Διάδοχο του Τσίπρα έχρισε τον Τσακαλώτο ο Σόιμπλε

wpid-tsakalotos70720151436274232-1-1024x683.jpg

Την υποψηφιότητα Τσακαλώτου για αντικαταστάτη του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαίωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αποδείχθηκε ένας απρόσμενος σύμμαχος για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που βρίσκεται εσχάτως στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Τσακαλώτος αναδεικνύεται στο αντίπαλον δέος του Τσίπρα και πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκτός, βλέπουν στο πρόσωπό του τον διάδοχο του νυν πρωθυπουργού.

Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου – και οι δηλώσεις Σόιμπλε τον επέτειναν – είναι ότι ο Τσίπρας και οι συν αυτώ – ο ευφραδής (νομίζει) υπουργός Επικρατείας και ο αποτυχημένος στην ίντριγμα Νίκος Παππάς, θάβουν ανερυθρίαστα τπν Ευκλείδη Τσακαλώτο και επιχειρούν να του χρεώσουν την αποτυχία για το χρέος και του QE, στόρυ το οποίο όμως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αποθέωσε.

Το Σάιτ αποκάλυψε το σχέδιο του Μαξίμου να χαλάσουν την εικόνα του Τσακαλώτου που συνδυάζει την αποδοχή από το κόμμα –είναι μέλος της ομάδας των 53 χωρίς να είναι ακραίος, την καλή έξωθεν μαρτυρία ως σοβαρός υπουργός Οικονομικών, έχοντας διαδεχθεί τον Βαρουφάκη, και την αποδοχή των ξένων που βρίσκουν έναν συνομιλητή. Aσε που έγινε και ο αγαπημένος υπουργός των gay.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε είναι χαρακτηριστικές: ενώ τρολάρει τον Τσίπρα ως κακομαθημένο που παραπονιέται στη Μέρκελ, χαρακτηρίζει τον Τσακαλώτο εξαιρετικό υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Τσίπρας παίρνει συνέχεια τηλέφωνο και η καγκελάριος του απαντά: «Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς Οικονομικών», είπε ο Σόιμπλε on the record στο Dow Jones Newswires, και τόνισε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμπιστεύεται τον υπουργό των Οικονομικών του για να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, κάτι που δεν αξίζει στον κ. Τσακαλώτο. «Είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών ο οποίος έχει μεταδοτικότητα προς τους διαπραγματευτικούς του εταίρους», είπε χαρακτηριστικά.

Μπορεί ο Σόιμπλε να ξεκίνησε από μια γενικότερη ανάλυση και την εκτίμηση ότι υπάρχει μια επικίνδυνη τάση στην Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία ολοένα και περισσότερα ζητήματα τίθενται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προς επίλυση, αλλά το αγαπημένο κυρίως πιάτο του είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κ. Μέρκελ πρέπει να το πολεμήσει αυτό», τόνισε και στο σημείο αυτό, σύμφωνα με το DowJones NewsWires κατονόμασε τον Έλληνα πρωθυπουργό και αποκάλυψε ότι η στάση του δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνη στον κ.Τσακαλώτο, που επιβεβαιώνεται από τα συνεχή τηλεφωνήματά του στην καγκελάριο.

Το φιάσκο της 15ης Ιουνίου για τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι μεγάλο αφού οι προσδοκίες προσγειώνονται συνεχώς και μόνο η εκταμίευση της δόσης φαίνεται πιθανή, και αυτό στην καλύτερη περίπτωση.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, όπως και ευρωπαίοι αξιωματούχοι που διευκρινίζουν ότι παραμένει το χάσμα μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να επιλυθεί αρκετά σύντομα, ώστε η Ελλάδα να επωφεληθεί από την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αμήχανος ο Τσίπρας ακόμη και στο υπουργικό συμβούλιο επανέλαβε τους γνωστούς λεονταρισμούς αλλά στην ουσία αναγκάστηκε να απολογηθεί για την επιλογή του να συνδέσει τα ζητήματα του χρέους και της αξιολόγηση.

Επιχείρησε να πείσει ότι δεν «αυτοεγκλωβίστηκε», παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να πάρει καμία από τις διεκδικήσεις του αναφορικά με το χρέος και έκανε προσπάθεια να πείσει ότι ο στόχος του δεν είναι να κρατηθεί στην εξουσία, ενώ δεν παρέλειψε και μια αναφορά περί «ηθικού πλεονεκτήματος», το οποίο συνέδεσε κυνικά με τα φορομπηχτικά μέτρα, που εξοντώνουν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας -ακόμα και το πλέον υγιές. «Καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επιχειρώντας να κάνει ως συνήθως το «άσπρο-μαύρο», είπε ότι η κυβέρνησή του διεκδικεί λύση με τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα, όταν είναι γνωστό ότι έχει αποδεχτεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξης του 3,5%, μέχρι το 2022.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









Πηγή

Υποβολή απάντησης