Αποκαλύψεις από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τον «κόφτη».
Ο υπουργός Οικονομικών με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση συζητά, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, την παράταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ή αλλιώς του «κόφτη» και για μετά το 2018, που λήγει το πρόγραμμα.
Ειδικότερα ο κ. Τσακαλώτος όπως αναφέρει η «Καθημερινή», αποκαλύπτει ότι θα μπορούσαν από τώρα να περιγραφούν τα μέτρα που ληφθούν, δηλαδή οι περιοχές των δαπανών που θα εφαρμοστεί ο «κόφτης», εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αποκλείει κατηγορηματικά τη θεσμοθέτηση αυτών των μέτρων από τώρα.
Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν προτείνει τα στελέχη του ΔΝΤ, δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου και των υφιστάμενων συντάξεων.
Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών αφήνει αιχμές κατά του ΔΝΤ τόσο για τις αξιώσεις που εγείρει σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων, όσο και για τη στάση του στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους πιο πολύ συζητιέται παρά παρατηρείται στην πράξη» λέει. Θεωρεί δε ότι το Ταμείο θα μπορούσε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς αυτό να επηρεάσει την αξιοπιστία του προγράμματος βοήθειας.
Οσον αφορά στις ερωτήσεις, ο δημοσιογράφος τον ρωτά για την επιστολή που έστειλε στους θεσμούς όπου αναφέρει πως εάν χρειαστεί θα περικόψει συντάξεις, όπως επίσης αναφέρει ότι εάν υπάρχει υπερβάλλον πλεόνασμα στο μέλλον, θα διατεθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και για ένα ταμειακό μαξιλάρι.
«Πριν δημοσιευθεί η επιστολή, έγινε επίσημα ξεκάθαρο ότι όντως θα περικοπούν συντάξεις στην περίπτωση που δεν φτάσουμε τον στόχο του +0,5% για το 2016 και ότι, αφετέρου θεωρούμε αυτή ν την εκδοχή εξαιρετικά απίθανη. Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, το πλεόνασμα δεν είναι μόνο για ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ταμειακό μαξιλάρι αλλά είναι και για τις μειώσεις φόρων και για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.
Πάντως εάν στο μέλλον έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να παίρνουμε μέτρα υπέρ των αδυνάτων, είτε είναι για τους συνταξιούχους είτε για ανέργους είτε για τους κοινωνικά αποκλεισμένους, και να θεωρεί αυτό η ΝΔ «εξευτελιστικό» (παρεμπιπτόντως, είναι κρίμα για ένα νέο πολιτικό, όπως ο Βασίλης Κικίλιας να καταφεύγει στη χρήση τέτοιων χαρακτηρισμών) ή, από την άλλη άλλη μεριά να ψηφίζω «παρών» σε τέτοια μέτρα για να τα έχω καλά με την αντιπολίτευση, δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσω σοβαρό δίλημμα».
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι το ΔΝΤ προτείνει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και μεγαλύτερη ελάφρυνση του και η κυβέρνηση αντί να συμμαχήσει μαζί του το επικρίνει και συμφωνεί με την Ευρωζώνη για μεγαλύτερο πλεόνασμα ο κ. Τσακαλώτος απαντά: «Η χρήση της λέξης συμφωνία όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ιδιότυπη. Το ΔΝΤ, εξάλλου, αφενός δεν λέει μόνο για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους αλλά επιμένει και σε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και αφετέρου, για να παραφράσω τον Oscar Wilde, η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους πιο πολύ συζητείται παρά παρατηρείται στην πράξη».
Ο ίδιος, επιπρόσθετα, δεν αποκλείει και τη μη εμπλοκή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. «Πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει ο ΔΝΤ. Ούτε καν αν το ίδιο ξέρει τι θέλει. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μια από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αποσαφήνισε πως δεν τίθεται θέμα εκλογών και πως στόχος της κυβέρνησης είναι η εμπέδωση της εμπιστοσύνης.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
<< ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Πηγή