Πήγε για λεφτά, αλλά τα «αν» είναι πολλά

pod_0310_009_cmyk1380875699
Στην Γουόλ Στριτ και την Ουάσιγκτον το καλύτερο διαβατήριο πάντοτε ήταν η «συστατική επιστολή» του αμερικανοεβραϊκού λόμπι. Της πιο ισχυρής θρησκευτικής – εθνικής ομάδας πίεσης στις ΗΠΑ, με επιρροή που δεν περιορίζεται στην πολιτική, αλλά απλώνεται στο κέντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε αυτήν τη «συστατική επιστολή» για την Ελλάδα και τον Σαμαρά μπήκε η «σφραγίδα» της σύλληψης της Χρυσής Αυγής…

Μένει να αποδειχθεί αν αρκεί η… προσωρινή εικόνα Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη πίσω από τα κάγκελα (η απελευθέρωση υπό όρους της ηγεσίας της Χ.Α. δεν είχε γίνει ακόμη γνωστή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατά τη σχετική συνάντηση) για να συγκινηθούν οι κεφαλές μερικών εκ των μεγαλύτερων hedge funds του κόσμου και να πειστούν για το ελληνικό success story. Αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να διανύσουμε ένα ιδιαίτερα δύσκολο δωδεκάμηνο…Δεν αρκεί

Για τον πρωθυπουργό το να βρεθεί δεύτερη φορά σε ενάμιση μήνα στο ίδιο τραπέζι με ανθρώπους που τρόπον τινά ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία δεν ήταν εύκολο. Η ιδιότητα του αποφοίτου του Κολεγίου Άμχερστ ανοίγει δρόμους στις ΗΠΑ, αλλά δεν αρκεί για το roadshow δύο δόσεων του Σαμαρά στις ΗΠΑ. Το ελληνικό «αίμα», που φαίνεται να ξύπνησε στις φλέβες ενός εκ των πιο ισχυρών οικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ, του Jamie Dimon της JP Morgan, έχει βοηθήσει, καθώς κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες είναι πιο πρόθυμοι να ακούσουν το «στόρι» της Ελλάδας εφόσον εμπλέκεται το όνομα Dimon…

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει η πραγματοποίηση δυο επισκέψεων στις ΗΠΑ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να διαβαστεί ως μήνυμα προς τη γερμανική ηγεσία, η οποία θα είναι απασχολημένη με τη συγκρότηση του νέου μεγάλου συνασπισμού, όσο η Ελλάδα θα συνεχίζει να γονατίζει από την ασφυκτική λιτότητα, την οποία επέβαλε η κυβέρνηση Μέρκελ, αλλά τώρα αμφισβητείται πανταχόθεν.

Ο στόχος του Σαμαρά είναι να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα, έστω και με τις γνωστές μεγάλες δυσκολίες, είναι σταθερή πολιτικά, θα αντέξει το πρόγραμμα προσαρμογής και θα επιχειρήσει το 2014 την έξοδο στις αγορές. Όλα αυτά θα έχουν νόημα, λένε οι επιτελείς του, μόνον εφόσον θα υπάρξουν επενδυτικά κεφάλαια που θα επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα και κυρίως εφόσον τουλάχιστον οι γκουρού των hedge funds δεν θα ακυρώσουν την ελληνική προσπάθεια με κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Ιδού ο κατάλογος των προσκεκλημένων στο στρογγυλό τραπέζι που οργάνωσε ο J.Dimon: JP Morgan (η οποία έχει δημιουργήσει τον δείκτη για τις αναδυόμενες αγορές), Blue Crest Capital, Eagle Vale Capital, Emso Partners (εταιρεία fixed income της Citigroup), Fidelity, King Street Capital, Lazzard, Norgress Bank Investment (εταιρεία που διαχειρίζεται τα κρατικά κεφάλαια της Νορβηγίας), NWI Management, Openhaimer Funds, OFR Capital, Wellington Managment, BTG Punctual.

