Νέα ΒΟΜΒΑ από το ∆ΝΤ για τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ

wpid-wp-1457219666323.jpeg

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ…
Το Ταµείο βάζει στο τραπέζι θέµα νέας ανακεφαλαιοποίησης και το συνδέει µε τα «κόκκινα» δάνεια

Θέµα νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βάζει στο τραπέζι της διαπραγµάτευσης το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, θεωρώντας ότι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων δεν είναι επαρκής για να επιτρέψει την ολοσχερή εξυγίανση των χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων.

Σύµφωνα µε έγκυρη πηγή από το ∆ΝΤ, ο Πόουλ Τόµσεν έχει εκφράσει παρασκηνιακά τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν παρείχαν µέχρι πρότινος µια ολοκληρωµένη ενηµέρωση για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Κατά ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, o επικεφαλής του ευρωπαϊκού τµήµατος του Ταµείου έχει υποστηρίξει σε µυστικά δείπνα και στις συναντήσεις που πραγµατοποιήθηκαν επί ευρωπαϊκού εδάφους πως η ανακεφαλαιοποίηση θα έπρεπε να είχε απορροφήσει το ποσό των 25 δισ. ευρώ (και όχι 5,7 δισ. ευρώ που απορροφήθηκαν τελικά για την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), όλο το δάνειο δηλαδή που χορήγησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισµός Στήριξης (ESM) ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσµός των «κόκκινων» δανείων.

Το ∆ΝΤ θεωρεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν ήταν επαρκής και ως εκ τούτου το τραπεζικό σύστηµα δεν µπορεί να γίνει ένας υγιής κινητήριος µοχλός για την ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας που θα οδηγήσει στην αύξηση του ΑΕΠ, αφού τα «κόκκινα» δάνεια θα αποτελούν µια µεγάλη πληγή. Σηµειωτέον, ο Π. Τόµσεν σηκώνει το δάκτυλο για το γεγονός ότι δεν
έχει ακόµη παρουσιαστεί µια εµπεριστατωµένη λύση για την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων και δείχνει στους συνοµιλητές του ως υπαίτιο τον υπουργό Οικονοµίας Γιώργο Σταθάκη.

Την ίδια στιγµή, στον αέρα βρίσκεται η ρύθµιση για τη νοµιµοποίηση των αδήλωτων καταθέσεων εξαιτίας των αντιρρήσεων που έχει εκφράσει η τρόικα -και κυρίως το ∆ΝΤ- στο προσχέδιο που της παρουσίασε το οικονοµικό επιτελείο. Τα τεχνικά κλιµάκια απέρριψαν τις βασικές κατευθύνσεις της ρύθµισης µε το επιχείρηµα ότι τα κίνητρα που δίνονται επιβραβεύουν,
στην ουσία, τους φοροφυγάδες.

image

https://hellasforce.com/2016/03/06/