Στραγγίζουν οι τράπεζες, τρόμος για ΚΟΥΡΕΜΑ ενώ ο Τσίπρας περιμένει τον Σουλτς!

soults-tsipras-730x487

Το, ας το λέμε, καλό και το χείριστο σενάριο για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης επεξεργάζονται οι τραπεζίτες που βλέπουν τις καταθέσεις να μειώνονται κατά 3,5 με 4 δις.ευρώ από τις αρχές του χρόνου και τα κόκκινα δάνεια να αυξάνονται κατά 1,5 δις. ευρώ.

Το «καλό» σενάριο είναι να υπάρξει κάποια βασική συμφωνία τον Απρίλιο και να εξειδικευθούν μέτρα για το χρέος, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί τα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί.

Το κακό, ή χείριστο σενάριο περιλαμβάνει επιμήκυνση των διαβουλεύσεων και τον Ιούνιο, με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι με τη μη αποδοχή των μέτρων ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία.

Στην ίδια κατεύθυνση, ορισμένοι βλέπουν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο για την αποπληρωμή του ομολόγου τον Ιούλιο ύψους 7,4 δισ. ευρώ, συγκεντρώνοντας κάθε διαθέσιμη ρευστότητα από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ανησυχητική είναι η ένδειξη της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα κατά 300 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο παρά τα σχετικά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα. Πολλές επιχειρήσεις ανησυχούν ότι είναι πιθανό το Δημόσιο να «παγώνει» και πάλι τις αποπληρωμές προς τους ιδιώτες, διακρατώντας ρευστότητα εν όψει νέας παρατεταμένης διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή που μάλλον γίνεται από ευφυίες του κυβερνητικού στρατοπέδου, θα πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση μέχρι τις γερμανικές εκλογές, «ποντάροντας» σε μια νέα πιο ευέλικτη γερμανική κυβέρνηση.

Οι τραπεζίτες θεωρούν καταστροφική μια τέτοια εξέλιξη για την οικονομία που θα προκαλέσει μεγαλύτερες ζημίες από αυτές που προκάλεσε η αντίστοιχη καθυστέρηση το 2015.

Ηδη, το Bloomberg επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να χάσει ένα ακόμη ένα ημερολογιακό ορόσημο πλησιάζοντας σε επανάληψη του δράματος του 2015.

Όπως αναφέρει, οι διάφορες των δύο πλευρών είναι μεγάλες στις μεταρρυθμίσεις και στον τομέα της ενέργειας ενώ η ελληνική κυβέρνηση ανθίσταται σε επιπλέον περικοπές στις συντάξεις.

Το πρακτορείο παρατηρεί ότι ενδεικτικό της απόστασης που έχουν οι δύο πλευρές στα εργασιακά είναι ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει παραπέμψει το ζήτημα σε «πολιτική διαπραγμάτευση, καθώς αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί τεχνοκρατικά».

Πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με το πρακτορείο σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μη μπορεί να ανταποκριθεί στις πληρωμές του Ιουλίου. Τέλος, το Bloomberg επαναλαμβάνει ότι έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα στην οικονομία παρατηρώντας την άνοδο της ανεργίας το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Οι έλληνες τραπεζίτες δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τις εξελίξεις: εάν η δεύτερη αξιολόγηση είχε κλείσει στο τέλος του 2016 η δεύτερη αξιολόγηση, τώρα θα βρισκότναν η χώρα σε τροχιά ένταξης στο QE και θα διαμορφώνονταν οι βάσεις για τη χαλάρωση των capital controls. Αντίθετα, η πίεση στις καταθέσεις οδηγεί σε αύξηση του ELA, κάτι που μπορεί να θέσει ζήτημα αυστηροποίησης των κεφαλαιακών περιορισμών.

Η ρευστότητα που χάθηκε από την αρχή του έτους προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ καθώς το σύνολο των καταθέσεων γενικής κυβέρνησης, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, από το επίπεδο των 132 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016 έχει υποχωρήσει στο επίπεδο των 128 δισ. ευρώ, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση και της ανησυχίας για το ενδεχόμενο νέου εκτροχιασμού της οικονομίας.

Ουσιαστικά έχει χαθεί το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που είχαν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα το 2016 ενώ αβεβαιότητα προκαλεί το λεγόμενο νέο χρήμα που δεν υπόκειται σε όλους τους περιορισμούς και το οποίο μπορεί να βρεθεί πιο γρήγορα εκτός τραπεζών.

Εκτιμάται ότι στο σύστημα υπάρχουν περίπου 4 δισ. ευρώ νέο χρήμα που θα μπορούσε να αποχωρήσει άμεσα, κάτι που θα οδηγούσε υποχρεωτικά σε αύξηση των ορίων του έκτακτου μηχανισμού ELA.

Η αύξηση των καταθέσεων ξεκίνησε τον Μάιο του 2016, μετά από ένα κακό πρώτο τρίμηνο εξαιτίας της αβεβαιότητας για την πρώτη αξιολόγηση, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ενισχύθηκε στο τέλος του έτους όταν παγιώθηκε η εκτίμηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν τον περασμένο Δεκέμβριο ή το αργότερο στα μέσα Ιανουαρίου 2017.

Σημειώνεται ότι το 2016 οι καταθέσεις νοικοκυριών – επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 4,2 δισ. ευρώ ενώ κατά 1,4 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης.

Αν και ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των καταθέσεων τον Δεκέμβριο οφειλόταν σε εποχικούς λόγους (πίστωση αγροτικών επιδοτήσεων, κλείσιμο ισολογισμών επιχειρήσεων κ.ά.) και ήταν αναμενόμενη μια «διορθωτική» υποχώρηση, ωστόσο η εικόνα που διαμορφώνεται μετά το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου θυμίζει ημέρες του 2015.

Η νέα εμπλοκή άλλαξε τα δεδομένα: οι αναλήψεις από τα ATM έχουν αυξηθεί σημαντικά, οι επιστροφές χρημάτων έχουν «παγώσει», ενώ οι επιχειρήσεις «ξεφορτώνονται» μετρητά και προχωρούν στην αποπληρωμή πιστωτικών γραμμών.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη