Σαν σήμερα- Τα σημαντικότερα γεγονότα της 25ης Ιουλίου

wpid-wp-1469424357018.jpeg

306: Ο Κωνσταντίνος Α” ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας από το στρατό του.

325: Λήγουν οι εργασίες της Α” Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο της Πίστεως (Πιστεύω) και η μέθοδος του υπολογισμού του Πάσχα.

1261: Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος, στρατηγός του αυτοκράτορα της Νίκαιας Μιχαήλ 8ου του Παλαιολόγου, ανακτά την Κωνσταντινούπολη που κατέλαβαν το 1204 οι Σταυροφόροι.

1797: Ο Βρετανός ναύαρχος Οράτιος Νέλσον χάνει 200 άνδρες και το δεξί του χέρι, κατά τη διάρκειας αποτυχημένης απόβασης για την κατάληψη της Τενερίφης.

1814: Ο Άγγλος μηχανικός Τζορτζ Στέφενσον πατεντάρει την ατμομηχανή.

1832: Στη Μασαχουσέτη σημειώνεται το πρώτο καταγεγραμμένο ατύχημα με τραίνο στην αμερικανική ιστορία. Τέσσερις άνθρωποι πέφτουν από ένα βαγόνι, όταν αυτό αποκολλάται από το τραίνο. Ο ένας σκοτώνεται και οι άλλοι τραυματίζονται σοβαρά.

1893: Ο πρωθυπουργός Σωτήριος Σωτηρόπουλος εγκαινιάζει τη Διώρυγα της Κορίνθου. Το έργο εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ο Χαρίλαος Τρικούπης, η κυβέρνηση του οποίου «έπεσε» δύο μήνες νωρίτερα. Όλοι μιλούσαν για ένα οικονομικό τόλμημα, έναν τεχνικό άθλο, με τη χρησιμοποίηση 2.500 εργατών και των τελειότερων μηχανικών μέσων της εποχής, ο οποίος ολοκληρώθηκε μετά 11 χρόνια.

1895: Ο Γάλλος χημικός Πιέρ Κιουρί παντρεύεται τη συνάδελφό του Μαρία.

1898: Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν το Πουέρτο Ρίκο μετά από μικρή αντίσταση.

1907: Η Ιαπωνία κήρυξε την Κορέα προτεκτοράτο της.

1917: Στη Γαλλία, καταδικάζεται σε θάνατο ως πράκτορας της Γερμανίας κατά τον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο η Ολλανδέζα χορεύτρια, Μαργκαρίτα Γκιρτρουίντα Ζελ, γνωστή ως Μάτα Χάρι.

1929: Ο πάπας Πίος ΙΑ” πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση εκτός Βατικανού, εγκαταλείποντας ένα έθιμο 59 ετών, που κρατούσε «φυλακισμένους» αυτόν και τους προκατόχους του στο κρατίδιο.

1929: Ψηφίζεται από τη Βουλή επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου ο νόμος «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών». Είναι γνωστός ως Ιδιώνυμο και είχε στόχο την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης.

1943: Ο Μπενίτο Μουσολίνι (Benito Mussolini) εξωθήθηκε σε παραίτηση από δικτάτορας της Ιταλίας, θέτοντας έτσι τέρμα στο φασιστικό καθεστώς που είχε επιβάλει στους Ιταλούς, που όμως στην αρχή οι ίδιοι το είχαν αποδεχθεί.

1945: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ, εγκαταλείπει τη Συνδιάσκεψη του Πότσνταμ, που ασχολείται με το μέλλον της Γερμανίας και της Ευρώπης, για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της χώρας του. Ο Τσόρτσιλ χάνει τις εκλογές και υποβάλλει την παραίτησή του. Ο νέος πρωθυπουργός Κλέμεντ Άτλι, που ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, θα εκπροσωπήσει τη Βρετανία στο Πότσνταμ.

1952: Το Πουέρτο Ρίκο γίνεται αυτοκυβερνώμενο κράτος, μετά την προσχώρησή του στην Αμερικανική Κοινοπολιτεία.

1962: Είκοσι τραυματίες σε επεισόδια στο Ηράκλειο Κρήτης. Βουλευτές της Ένωσης Κέντρου και της Ε.Δ.Α. επιτίθενται κατά της νομαρχίας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας σταφιδοπαραγωγών. Ο Λεωνίδας Κύρκος έρχεται στα χέρια με το νομάρχη και γρονθοκοπιούνται.

1962: Στις ΗΠΑ ψηφίζεται νομοσχέδιο για ίση αμοιβή, ανεξαρτήτως φύλου.

