ΓΥΡΙΣΑΜΕ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ: «Ένα σκέτο από γιουβέτσι»

wpid-wp-1475062178201.jpeg

Οι ιστορίες που ακούμε καθημερινά από τους συνανθρώπους μας, όσα ζουν οι ίδιοι αλλά και όσα βλέπουν μέσα από τα μάτια των υπόλοιπων υπό το κλίμα της γενικότερης ανοχής που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, είναι συγκλονιστικες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των μαγειρείων της χώρας. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων έχουν βιώσει σε βάθος την αλλαγή που επέφερε η κρίση. Είδαν ανθρώπους με οικονομική ευχέρεια να έρχονται στο μαγαζί και να ρωτάνε «τι μπορώ να φάω με 2 ευρώ».

Είναι βασανιστικό να τους βλέπουν έτσι, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα στη χώρα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, δεν πρόκειται για ανθρώπους που ήταν πάντα σε αυτή την κατάσταση, ήταν νοικοκύρηδες και βοηθούσαν πολλούς από τους συνανθρώπους τους.

Τώρα δυσκολεύονται να αγοράσουν μια μερίδα φαγητού και για το λόγο αυτό, τα μαγειρεία έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Όχι μόνο πουλάνε μισή μερίδα φαγητού, αλλά μερικές φορές έρχονται αντιμέτωποι με ακόμη πιο θλιβερή εικόνα καθώς οι πελάτες τους ρωτάνε τι μπορούν να φάνε με ένα συγκεκριμένο ποσό που διαθέτουν, όπως 2 ευρώ.

Δεν ξέρουν πως πρέπει να αντιδράσουν και πως να συμπεριφερθούν. Εκείνο που λένε, είναι ότι έχουμε γυρίσει στη εποχή του «σκέτο από γιουβέτσι», του «μόνο πατάτες με λίγη σάλτσα…», αλλά και ανάλογα με τα λιγοστά ευρώ «τι μπορώ να φάω». Το ζήτημα είναι ότι δεν βλέπουν την κατάσταση να αλλάζει, παρά μόνο προς το χειρότερο.

Πηγή