Γονατιστοί στο Μαξίμου εκδότες και διαφημιστές για να ντιλάρουν τα θαλασσοδάνεια

maximou4-night

Την ίδια ώρα που τραπεζίτες και ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στο κόκκινο εμπλέκονται στο θρίλερ των 130 δις ευρώ κόκκινων δανείων από την μπουκαπόρτα (η πλαινή είσοδος) του Μεγάρου Μαξίμου μπαινοβγαίνουν οι καταχρεωμένοι βαρόνοι και βαρονέτοι των επιχειρήσεων των ΜΜΕ και της διαφήμισης-media shops.

Κι αυτό γιατί θαλασσοδάνεια δεν πήραν μόνο οι εκδότες και οι καναλάρχες αλλά και κάποια γνωστά ονόματα της διαφήμισης που βρέθηκαν σε πολυτελή κτίρια-γραφεία την εποχή που τα δάνεια (πολλά με πολιτική παρέμβαση) ήταν το αγαπημένο σπορ του εγχώριου κατεστημένου. Εν έτει 2017 κι ενώ στο μεταξύ ο οξυδερκής φορολογούμενος λαός πληρώνει απνευστί κάθε είδους χαράτσια κάποια θρασίμια των ΜΜΕ και των media shops απαιτούν να τους χαρισθούν τα θαλασσοδάνεια και για να πετύχουν τον σκοπό τους δεν διστάζουν να διαβούν την μπουκαπόρτα του Μαξίμου για να συναντήσουν συμβούλους και “δεξιά χέρια” του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Πασίγνωστοι εκδότες και διαφημιστές οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα θαλασσοδάνειά τους προσβλέπουν στην αντιμετώπιση που είχε ο Μπόμπολας και εν πολλοίς και ο Ψυχάρης. Τα δάνεια των εν λόγω μεγαλοεκδοτών θα πληρώσει ο Μήτσος ο Φούντας από την Δραπετσώνα. Δίχως αιδώ λοιπόν μηντιάρχες και διαφημιστές ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να γλιτώσουν τα θαλασσδάνειά τους. Κάποιοι από δαύτους δίνουν Γη και Υδωρ στον Τσίπρα για να μην πάνε φυλακή…Κάθε τόσο κάποιος ντιλάρει με το Μαξίμου γεγονός που δεν περιποιεί τιμή σε κανένα πρωθυπουργό και όσοι πρωθυπουργού ντήλαραν με την διαπλοκή τους ξέβρασε ο λαός (ακόμη κι αυτός ο νωθρός, ράθυμος λαός) στον σκουπιδότοπο της ανυποληψίας.

Είναι πέρα από κάθε λογική την ώρα που βγαίνει σε πλειστηριασμό το σπίτι του Μήτσου του Φούντα από την Δραπετσώνα να ντηλάρουν με το Μαξίμου θαλασσοδανεισμένοι μηντιάρχες και διαφημιστές. Είναι έγκλημα που θα συνοδευθεί με την τιμωρία από τον ελληνικό λαό-τον οξυδερκή.

Στο μεταξύ ανάχωμα στην αγορά ακινήτων θα βάλουν οι τράπεζες υπό το φόβο ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ξεκινούν στις 29 Νοεμβρίου θα πιέσουν περισσότερο τις τιμές. Καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει ο κίνδυνος για νέα υποχώρηση της τάξης ακόμη και του 30%, οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι θα εξαιρέσουν από τους πλειστηριασµούς για ακίνητα αξίας έως 300.000 ευρώ, τουλάχιστον ως το τέλος του έτους ενώ θα υπολογίζουν λελογισμένα τον αριθμό των ακινήτων που θα βάζουν προς πώληση ώστε να μην πιεστεί υπέρμετρα η αγορά.

Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση αφού οι τράπεζες πιέζονται να προχωρήσουν σε ριζικές κινήσεις εκπλειστηρίασης ενεχύρων ώστε να πιάσουν τους στόχους που τους έχουν επιβάλλει οι εποπτικές αρχές.

