Αυτό είναι το προσχέδιο-ντροπή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό!

wpid-wp-1457378805464.jpeg

Τις δράσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν ΕΕ και Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης περιλαμβάνει το νέο προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών – Αγκυρας, που φέρεται να αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, όπως τουλάχιστον αναφέρει το Reuters.

Βασικό σημείο της συμφωνίας, σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδει το Reuters, είναι πρόταση να πάρει η Τουρκία πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες από τα ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων και αυτοί που προέρχονται από τη Συρία.

Από την πλευρά της, η ΕΕ δεσμεύεται να παίρνει απευθείας από την Τουρκία έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε έναν Σύρο που θα επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά.

Εξίσου σημαντικό σημείο είναι ο διπλασιασμός της βοήθειας προς την Τουρκία για τη διαχείριση της κατάστασης. Ειδικότερα, προβλέπεται η Τουρκια να λάβει επιπλέον 3 δισ. ευρώ, πέρα των 3 δισ. που είχαν ήδη συμφωνηθεί. Σημειώνεται ότι πληροφορίες έκαναν λόγο για αίτημα της Τουρκίας για συνολική βοήθεια 20 δισ. ευρώ.

Τέλος, προβλέπεται η διευκόλυνση για την έκδοση βίζα για τους Τούρκους που θέλουν να επισκεφθούν τη ζώνη Σένγκεν, έως τα τέλη Ιουνίου, σημαντικά νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Το σχέδιο απόφασης αναφέρεται υπό μορφή καταλόγου στις ενέργειες που θα κληθούν να αναλάβουν οι δύο πλευρές ώστε να τερματιστεί, όπως αναφέρεται, η κρίση των προσφύγων. Σύμφωνα με Ευρωπαίους και Τούρκους αξιωματούχους, το κείμενο αυτό έχει βασιστεί σε προτάσεις της Τουρκίας και διανεμήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ως βάση για συζήτηση μεταξύ των ηγετών, που θα συναντηθούν εκ νέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου αργότερα σήμερα.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι «η Τουρκία και η ΕΕ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους», και προσθέτει πως οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην «ανάληψη ενεργειών προσανατολισμένων στην επίτευξη αποτελεσμάτων για να προετοιμάσουν το κοινό τους μέλλον». Επιπλέον, γίνεται η «κοινή δέσμευση να τερματιστεί η παράτυπη μετανάστευση στην ΕΕ».

image

image

image

https://hellasforce.com/2016/03/07/