1965: Σάλο προκαλεί η δημοσίευση επιστολής της Μαργαρίτας Παπανδρέου προς τον δημοσιογράφο Ντιου Πίρσον στην Washington Post με τον τίτλο «Η αγωνία του κ. Παπανδρέου. Οι βασιλείς επεδίωξαν να τον ανατρέψουν, συνδέοντας το γιο του με παραστρατιωτική οργάνωση». Η αντιπολίτευση κατηγορεί την οικογένεια Παπανδρέου ότι υποκινεί αμερικανική ανάμιξη.

1965: Για πρώτη φορά ο Μπομπ Ντίλαν εμφανίζεται με ηλεκτρική κιθάρα. Στους θεατές δεν αρέσει καθόλου ο νέος ήχος, οι οποίοι, μάλιστα, τον γιουχάρουν.

1969: Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Βιετνάμ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, διακηρύσσει το Δόγμα Νίξον, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ περιμένουν πλέον από τους συμμάχους τους να φροντίζουν τη στρατιωτική τους άμυνα.

1971: Στο Κεϊπτάουν της Νότιας Αφρικής, ο πρωτοπόρος καρδιοχειρουργός, Κρίστιαν Μπάρναρντ, μεταμοσχεύει ταυτόχρονα ανθρώπινη καρδιά και πνεύμονες.

1978: Στο νοσοκομείο Όλντχαμ της Αγγλίας, κάτω από την επίβλεψη του γυναικολόγου δρ. Πάτρικ Στέπτοου, η Λέσλι Μπράουν γεννά ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που ζυγίζει δύο κιλά και εξακόσια γραμμάρια. Είναι η Λουίζ Μπράουν, το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στον κόσμο.

1979: Στη Νικαράγουα, μετά από πιέσεις της επαναστατικής οργάνωσης των Σαντινίστας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο δικτάτορας Αναστάζιο Σομόζα εξαναγκάζεται σε παραίτηση από την προεδρία της χώρας και διαφεύγει στο εξωτερικό. Τη διακυβέρνηση αναλαμβάνει μια πενταμελής ομάδα, που ελέγχεται από τους Σαντινίστας.

1982: Ο Γιάσερ Αραφάτ υπογράφει διακήρυξη, αποδεχόμενος το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

1984: Η Σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια (Svetlana Savitskaya) είναι η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα.

1992: Γίνεται η επίσημη τελετή έναρξης των 25ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν στις 9 Αυγούστου.

1995: Στη Γαλλία, βομβιστική επίθεση, που σημειώνεται στο μετρό στο Παρίσι προκαλεί το θάνατο επτά ατόμων και τον τραυματισμό 80.

2000: Μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα της Αιρ Φρανς Κονκόρντ (Air France Concorde). Υπερηχητικό Κονκόρντ αμέσως μετά την απογείωσή του από το Παρίσι φλεγόμενο κατέπεσε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 109 επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος και άλλα τέσσερα άτομα στο έδαφος.

2010: Τα WikiLeaks δημοσιεύουν απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, μια από τις μεγαλύτερες διαρροές στην ιστορία του αμερικανικού στρατού.

2012: Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφασίζει να αποκλείσει την Ελληνίδα αθλήτρια του τριπλούν, Βούλα Παπαχρήστου, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Αιτία η ανάρτηση ρατσιστικού σχολίου της στο twitter, στο οποίο έγραφε: ««Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!». Η πρωταθλήτρια είχε ήδη αναχωρήσει με την ελληνική ολυμπιακή αποστολή για την βρετανική πρωτεύουσα.

Γεννήσεις

1799 – Ντέιβιντ Ντάγκλας, Σκωτσέζος βοτανολόγος

1905 – Ελίας Κανέτι, εβραϊκής καταγωγής λογοτέχνης τιμημένος με Νόμπελ

1920 – Ρόζαλιντ Φράνκλιν, Βρετανίδα φυσικοχημικός και κρυσταλλογράφος, με ρόλο στην αποκρυπτογράφηση της δομής του DNA

1967 – Ματ Λεμπλάνκ, Αμερικανός ηθοποιός

1984 – Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1985 – Νέλσον Πικέ Τζούνιορ, Βραζιλιάνος οδηγός F1, γιος του παλιού άσσου Νέλσον Πικέ

1986 – Χουλκ, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

306 – Κωνστάντιος Χλωρός, Ρωμαίος αυτοκράτορας

1834 – Σάμιουελ Τέιλορ Κόουλριτζ, Άγγλος ποιητής

1843 – Τσαρλς Μάκιντος, Σκωτσέζος χημικός και εφευρέτης

1967 – Κωνσταντίνος Παρθένης, Έλληνας ζωγράφος

1969 – Ότο Ντιξ, Γερμανός ζωγράφος και χαράκτης

1986 – Βισέντε Μινέλι, Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου

2011 – Μιχάλης Κακογιάννης, Έλληνοκύπριος σκηνοθέτης του κινηματογράφου


Πηγή