Ο «δάκτυλος»

Λίγο αργότερα ο Σαμαρας είχε κλειστό γεύμα με CEO κορυφαίων εισηγμένων εταιρειών: Goldman Sachs, Canyon, Center Bridge, Bic, Black Rock, Thomson Reuters, Highbridge και τoν John Paulson.

Σήμερα σειρά παίρνουν οι CEO άλλων μεγάλων εταιρειών, πάλι με ελληνοαμερικανικό «δάκτυλο», τον Andrew Liveris της Dow Chemical: θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των IBM, Johnson and Johnson, AT &T, ADM, Honeywell, MAstercard, MacGrow Hill.

Πάντως, επισημαίνουν στην κυβέρνηση, το καλό κλίμα θα εξαρτηθεί από το αν όλα θα κυλήσουν ομαλά το επόμενο διάστημα: αν θα υπάρξει πολιτική κρίση στην Ελλάδα, αν η πολιτική κρίση στην Ιταλία θα αποδειχθεί διαχειρίσιμη, αν η ευρωζώνη θα… λειτουργεί ομαλά μέχρι να συγκροτηθεί η κυβέρνηση στο Βερολίνο. Πάνω απ’ όλα θέτουν το αν εγκαίρως οι δανειστές της Ελλάδας – ΔΝΤ, ευρωζώνη, ΕΚΤ – θα καταλήξουν στο νέο σχέδιο ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και μείωσης του χρέους…

Δεν είναι τυχαίο ότι στις φωνές, που όλο και πυκνώνουν στο Βερολίνο, ότι η όποια απόφαση για το ελληνικό χρέος θα μετατεθεί για την άνοιξη, ο Σαμαράς επέλεξε να απαντήσει, στην ομιλία του σε ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά Ινστιτούτα των ΗΠΑ, το Peterson Institute, αφού προηγουμένως είχε τετ α τετ συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

«Εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει και θα βοηθήσει την Ελλάδα. Αλλά το σημαντικό είναι να μη χρονοτριβήσει πολύ για να βρει μια λύση…». Εξάλλου τόσο στη συνάντηση με τη Λαγκάρντ όσο και δημοσίως στην ομιλία του στο Peterson Institute ο Σαμαράς διακριτικά επέσεισε τους κινδύνους και σε πολιτικό – κοινωνικό επίπεδο που κρύβει η συνέχιση της μονόπλευρης πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, με κορυφαίο παράδειγμα εκείνο της ενίσχυσης της Χρυσής Αυγής.

Μόνιμο θέμα

Η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ συνδυάστηκε με την είδηση για τη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, του ναζιστικού κόμματος το οποίο αποτελεί μόνιμο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ και αποτελούσε το «κόκκινο πανί» όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για την ακόμη πιο ευαίσθητη σε τέτοια ζητήματα αμερικανοεβραϊκή κοινότητα.

Το πρόβλημα για την ελληνική πλευρά ήταν πολύ μεγαλύτερο, καθώς το εβραϊκό λόμπι επηρεάζει απολύτως τη γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η είδηση για τις συλλήψεις προκάλεσε αρχικά ανακούφιση και ικανοποίηση. Είναι όμως άγνωστο ποια εντύπωση θα μείνει στους… ενδιαφερόμενους από την είδηση της αποφυλάκισης των παλικαράδων της Χ.Α., η οποία ήδη αντιμετωπίζεται με καταφανή δυσαρέσκεια από τα διεθνή ΜΜΕ.

Να θυμίσουμε ότι ο Σαμαράς μεταβαίνει την επομένη εβδομάδα στο Ισραήλ για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, στο όποιο είναι προγραμματισμένο να συμπροεδρεύσει με τον Νετανιάχου. Από την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης, αλλά και από το κλίμα που θα επικρατήσει εκεί ίσως κριθούν πολλά για τη διεθνή εμβέλεια και αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης…

 

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.