«Όχι δεν θα ψηφίσουμε (όνομα που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία»). Πήραμε μια απόφαση ότι με τον όρο «Μακεδονία», δεν θα ψηφιστεί κάτι από τους ΑΝΕΛ. Δεν θα υπάρχει ψήφος μας μέσα σε κάποιο κουτί με τον όρο «Μακεδονία». Δεν θα το παραδώσουμε αυτό», δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος.
Μιλώντας στο ρ/σ του Alpha, υποστήριξε ότι «ορθότατα έπραξε η Ιερά Σύνοδος (με την παρέμβασή της), υπάρχει μια συνολική επιθετικότητα».
Ανέφερε ότι η σκοπιανή Εκκλησία θέλει να γίνει «αυτόνομη Εκκλησία της Μακεδονίας» και ζήτησε από την Εκκλησία της Βουλγαρίας να την αναγνωρίσει.
Ο κος Καμμένος εξέφρασε πικρία για την στάση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινοβουλευτική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ αποκάλυψε ότι «έγινε φασαρία» στις επιτροπές γιατί δεν έβγαλαν κανέναν εκπρόσωπο του κόμματος και ήταν 18-0 η εκπροσώπηση».
Μεταξύ άλλων είπε για:
Εκκλησία
Η πατρίδα μας πάνω απ’ όλα. Χωρίς την πατρίδα μας, την γλώσσα μας, δεν υπάρχει ομάδα. Η Εκκλησία είναι παράλληλα. Ένας παράλληλος πυλώνας, συνδετικός κρίκος και συνδετικός πυλώνας του ελληνικού έθνους.
Διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας δεν θα συμβεί και δεν θα πρέπει να συζητείται ποτέ στην Ελλάδα. Η Εκκλησία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής συνείδησης, της ελληνικής ύπαρξης. Είναι η επικρατούσα θρησκεία, βάσει Συντάγματος.
Το έχω πει μια φορά και στην Σία Αναγνωστοπούλου, την φίλη μου από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι το βλέπουν λίγο επιπόλαια το θέμα του μουφτή, αν διαχωριστεί το Κράτος από την Εκκλησία έτσι όπως το εννοούν, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, που είναι οι εκκλησίες όλες: η Ιουδαϊκή, η Προτεσταντική, η Μουσουλμανική, τότε θα έχουμε άμεση εκλογή του μουφτή και όλων των αρχών των εκκλησιών από τον κόσμο, θα έχουμε πρόβλημα στην Θράκη και στα Δωδεκάνησα και αυτό είναι σίγουρο, γνωστό και αναγνωρισμένο από την Σύνοδο την Μουσουλμανική πέρσι το καλοκαίρι. Οπότε θα έχουμε αποσχιστικές τάσεις. Και εγώ και πιστεύω και κάθε σοβαρός έλληνας, δεν θα πρέπει να βάλει την ψήφο του σε αυτό.
Παρέμβαση Εκκλησίας για ονοματολογικό
Πολύ σωστά έπραξε χθες η Ιερά Σύνοδος με την ανακοίνωσή της διότι η Εκκλησία των Σκοπίων θέλει να γίνει αυτοκέφαλη και να ονομαστεί «αυτόνομη Εκκλησία της Μακεδονίας». Εδώ έχουμε πολλά ζητήματα. Δεν είναι απλό το θέμα της ονομασίας. Είναι εξαιρετικά πολυσύνθετο και πολύ ευαίσθητο. Ένα από τα κομμάτια που είναι ευαίσθητο, είναι και η Εκκλησία. Αυτή την Εκκλησία που θέλει να αυτονομηθεί με αυτό το όνομα, η Εκκλησία της Βουλγαρίας θα την αναγνωρίσει. Υπάρχει μια συνολική επιθετικότητα.
Το ληξιαρχείο είναι ο ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ δεν λέει «δημοκρατία της Μακεδονίας», λέει ΠΓΔΜ προσωρινά. Το ληξιαρχείο όλων των κρατών είναι ο ΟΗΕ.
Εγώ λέω ότι πρέπει να προσέχουμε τις σχέσεις και τις κινήσεις μας γιατί είναι ευαίσθητα τα πράγματα. Ο Τούρκος καραδοκεί, ο Ερντογάν μιλάει, δεν κάνει, είναι και κάποιοι άλλοι που κάνανε κιόλας.
Μη συμμετοχή ΑΝΕΛ στις επιτροπές
Στις επιτροπές έχει 18 ανθρώπους, είχαμε μια θέση, εγώ ήμουν 2,5 χρόνια στην διαρκή επιτροπή Οικονομικών ως ειδικός αντιπρόεδρος, προχθές με τις αρχαιρεσίες δεν υπάρχει κανένας ούτε εγώ. Εμένα δεν με νοιάζει ιδιαίτερα, είμαι και αντιπρόεδρος της Βουλής, κάνω πρόταση να μπουν άλλοι συνάδελφοι. Δεν έγινε δεκτό και έγινε φασαρία.
Έστειλα χθες επιστολή στον πρόεδρο Πάνο, τον αγαπημένο μου φίλο, τού εξέθεσα τα γεγονότα και μίλησα με τους ανθρώπους της κοινοβουλευτικής χθες, ήταν συγκαταβατικοί να βρούμε μια λύση, «ναι» λέω «αλλά όχι την επόμενη». Όταν σας λέμε από την προηγούμενη «παιδιά δεν είναι σωστό το 18-0 σε μια συνεργασία, μία γιατί το αξίζουμε και γιατί πρέπει και μετά το 18-0 να το δούμε, εγώ λέω εμένα δεν μου αρέσει, δεν είναι ο χαρακτήρας μου έτσι». Το κατανόησαν και νομίζω θα βρούμε μια λύση στα πλαίσια της συγκυβέρνησης και της δημοκρατικής συνύπαρξης.