Δήμος Σταρένιος. Ο «καταδότης» των Γερμανών στον κιν/γράφο ήταν κάτι χειρότερο στη ζωή του

starenios1

Στις 23 Οκτωβρίου του 1983, σε ηλικία 74 ετών, πέθανε ο ηθοποιός Δήμος Σταρένιος, ο κινηματογραφικός ρουφιάνος των Γερμανών, γνωστός και από την επίκαιρη ατάκα: «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας, θέλουν το καλό μας» από την ταινία η Χαραυγή της Νίκης.

Γνωστός έγινε και από τον ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», όπου ενσάρκωνε τον περίφημο «Γερο- Λαδά», δηλαδή τον τσιγκούνη. Ο ρόλος ήταν τόσο πετυχημένος που το όνομα «Γερο-Λαδάς» πέρασε στο καθημερινό λεξιλόγιο των Ελλήνων και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, όταν κάποιος θέλει να περιγράψει τον φιλάργυρο.

Ο Σταρένιος, ήταν ένας σκληρός αιμοδιψής κομμουνιστής στην πραγματικότητα.

Ο Δήμος (Δημήτρης) Σταρένιος γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1909 στο Κάιρο. Το 1932 ήρθε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως εξαιρετικό ταλέντο. Τον επόμενο χρόνο έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον θίασο της Αλίκης (Θεοδωρίδου) στην κομεντί του Μπέρνσταϊν Ευτυχία.

Στα χρόνια της Κατοχής δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στην Αριστερά. Το ερώτημα είναι εαν υπηρέτησε και ενετάχθη και στην ΟΠΛΑ, το μαζικό κίνημα σφαγέων που συνελάμβανε και εκτελούσε πατριώτες. Ας το γράψει, εαν το ξέρει, ο Ριζοσπάστης. Το 1945 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του εαμικού θιάσου Ενωμένοι Καλλιτέχνες (μαζί με τους Αιμίλιο Βεάκη, Λυκούργο Καλλέργη, Νάσο Κεδράκα, Θόδωρο Μορίδη, Τίτο Βανδή, Αλέξη Δαμιανό, Αλέκα Παΐζη) . Επρόκειτο πιθανόν για την μετεξέλιξη εκείνων που πρωταγωνίστησαν στη δολοφονία της ηθοποιού, Παπαδάκη, που την κατέσφαξαν οι «αριστεροί πατριώτες» ληστοσυμμορίτες.

Ο Δήμος Σταρένιος αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι το 1977, λόγω βαριάς αγγειοπάθειας. Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 1983, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Νίνα Βαρβέρη (1910-1988) και δεν απέκτησαν παιδιά.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη