Ντοπέ βρέθηκε στο Πεκίνο η Πηγή Δεβετζή! – Της παίρνουν πίσω τα μετάλλια

wpid-wp-1474748079441.jpeg

Nέα βόμβα ντόπινγκ συγκλονίζει τον ελληνικό αθλητισμό! Η Πηγή Δεβετζή, η άλτρια που χάρισε την Ελλάδα το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και θα χάσει το μετάλλιο, όπως θα της αφαιρεθεί και εκείνο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2007 στην Οζάκα της Ιαπωνίας.

Λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, που στιγματίστηκαν από το σκάνδαλο (με άκρως πολιτικές διαστάσεις) με τους ντοπέ Ρώσους αθλητές, πολλοί από τους οποίους αποκλείστηκαν, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να ελέγξει ξανά τα δείγματα όλων των αθλητών που έχει αποθηκεύσει.

Το νέο δείγμα της Δεβετζή, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, επανεξετάστηκε από τα υψηλής ανάλυσης εργαστήρια και βρέθηκε πως η 40χρονη σήμερα πρώην άλτρια είχε κάνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 χρήση απαγορευμένης ουσίας, η οποία δεν είχε βρεθεί από τους ελέγχους που έγιναν τότε.

Ο νέος κανονισμός της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής επιβάλει όλα τα δείγματα ούρων και αίματος των αθλητών από τις μεγάλες διοργανώσεις να ψύχονται και να παραμένουν στην κατάψυξη για οκτώ χρόνια ώστε μετά να ελέγχονται εκ νέου, με νέες τεχνολογίες.

Η Πηγή Δεβετζή είχε βρεθεί ντοπέ και το 2007, μετά από επανέλεγχο που έγινε με την ίδια μέθοδο τον περασμένο Νοέμβριο. Και τότε, το δείγμα που είχε δώσει μετά το Παγκόσμιο Στίβου στην Οζάκα της Ιαπωνίας είχε καταψυχθεί και επανεξετάστηκε οκτώ χρόνια μετά, με αποτέλεσμα να βρεθούν απαγορευμένες ουσίες.

Τον Μάιο του 2009, η Πηγή Δεβετζή δεν βρέθηκε όταν αναζητήθηκε για έλεγχο ντόπινγκ σε προπονητικό κέντρο στη Γιάλτα της Ουκρανίας. Εξαιτίας αυτού, τον Δεκέμβριο του 2010 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) την τιμώρησε με δυο χρόνια αποκλεισμό.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Πηγή Δεβετζή θα κληθεί να επιστρέψει εκτός από το χάλκινο μετάλλιο του 2007 και το χάλκινο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Δεν είναι γνωστό ακόμα αν η Πηγή Δεβετζή, η οποία έχει αμφισβητήσει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Οζάκα, θα ζητήσει τον έλεγχο και του δεύτερου δείγματος για το Πεκίνο. Δεν αποκλείεται επίσης να επιλέξει τη δικαστική οδό και να προσφύγει στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης (CAS).


pentapostagma

Πηγή