Έρχεται φοροκαύσωνας: Πρέπει να πληρωθούν φόροι 5 δισ. ευρώ σε 5 μέρες

wpid-wp-1469339068465.jpeg

Ξεκινάει την Δευτέρα η εβδομάδα των φορολογικών παθών. Ο «καυτός» Ιούλιος θα αδειάσει τις τσέπες των φορολογουμένων, καθώς πρέπει να κλείσει με έσοδα τουλάχιστον 5 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία, προκειμένου ο προϋπολογισμός να παραμείνει εντός των στόχων, που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Για να συμβεί αυτό, 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να φανούν συνεπείς στην πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο επαγγελματίες θα πρέπει να αποδώσουν τον αυξημένο ΦΠΑ που εισέπραξαν από την 1η Ιουνίου.

Οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων για περίπου 260.000 συνταξιούχους, που(θα αρχίσουν να φαίνονται από το τέλος του μήνα και οι αυξημένες κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές και φόρους που έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου, έρχονται να προστεθούν στα βάρη ενός μήνα που έχει προγραμματιστεί να είναι ο χειρότερος ολόκληρης της χρονιάς.

Για το οικονομικό επιτελείο, η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιούλιο είναι το πρώτο δύσκολο τεστ για τη φετινή χρονιά. Τα βάρη του β’ εξαμήνου είναι κατά 8 δις. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του πρώτου καθώς τα έσοδα θα πρέπει να ανέλθουν στα 27 δισ. ευρώ έναντι περίπου 19 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν στο πρώτο εξάμηνο. Έτσι, μπορεί η μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού να δείχνει μικρές υπερβάσεις στόχων στο σκέλος των φορολογικών εσόδων –περίπου 350 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο και ενώ αναμένονται τα αναλυτικά στοιχεία Ιουνίου- ωστόσο, το ζήτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.

Μόνο από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει 3,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ μέσα στον μήνα.

Η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, έχει δείξει ότι τα χρεωστικά εκκαθαριστικά ανέρχονται σε 2.284.739 με το ποσό που θα πρέπει να εισπραχθεί να αντιστοιχεί σε 3,644 δις. ευρώ. Περίπου οι 38 στους 100 φορολογούμενους παρέλαβαν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό και θα πληρώσουν 1594 ευρώ κατά μέσο όρο. Όσον αφορά στις πιστωτικές δηλώσεις, αυτές είναι 1.005.277 και το ποσό που πρέπει να επιστραφεί είναι μόλις 302 εκατ. ευρώ ή 300 ευρώ ανά φορολογούμενο. Για τους περισσότερους, το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έσπευσε άλλωστε να υπενθυμίσει ότι, έχουν ξεκινήσει οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις και ότι η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί κατά 99,9% μέσα στον Ιούλιο έτσι ώστε ο φόρος να καταβληθεί σε 5 δόσεις.

Στόχος όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, είναι έως τις 31 Ιουλίου, να έχουν εκδοθεί και να έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα ΤΑΧΙSNET, πάνω από 6.000.000 εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν το δικαίωμα να εξοφλήσουν τα ποσά του φόρου ακινήτων σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Βαρύς είναι φέτος ο λογαριασμός και για τις επιχειρήσεις καθώς «εγκαινιάζεται» στην πράξη ο αυξημένος συντελεστής του 29% ο οποίος σε συνδυασμό με την νέα παρακράτηση του 100% στέλνει το ύψος των εκκαθαριστικών στα ύψη. Οι εταιρείες έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να γίνει η καταβολή της 1ης δόσης. Ο φόρος θα πληρωθεί φέτος σε έξι δόσεις ενώ το συνολικό ποσό που περιμένει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών ξεπερνά τα δύο δις. ευρώ (εκ. των οποίων τουλάχιστον 300-400 εκατ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο.

Πρώτο crash test και για τον νέο ΦΠΑ. Τέλος Ιουλίου, θα υποβληθούν οι τριμηνιαίες δηλώσεις από τους επαγγελματίες για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2016 ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα στείλουν τον ΦΠΑ Ιουνίου. Είναι ο μήνας κατά τον οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά ο ΦΠΑ του 29% και στην πράξη θα φανεί αν οι εισπράξεις θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Δεν αποκλείεται ωστόσο, τα φορολογικά έσοδα του φετινού μήνα να είναι αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Τον περασμένο Ιούλιο, υπό την απειλή του κουρέματος καταθέσεων εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευδαν να εμβάσουν χρήματα στις εφορίες για να αποφύγουν τις συνέπειες ενός κουρέματος. Φέτος, τέτοια απειλή δεν υπάρχει οπότε μένει να φανεί πόσο εύκολα θα συγκεντρωθεί το ποσό των 5 δις. ευρώ το οποίο σημειωτέον, αντιστοιχεί περίπου στο 4-5% των καταθέσεων που έχουν απομείνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς.


Πηγή