Αποκάλυψη mononews: το πόρισμα της ΤτΕ για την Τρ. Αττικής αναφέρει ότι όλα γινόντουσαν με το χέρι

wpid-wp-1474610273795.png

Χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε «κόκκινα» ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια συγκεκριμένων επιχειρηματιών, το πόρισμα της Τράπεζας Ελλάδος για την τράπεζα Αττικής διαπιστώνει περισσότερες από 30 παρατυπίες σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, μηχανοργάνωσης και τιμολόγησης του κινδύνου στις χορηγήσεις.

Ειδικότερα:

Απολύτως διάτρητα ήταν –σύμφωνα με τα ευρήματα του ελέγχου – τα μηχανογραφικά και πληροφοριακά συστήματα της Τράπεζας Αττικής.

Τα συστήματα αδυνατούσαν ακόμα και να παρακολουθήσουν τις διακυμάνσεις του επιτοκίου euribor, με αποτέλεσμα ο υπολογισμός να γίνεται με το χέρι.

Τα συστήματα πολλές φορές ήταν «τυφλά» και στο να σταθμίσουν τον κίνδυνο από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι περισσότερα από 500 δάνεια επιχειρηματικά και λιανικής, ύψους περίπου 70 εκατ ευρώ, που ήταν σε καθυστέρηση, το σύστημα δεν μπορούσε να τα «δει» και έτσι η τράπεζα δεν μπορούσε να λάβει ανάλογες προβλέψεις.

Τα προβλήματα στο σύστημα μηχανοργάνωσης ήταν τέτοια, που υπήρχε ο κίνδυνος –σύμφωνα με το πόρισμα- σε περίπτωση που η τράπεζα δεχόταν κυβερνοεπίθεση (cyber attack) να χάσει όλα τα δεδομένα της και να μην μπορεί να τα ανακτήσει. Υπήρχε ο κίνδυνος αν το σύστημα έπεφτε να κρασάρει και η τράπεζα.

Το 152 σελίδων πόρισμα με τα ευρήματα που κατέγραψε ο έλεγχος που διενήργησε η ΤτΕ για λογαριασμό του SSM στην Αττικής παραδόθηκε χθες το βράδυ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Σε ότι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση το πόρισμα διαπιστώνει ανεπάρκεια στη σύνθεση του ΔΣ, καθώς, όπως αναφέρεται, κάποια μέλη δεν πληρούσαν τα κριτήρια του νόμου, και άλλα δεν παρακολουθούσαν καν τις συνεδριάσεις του ΔΣ. Ανεπαρκείς χαρακτηρίζονται και οι επιτροπές ελέγχου.

Ακατάλληλοι χαρακτηρίζονται και οι μηχανισμοί ελέγχου κοστολόγησης κινδύνου, και ανεπαρκή τα κριτήρια με τα οποία δίνονταν τα επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με το πόρισμα η τιμολόγηση των δανείων γινόταν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ρίσκο και δεν αντικατόπτριζε τον κίνδυνο.

Επίσης και ο μηχανισμός αξιολόγησης των εγγυήσεων ήταν ελλιπής και δεν υπήρχαν βάσεις δεδομένων και παρακολούθησης της αξίας των ενεχύρων.

Αναφορά γίνεται στο πόρισμα στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Ειδικότερα το πόρισμα εστιάζει σε ποσό ύψους 57,35 εκατ ευρώ και ζητά να διερευνηθεί αν η τράπεζα χρησιμοποίησε τα 57,35 εκατ για να καλύψει μέρος της αύξησης κεφαλαίου και με ίδια μέσα και μέσω δανεισμού.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στα παραπάνω ευρήματα αναφέρθηκαν την περασμένη Τρίτη οι κ.κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Θόδωρος Πανταλάκης, που εξελέγησαν ομόφωνα από τη γενική συνέλευση της Αττικής στις θέσεις του προέδρου και CEO, αντιστοίχως.

Μάλιστα δήλωσαν ότι ξεκινούν πλήρη αναδιάρθρωση της τράπεζας σε όλους τους κρίσιμους τομείς, διαχείριση και τιμολόγηση του κινδύνου, διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενίσχυση και αναβάθμιση του μηχανογραφικού και πληροφοριακού συστήματος.

Πηγές της Αττικής σημείωναν στο mononews.gr ότι τα θέματα δεν είναι «αξεπέραστα» και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν βρεθεί οι κατάλληλες λύσεις. Μάλιστα έλεγαν με νόημα ότι το πόρισμα για τα ευρήματα στην Αττικής είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με τα ευρήματα που διαπιστώθηκαν σε άλλες τράπεζες.


Πηγή