Αναλύσεις των τραπεζών δείχνουν ότι η πτώση στις τιµές µεγάλων ακινήτων που θα είναι τα πρώτα που θα εκπλειστηριαστούν µπορεί να κινηθεί μεταξύ 30% με 35%, και σε συνδυασμό με τις ήδη χαμηλές τιμές να μην επιτρέψει την ανάκαμψη παρά σε πέντε χρόνια.

Η εμπειρία χωρών σε ανάλογη κατάσταση έχει δείξει ότι από την έναρξη της διαχείρισης κόκκινων δανείων µέχρι την ανάκαµψη των τιµών στα ακίνητα µεσολάβησε περαιτέρω υποχώρηση των τιµών της τάξης του 22% ενώ στην Ιρλανδία , χρειάστηκαν τρία χρόνια για να καλυφθούν οι απώλειες τεσσάρων ετών πτώσης στις τιµές των ακινήτων.

Οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να πείσουν τον SSM για την αναγκαιότητα να γίνει λελογισμένα η χρήση των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών για τις τιµές που θα διαµορφωθούν.

Αλλωστε οι τιµές αυτές είναι κρίσιμες για το επίπεδο ανάκτησης που θα επιτύχουν οι τράπεζες και συναρτώνται και επικείµενα stress tests.

Οι εξελίξεις στις τράπεζες, αλλά και οι εξελίξεις στην αγορά των ακινήτων είναι άµεσα συνδεδεµένες µε την αξία των εξασφαλίσεων των τραπεζών, καθώς και µε τις πολιτικές διαχείρισης που θα ακολουθήσουν για τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια.

Το 87% των συνολικών εξασφαλίσεων των µη εξυπηρετούµενων δανείων αφορά ακίνητα, εκ των οποίων το 50% οικιστικά και το υπόλοιπο εµπορικά και βιοµηχανικά. Η συνολική αξία αυτών ανερχόταν σε 46,1 δισ. ευρώ το 2016 και ήταν κατά 6% χαµηλότερη από το 2015.

Ως πρώτο μέσο «άμυνας» των τραπεζών στην κατάρρευση των τιμών θα χρησιμοποιηθεί η αγορά ακινήτων από τις ίδιες τις τράπεζες εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον ώστε κάνενας πλειστηριασμός να μην καταλήξει άγονος, όπως επίσης οι πλειστηριασµοί των ακινήτων να περάσουν σε δεύτερο ή τρίτο και µειωθεί περαιτέρω στο 80% ή στο 60%-65% η τιµή πρώτης εκκίνησης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι εφόσον δεν υπάρξει ικανοποιητικό ενδιαφέρον για προς πλειστηριασµό ακίνητα, θα «χτυπήσουν» οι ίδιες οι τράπεζες τα ακίνητα αυτά σε τιµές οι οποίες δεν θα απαξιώνουν τις αξίες των ενεχύρων τους.

Οι τράπεζες έχουν εκτιμήσει ότι οι αξίες των ενεχύρων-ακινήτων τους θα ανακτηθούν σε 3-5 χρόνια από σήµερα.

Αν οι τράπεζες αναγκαστούν να πουλήσουν νωρίτερα ακίνητα από το στοκ που θα έχουν σωρεύσει κατόπιν των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών, το προφανές είναι ότι θα πουλήσουν σε τιµές χαµηλότερες από αυτές της αγοράς των ακινήτων, γράφοντας ζηµίες. Το προσδοκώµενο είναι να υπάρξει γρήγορα ανάπτυξη της οικονοµίας, έτσι ώστε οι τιµές των ακινήτων να ανέβουν.

Δεν πρέπει να παραγνωριστεί επίσης ότι οι τράπεζες θα επωμιστούν ετήσιο κόστος διακράτησης των ακινήτων που θα αποκτήσουν από πλειστηριασµούς και είναι της τάξης του 5%. Το κόστος αυτό, υπολογισµένο στην 5ετία, που είναι ο µέγιστος χρόνος στον οποίο οι τράπεζες εκτιµούν ότι θα µπορέσουν να έχουν ανακτήσει τις αξίες των ενεχύρων τους, φθάνει το 25%.

