ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Τι ετοιμάζει ο Τσίπρας μετά το Eurogroup

tsipras-eurogroup-1000-600x275

Το τι καταφερε στο Eurogroup η κυβέρνηση, αν κέρδισε περισσότερα ή έδωσε περισσότερα, εξακολουθεί και είναι αμφιλεγόμενο ερώτημα.

Η κυβέρνηση βέβαια πανηγυρίζει, όμως όπως λέει η αντιπολίτευση για καθαρά εποικινωνιακούς λόγους, διότι όπως λέει, δεν κατάφερε τίποτε περισσότερο από ότι της έδωσαν οι δανειστές.

Σύμφωνα μάλιστα με οικονομικούς αναλυτές τα 8,5 δισ και μάλιστα σε δόσεις δεν θεωρούνται κατόρθωμα αφού ήδη έχουν προστεθεί από το πλεόνασμα 6 δισ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, τη δόση αυτή θα έπερεπε να την είχαμε πάρει εντός του 2016 και όχι με την σημερινή καθυστέρηση. Το κυρίαρχο δε ζήτημα που είχε βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δηλαδή το χρέος, παρέμεινε βάση της αρχικης γερμανικής τοποθέτησης, να συζητηθεί το 2018.

Αυτό σημαίνει ότι, ούτε τη πόρτα της εξόδου στις αγορές μας ανοίγει, ούτε της ΕΚΤ για το QE, ούτε και του ΔΝΤ.
Επειδή όμως όλα είναι επικοινωνία στις μέρες μας εξαρτάται πως βλέπει κανένας τοποτήρι, μισογεμάτο ή μισοάδειο.

Και επειδή η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να πείσει το σύνολο του Ελληνικού λαού ότι κάτι κέρδισε και ότι οι θυσίες του δεν πάνε χαμένες, έβγαλε και πάλι να βγάλει το ισχυρό της χαρτί. Όπως δε, όλοι γνωρίζουν, το ισχυρό επικοινωνιακό χαρτί της κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να πείσει και τον τελευταίο Ελληνα ότι το μαύρο ειναι άσπρο. Μπορεί να μη φόρεσε τη γραβάτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπορεί να σνομπάρισε τη… γραβάτα του Καμμένου, ωστόσο όπως αποφάσισαν στο Μαξίμου, επειδή με τα tweet δεν πείθονται οι Ελληνες, έβγαλαν τον Τσίπρα… φάτσα κάρτα στις οθόνες των τηλεορασεών μας σε ένα εξηγηματικό, δραματικό διάγγελμα.

Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης θέλοντας να δείξει ότι δεν έχασε, ότι δεν βάζει την ουρά στα σκέλια, αλλά ότι αντίθετα, πέτυχε κάτι και περιχαρής ο πρωθυπουργός το ανακοινώνει επισήμως στους πολίτες της χώρας. Η κίνηση αυτή θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές ως σημείο εκκίνησης στην επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μαξίμου καθώς τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός σκέφτεται να συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τους εξηγήσει θεσμικά τα οφέλη της συμφωνίας.

Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο ο κ. Τσίπρας θέλει να υπερβεί και να υπερκεράσει την επιθετικήρ ητορική της ΝΔ που τον καλεί να δώσει εξηγήσεις εντός της Βουλής.

Σύμφωνα με κάποιους πολιτικούς αναλυτές, η δραματοποίηση που έκανε ο κ. τσίπρας του γεγονότος με το διάγγελμα αφήνει περιθώρια σκέψεως ότι αν αισθανθεί ότι πιέζεται υπερβολικά από την αντιπολίτευση να απειλήσει ακόμα και με το χαρτί των εκλογών εδώ και τώρα λέγοντας «αν δεν σας αρέσει η συμφωνία μου πηγαίνετε στο λαό και στη συνέχεια κάνετε νέα συμφωνία με τους δανειστές».

Κι αυτό γιατί ένα από τα σημεία στο οποίο θα δυσκολεύεται να απαντήσει ο κ. Τσίπρας είναι οι δεσμεύσεις του για το απώτερο μέλλον και ειδικά για τη ρήτρα πλεονάσματος όχι μόνο μετά από το 2019 αλλά και για μετά από το 2023.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη