ΑΡΘΡΟ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΩΝ NYT: Με την έκδοση ομολόγου δεν τελειώνουν τα προβλήματα της Ελλάδας

Βουλη-600x275

Οι New York Times σε άρθρο τους σχολιάζουν πως η Ελλάδα προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει κάνει πρόοδο στις προσπάθειες για ανάπτυξη, ανακοινώνοντας τα σχέδια για την έκδοση ομολόγου, όμως τα προβλήματα δεν τελειώνουν με αυτή την κίνηση.

Η έκδοση ομολόγου δίνει ελπίδα ότι μπορεί η Ελλάδα επιτέλους να ετοιμάζεται να «απογαλακτιστεί» από τα προγράμματα διάσωσης. Είναι μία καθοριστική στιγμή. Αν το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ισχυρό, μπορεί να αποτελέσει ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη. Αλλά αν η Αθήνα πασχίσει να βρει αγοραστές, η πώληση του ομολόγου θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα πλήγμα για τη χώρα που μόλις πρόσφατα άρχισε να βλέπει σημάδια ανάκαμψης έπειτα από την παρολίγον έξοδό της από τη νομισματική ένωση μόλις πριν από δύο καλοκαίρια, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

«Η έκδοση ομολόγου δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα για την Ελλάδα. Είναι απλά το πρώτο από τα αρκετά βήματα που πρέπει να κάνει η Αθήνα για να τεστάρει αν μπορεί να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές για να στηρίξει την οικονομία της όταν εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018», επισημαίνουν οι New York Times και σημειώνουν ότι η χώρα μας ακόμη «τρεκλίζει» υπό το χρέος- βουνό, θέμα το οποίο έχει προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και το ΔΝΤ.

«Η ελληνική οικονομία τρεκλίζει ακόμη από τα χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων και άλλων ενεργειών λιτότητας που απαιτούσαν τα προγράμματα», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι η διατήρηση της λιτότητας υπήρξε μια «αξιοσημείωτη αναστροφή» του Αλέξη Τσίπρα, που εξελέγη υποσχόμενος να σκίσει τα μνημόνια. Οι New York Times κάνουν ακόμη αναφορά στο «χάος» του καλοκαιριού του 2015 και σημειώνουν ότι από τότε ο Ελληνας πρωθυπουργός «φαίνεται να έχει κάνει στροφή προς την αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και η έκδοση ομολόγου αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα σε αυτή την πορεία». Επίσης, η εφημερίδα σημειώνει ότι έχει «σβήσει» η συζήτηση στην Αθήνα για πρόωρες εκλογές.

«Τα θετικά σημάδια αποτελούν κάποια ανακούφιση για τους δανειστές, που επιθυμούν να δουν την Ελλάδα να σταματήσει να εξαρτάται από τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Τουλάχιστον, φαίνεται σίγουρο ότι η Αθήνα δεν θα προκαλέσει νέους πονοκεφάλους στην ευρωζώνη πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το πιο ήρεμο κλίμα έχει προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, σημειώνει η εφημερίδα, που θυμίζει όμως ότι η Ελλάδα «ακόμη αντιμετωπίζει βαθιά οικονομικά ρήγματα». Και υπογραμμίζει ότι για τους καθημερινούς Ελληνες, τους «χτυπημένους» από τα χρόνια των δυσκολιών, έχουν ελάχιστη σημασία οι προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδυτές.

«Ποιος ενδιαφέρεται αν πουλάνε ομόλογα; Τι διαφορά κάνει;», είπε στην εφημερίδα η 68χρονη Σταυρούλα Βαρδάκη. «Η σύνταξή μου έχει μειωθεί ήδη έξι φορές. Μετά βίας μπορώ να βάλω στην άκρη κάτι για τα εγγόνια μου. Πώς μας έμπλεξαν έτσι;», πρόσθεσε.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη