται επίσης οι Commerzbank, Keefe, Bruyette & Woods, NBG Securities και Nomura International plc, ενώ οι BNP Paribas και HSBC Bank plc ήταν συνδιοργανωτές για τη διεθνή προσφορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενημερωτικού Δελτίου της Εθνικής, ιδιαίτερα υψηλό είναι το κονδύλι του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου που θα πληρώσει η τράπεζα και αντιστοιχεί σε 26,5 εκατ. ευρώ.

Ορκωτοί ελεγκτές και νομικοί σύμβουλοι θα μοιραστούν άλλα 3,7 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα άντλησε συνολικά 4,482 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ιδιώτες επενδυτές έβαλαν περί τα 757 εκατ. ευρώ και ομολογιούχοι άλλα 756 εκατ. ευρώ.

Alpha Bank: 64,5 εκατ. ευρώ

Οι δαπάνες έκδοσης για την Alpha Bank έφτασαν στα 64,5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν συνολικά στο 2,5% των συνολικών κεφαλαίων ύψους 2,563 δισ. ευρώ που άντλησε η τράπεζα από την ιδιωτική τοποθέτηση και την ανταλλαγή ομολόγων.

Ως προμήθειες ανάληψης υποχρέωσης διάθεσης μετοχών η τράπεζα έχει υπολογίσει το ποσό των 53,9 εκατ. ευρώ και άλλα 2 εκατ. ευρώ σε αμοιβές χρηματοοικονομικών συμβούλων.

Οι επενδυτικές τράπεζες Citigroup Global Markets Limited και J.P. Morgan Securities plc ήταν οι διεθνείς συνδιοργανωτές και μαζί με την Barclays Bank PLC, συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών.

Οι BNP Paribas, Commerzbank, Nomura International plc και Keefe, Bruyette & Woods ενήργησαν ως συνδιαχειριστές. Οι Alpha Finance, Axia Ventures Group και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος ήταν σύμβουλοι της Alpha Bank.
image

http://www.efsyn.gr/arthro/parti-promitheion-stis-trapezes