κινεζικο χαρτι υγειας…προσοχη στον «κωλο» σας

tsipras-papastratos-600x276

Ποιο είναι το σχέδιο του Τσίπρα; Πώς θα πάει μέχρι τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές; Πώς θα πετύχει το αφήγημα που διηγείται τον τελευταίο καιρό;

Είναι κάποια από τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί βλέποντας κανείς την υπερβολική αισιοδοξία, την αφέλεια ή τελικά την απουσία ενός σχεδίου για τη χώρα.

Αλλά το ερώτημα του «ενός εκατομμυρίου» είναι το εξής: «Πώς θα πάει ο Τσίπρας μέχρι το καλοκαίρι του 2018 για να βγει από το μνημόνιο και να το πουλήσει ως επιτυχία;».

Όπως λένε καλά γνωρίζοντες την οικονομία, για να αποφύγει η χώρα μια νέα γραμμή χρηματοδότησης, δηλαδή νέο μνημόνιο ή παράταση του σημερινού με σκληρούς όρους, θα πρέπει να έχει «μαξιλαράκι» ασφαλείας γύρω στα 15 δις ευρώ. Αναλόγως με την πορεία του προϋπολογισμού, πώς δηλαδή θα κλείσουν τα έσοδα από φόρους και αν το κράτος θα συνεχίσει να μην πληρώνει τους ιδιώτες.

Όλα τα λεφτά της η κυβέρνηση, λοιπόν, θα τα ποντάρει στον τρόπο που θα φτιάξει το «μαξιλαράκι». Αν το βρει θα μπορεί να βγει από το υπάρχον πρόγραμμα χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση και θα έχει ένα επικοινωνιακό ατού στα χέρια της, ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια που την έβαλαν τα άλλα κόμματα.

Για να το πετύχει αυτό, πάντως, θα χρειαστεί πολλούς συνδυασμούς πραγμάτων, κι εκεί ποντάρει ο Τσίπρας.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Antinews, το μεγάλο κόλπο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση είναι αυτό της επιστροφής στις αγορές. Με απλά λόγια θα βγει να δανειστεί στις αγορές ένα ποσό που μπορεί να φτάσει τα 10 δις ευρώ τους επόμενους μήνες. Κι αυτό θα το κάνει ακόμη και με υψηλό επιτόκιο, θα είναι σίγουρα πάνω από 5%. Δηλαδή θα σπεύσει να δανειστεί πολύ ακριβά μόνο και μόνο για να πιάσει το «μαξιλαράκι» το οποίο θα μας κοστίσει πολύ ακριβά.

Δεν ενδιαφέρει τον Τσίπρα και την παρέα του αν θα κάνει ζημιά στη χώρα. Διότι αν δανειστεί με υψηλό επιτόκιο θα έχει ανοίξει έναν βαρύ λογαριασμό… αλλά για τους επόμενους. Ένα τριετές ή πενταετές ομόλογο με υψηλό κόστος θα πρέπει να το εξοφλήσει η κυβέρνηση που θα είναι τότε στην εξουσία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τα εύσημα για τη νέα έξοδο στις αγορές. Αδιαφορώντας αν στη λήξη των ομολόγων η Ελλάδα θα πρέπει να βρει να πληρώσει πολλά περισσότερα. Ο Τσίπρας θα έχει φτιάξει ένα «ματωμένο»… μαξιλαράκι, όμως, αυτό ουδόλως τον ενδιαφέρει, άλλος θα βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Με το άγριο κυνηγητό με κατασχέσεις που έχει ξεκινήσει, θα επιχειρήσει να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα και παράλληλα θα συνεχίσει να μην πληρώνει τους ιδιώτες και το ΕΣΠΑ να παραμένει παγωμένο γιατί η κυβέρνηση είναι ανίκανη ή δεν θέλει να συμμετάσχει.

Αν της βγουν όλα αυτά, έστω και με πολύ ακριβό τίμημα για την Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει το επόμενο καλοκαίρι να πουλήσει την έξοδο από τα μνημόνια.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι όπως προείπαμε θα πρόκειται για «ματωμένους» στόχους που θα πιαστούν αλλά θα τους πληρώσει ο ελληνικός λαός τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, ακόμη κι αυτός ο σχεδιασμός είναι στον αέρα γιατί πολλά είναι θέμα τύχης ή συγκυρίας. Τι θα κάνει π.χ. αν το ΔΝΤ συνεχίσει να επιμένει στη μετατόπιση των σκληρών μέτρων, κυρίως της μείωσης του αφορολόγητου ένα χρόνο πριν και μετάθεσης των «αντίμετρων» για το 2022-2023; Θα συνεχίσουμε να έχουμε αντιπαράθεση η οποία θα οδηγήσει την τρίτη αξιολόγηση πολλούς μήνες πίσω;

Ή τι θα γίνει αν ο κόσμος (ένας στους 3) συνεχίσει να μην πληρώνει τους φόρους του;

Για ακόμη μια φορά θα αποδειχθεί ότι βάζουν τις καρέκλες τους πάνω από την Ελλάδα. Θα λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη