Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσεται ο νομός Κιλκίς λόγω του προσφυγικού

wpid-wp-1457180815996.jpeg

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσεται ο νομός Κιλκίς λόγω του προσφυγικού

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τίθεται σήμερα Σάββατο ο νομός Κιλκίς, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι στην Ειδομένη βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένοι περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο σύνολο του νομού Κιλκίς ο αριθμός φτάνει στους 20.000, με τις νομαρχιακές υπηρεσίες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τόσων πολλών ανθρώπων.

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος μόνοι μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης, τη στιγμή που περίπου 1.600 άτομα μόνο στην Ειδομένη υπολογίζεται ότι δεν έχουν καν κάποιο αντίσκηνο για να μη διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο.

Τα περιστατικά παιδιών και ενηλίκων που με κρούσματα γρίπης ή άλλων ασθενειών αυξάνονται, λόγω της κακουχίας, και παρά τις προσπάθειες μη κυβερνητικών οργανώσεων υπάρχει κίνδυνος επιδημιών στους καταυλισμούς.

Οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές, καθώς οι υποδομές στο κέντρο φιλοξενίας στην Ειδομένη είχαν σχεδιαστεί για την υποδοχή λιγότερων από 2.000 ανθρώπων.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα είναι δυνατό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τροφοδοσίας της Ειδομένης με αντίσκηνα, τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης.

Ουσιαστικά κλειστά τα σύνορα με τα Σκόπια

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι ροές προς την ΠΓΔΜ είναι ελάχιστες, με συνέπεια ο αριθμός των ανθρώπων που εγκλωβίζονται στο ελληνικό έδαφος αναμένοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη να αυξάνεται καθημερινά.

Χθες Παρασκευή, από τις 6:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα, οι Αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεψαν την είσοδο σε μόλις 84 πρόσφυγες, τη στιγμή που οι εισροές στα ελληνικά νησιά παραμένουν μεγάλες.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί του Σαββάτου δύο επιβατηγά πλοία μεταφέροντας 975 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Στο λιμάνι αναμένεται αργότερα και το επιβατηγό πλοίο «Διαγόρας», που μέχρι στιγμής έχει παραλάβει 54 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, στο λιμάνι βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες. Ο ΟΛΠ έχει διαθέσει πέντε στεγασμένους χώρους για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων.

Στην πύλη Ε-2 αναμένεται σήμερα με πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας Πειραιά να στηθεί προκάτ οικισμός, από όπου θα γίνεται ο συντονισμός και η διαχείριση των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Επίσης, η περιφέρεια Αττικής μετά από επικοινωνία με γενική γραμματεία Εμπορίου προχωράει στη δημιουργία μεγάλου αποθηκευτικού χώρου κοντά στο Ταεκβοντό όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι προμήθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλονται από ιδιωτικές εταιρείες, δήμους και φορείς, προκειμένου να γίνει ορθολογική διαχείριση και κατανομή όπου χρειάζεται.

image

Πηγή: skai.gr

http://katohika.gr/ellada/se-katastasi-ektaktou-anagkis-kirissetai-o-nomos-kilkis-logo-tou-prosfigikou/