Προκειμένου να οχυρωθούν έναντι των προβλημάτων οι τράπεζες θα ρίξουν το βάρος του στη διαχείριση του στοκ των ακινήτων από την αγορά µέχρι τη µεταπώλησή τους και βρίσκονται σε διερευνητικές συζητήσεις µε διεθνή funds ακινήτων και εταιρείες που διαχειρίζονται ακίνητα, µε την απώτερη προοπτική µαζικής µεταβίβασης ακινήτων, τα οποία έτσι θα βγουν από τους τραπεζικούς ισολογισµούς. Παράλληλα, οι τράπεζες θα µπορούσαν να αποκτήσουν µερίδια συµµετοχής στα funds, προσδοκώντας να κερδίσουν από την υπεραξία που θα δηµιουργεί η πώληση των ακινήτων από τα τελευταία.

Με τη βοήθεια των ξένων εξειδικευµένων πλατφορµών ακινήτων, οι ελληνικές τράπεζες θα καταχωρίσουν και θα διαχωρίσουν τόσο τα µη εξυπηρετούµενα όσο και τα εξυπηρετούµενα δάνεια που έχουν ακίνητα ως εµπράγµατη εξασφάλιση. Στόχος είναι να αποκτήσουν καλύτερη οπτική για το πόσα και ποια ενέχυρα µπορούν να ανακτηθούν.

Ο διαχωρισµός των ακινήτων που συνιστούν εξασφαλίσεις δανείων θα επιχειρηθεί και προκειµένου να γίνει καλύτερος σχεδιασµός του προγράµµατος πλειστηριασµών από τις τράπεζες, στοχεύοντας σε περιοχές και ακίνητα που θα παρουσιάζουν τις µεγαλύτερες δυνατότητες ανακτησιµότητας των δανείων που έχουν χορηγηθεί.

Στην παρούσα φάση, στα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών επικρατεί χαοτική κατάσταση, αφού το ίδιο ακίνητο µπορεί να είναι περασµένο ως διπλό και τριπλό collateral (δηλαδή να συνιστά εµπράγµατη εξασφάλιση σε περισσότερα από ένα δάνεια), µπορεί το κάθε συνοδευτικό ακίνητο να είναι εγγεγραµµένο και µε άλλο κωδικό (π.χ., άλλο κωδικό να φέρει το διαµέρισµα, άλλο το γκαράζ του και άλλο η αποθήκη του), να εµφανίζονται ψευδή µισθώµατα, να µην αναγνωρίζονται οριζόντιες ιδιοκτησίες, να µην έχουν γίνει νοµιµοποιήσεις ή αυτές να µην µπορούν να καταστούν δυνατές.

Εκτός της τακτοποίησης των ακινήτων, οι εξειδικευµένες εταιρείες θα µπορέσουν να προχωρήσουν στις πωλήσεις τους συντονισµένα, µε τρόπο που να ενισχύσουν τις τιµές στο real estate. Οι πωλήσεις αυτές, µπορούν να γίνουν µε µεγαλύτερο discount, δηµιουργώντας αγοραστική ζήτηση και άνοδο των τιµών.

Από την προοπτική των πωλήσεων των ακινήτων από εξειδικευµένες εταιρείες, οι τράπεζες θα επωφεληθούν και υπό µια άλλη διάσταση. Αυτήν της δηµιουργίας νέων δανειακών προϊόντων, τα οποία αναµένεται ότι θα τονώσουν τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια. Η ευκαιρία αυτή θα δοθεί στις τράπεζες από το γεγονός ότι οι εξειδικευµένες εταιρείες διαχείρισης θα πωλούν τοις µετρητοίς και οι νέοι αγοραστές θα χρειάζονται συµπληρωµατική χρηµατοδότηση.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη