Ούλοφ Πάλμε – “Ενα μεγάλο γιατί

276

Είναι δυνατόν κάποιος που προέρχεται από μια ανώτερη κοινωνική τάξη, να αφήνει το στίγμα του στην πολιτική σκηνή ως μεγάλος σοσιαλδημοκράτης με έντονο κοινωνικό προφίλ; Να αποτελεί τον μέγα υποστηρικτή – μεταρρυθμιστή του Σουηδικού μοντέλου κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας που συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί πρότυπο κρατικής μέριμνας απέναντι στους φορολογούμενους πολίτες για πολλά δυτικά κράτη; Και ο θάνατός του να συνεχίζει να παραμένει -εκτός από ανεξιχνίαστος- ανοιχτή πληγή για τη διεθνή κοινότητα; Ας θυμηθούμε μερικά πράγματα από τη σύντομη -πλην όμως γεμάτη- πολιτική ζωή του Ούλοφ Πάλμε.

Ο Σβεν Ούλοφ Γιοαχίμ Πάλμε γεννήθηκε στο Ουστερμάλμ, προάστιο της Στοκχόλμης στη Σουηδία. Αν και καταγόταν από εύπορη οικονομικά οικογένεια εν τούτοις προσκολλήθηκε στις ιδέες και στις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας με έντονες αντικομουνιστικές και αντιαποικιοκρατικές απόψεις ως αποτέλεσμα ταξιδιωτικών του περιηγήσεων στις ΗΠΑ, την Τσεχία και σε αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων.

Το 1951 γίνεται μέλος του σοσιαλδημοκρατικού φοιτητικού συνδέσμου στη Στοκχόλμη, το 1955 γίνεται μέλος της διοικητικής ομάδας της Σουηδικής Σοσιαλδημοκρατικής Νεολαίας, ενώ το 1958 εκλέγεται μέλος στο Σουηδικό κοινοβούλιο. Από το 1963 και μετά ήταν διορισμένος σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις. Το 1967 γίνεται υπουργός Παιδείας, ενώ από το 1969 και μετά την παραίτηση του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Τάγκε Ερλάντερ έως και τον θάνατό του το 1986, κατείχε το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Το “ανατέλλων άστρο” του Πάλμε θα λάμψει και στη διεθνή πολιτική σκηνή καθώς η ασυνήθιστα έντονη -για σκανδιναβό- πολιτική του προσωπικότητα, η πειθώ του συναρτήσει των ρητορικών του ικανοτήτων και το υψηλό γνωστικό του επίπεδο πάνω σε θέματα διεθνούς διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής, θα τον καθιερώσουν ως εξέχουσα παγκόσμια πολιτική προσωπικότητα, ενώ οι πάγιες φιλειρηνικές και αντικαθεστωτικές θέσεις του προκαλούν παγκόσμια αίσθηση και αποφέρουν την αναγνώριση του σπουδαίου του έργου. Οι διακηρύξεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι καταγγελτικοί του λόγοι για τον πόλεμο του Βιετνάμ και για τα ανά την υφήλιο αποικιοκρατικά – απολυταρχικά καθεστώτα με αποκορύφωμα τη σκληρή του θέση απέναντι στο καθεστώς του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και ο αγώνας του για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών και τον πυρηνικό αφοπλισμό των μεγάλων δυνάμεων, θα τον καταστήσουν στη συνείδηση του κόσμου ως “άτυπο πρεσβευτή της ειρήνης”. Χαρακτηρισμός που θα τεκμηριωθεί απόλυτα το 1980, όταν ο ΟΗΕ θα του αναθέσει επισήμως τη διαμεσολάβηση ανάμεσα σε Ιράκ – Ιράν για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

Ο Πάλμε θα δολοφονηθεί τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 1986 και ώρα 23:21, στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν της Στοκχόλμης, όταν επιστρέφοντας από τον κινηματογράφο μαζί με τη γυναίκα του, κάποιος άγνωστος τον πυροβολεί θανάσιμα δυο φορές στην κοιλιακή χώρα. Τα σενάρια γύρω από τους λόγους της δολοφονίας του και της ταυτότητας των δολοφόνων, είναι πολλά. Από «οργανωμένο σχέδιο» της ακροδεξιάς παράταξης της Σουηδίας -σε συνεργασία με μυστικές ακροδεξιές παρακρατικές δυνάμεις του χώρου της αστυνομίας- για την οποία ο Πάλμε θεωρείτο “persona non grata” και προσχεδιασμένο σχέδιο δολοφονίας του από πράκτορες του καθεστώτος του Απαρτχάιντ της Ν. Αφρικής, μέχρι και σενάρια που εμπλέκουν εμπόρους όπλων αλλά και την ίδια την κυβέρνηση των ΗΠΑ… Καμία ικανοποιητική απάντηση όμως μέχρι σήμερα στο ερώτημα «ποιος και γιατί σκότωσε τον Ούλοφ Πάλμε».

Το γεγονός της στυγνής δολοφονίας ενός ανθρώπου, από έναν «απλό» πολίτη μέχρι έναν πρωθυπουργό, είναι πραγματικά θλιβερό. Ακόμα πιο θλιβερό και συνάμα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η δολοφονία του παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη. Και δεν είναι τόσο το θέμα του «ποιος τον σκότωσε», μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε αυτός που όπλισε το χέρι του… Είναι το ότι έτσι δεν θα μάθουμε ποτέ αν ο Ούλοφ Πάλμε πέθανε εξαιτίας κάποιων «πράξεων» του ή, όπως φοβάμαι, εξαιτίας των «πιστεύω» του…

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°