12 Οκτώβρη: 69 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας, κινητοποιήσεις ενάντια στο ναζισμό

1393918_10201901115359982_1776784066_n

Στις 12 Οκτώβρη του 1944 τα γερμανικά στρατεύματα εγκατέλειπαν την Αθήνα. Ο λαός ξεχύνεται στους δρόμους της πρωτεύουσας γεμάτος ενθουσιασμό και ελπίδες για την καινούργια περίοδο που ξεκινά. 69 χρόνια μετά, με τους νοσταλγούς των ναζί να επιχειρούν να σηκώσουν ξανά κεφάλι, η επέτειος έχει πολλά να διδάξει. Δείτε τις σχετικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

«(…)Οι συνοικισμοί και οι γειτονιές ξεχύθηκαν στο κέντρο. Συγκεντρώνονται πάνδημα στις δικές τους κεντρικές πλατείες κι από κει ποτάμια κατεβαίνουν μ” ένα πρωτόφαντο ξέσπασμα χαράς. Αγκαλιάζονται, φιλιούνται, τραγουδάνε, χορεύουν, φωνάζουν συνθήματα. Ανεμίζουν κόκκινες κι ελληνικές σημαίες. Σηκώνουν πλακάτ. Ξεπετάγονται φλογεροί ρήτορες. Η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, το Σύνταγμα και η Ομόνοια, μια λαοθάλασσα. Σύνδεσμοί μας αξιωματικοί με τα σήματα του ΕΛΑΣ που ξεκίνησαν να πάνε στις μονάδες των ανατολικών και νότιων συνοικιών, χάθηκαν μέσα σ” αυτή τη λαοθάλασσα. Τους άρπαξε ο κόσμος, τους σήκωνε ψηλά στα χέρια και τους έπαιρνε μαζί του στη διαδήλωση. Αναγκαστήκαμε να τους στέλνουμε από την άλλη πλευρά του Λυκαβηττού(…)».

Από αφήγηση του Σπύρου Α. Κωτσάκη (Νέστορα), καπετάνιου του Α” Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ στην Αθήνα, για τις 12 Οκτώβρη 1944

Εξήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο 12 Οκτώβρη από τη μέρα που τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρούν από την Αθήνα, οι ναζί κατεβάζουν τη σημαία τους από την Ακρόπολη στις 9.15 το πρωί, ο λαός ξεχύνεται πανηγυρίζοντας στους δρόμους τής, πολύ αλλιώτικης τότε, πρωτεύουσας. Για πρώτη φορά μετά το 1936, με την επιβολή της δικτατορίας Μεταξά που διαδέχτηκε η κατοχική νύχτα, ο λαός νιώθει πως μπορεί πια να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, μια  ελπίδα απελευθέρωσης και κοινωνικής δικαιοσύνης που έμελλε να ενταφιαστεί από την πολιτική της Δεξιάς και της Μεγάλης Βρετανίας.

O Σπ. Μελετζής, ο φωτογράφος της αντίστασης, για τα γεγονότα του Οκτώβρη του ’44

Οι αυθόρμητες διαδηλώσεις θα κρατήσουν μέρες, με τις δυνάμεις του ΕΑΜ να πρωτοστατούν, στις 18 Οκτώβρη ο Γ. Παπανδρέου καταφθάνει από το εξωτερικό και εκφωνεί ομιλία στο Σύνταγμα, ο βρετανικός στρατός έχει ήδη αποβιβαστεί, ο τροχός της ιστορίας κυλά με δύναμη προς τις αιματηρές εξελίξεις των Δεκεμβριανών.

Εξήντα εννέα χρόνια μετά, οι νοσταλγοί των νεοναζί έχουν σηκώσει κεφάλι με τη βοήθεια ενός συστήματος εξουσίας που πίστεψε πως μπορεί «ελεγχόμενα» να αφήσει το φίδι να μεγαλώσει για να εκτονώσει την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στις θλιβερές και επώδυνες μνημονιακές πολιτικές τους.

Τα ζητήματα της αντίστασης στο φασισμό, και τις μεταλλάξεις του, της πραγματικής δημοκρατίας, της αντίστασης, έχουν ξαναμπεί για τα καλά στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης. Και η επέτειος της 12ης Οκτωβρίου αποκτά καινούργιο, επικαιροποιημένο, νόημα. Οι εκδηλώσεις και οι διαδηλώσεις των ημερών είναι ενδεικτικές:

Σήμερα, Παρασκευή 11/10, γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο του Γαλατσίου συζήτηση με τον Ρ. Ρινάλντι (μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ) για αυτά ακριβώς τα θέματα, του φασισμού, της αντίστασης, της δημοκρατίας.

Το Σάββατο, ανήμερα της επετείου και 25 μέρες από την ημέρα που ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι μέλος της συμμορίας των  νοσταλγών των ναζί, θα γίνει μεγάλη αντιφασιστική πορεία στο Πέραμα

 

 

Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Ηρώων στις 12 μ. (Λεωφορείο 843 ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΠΕΡΑΜΑ, στάση Τράπεζα). Καλούν και οι Νέοι ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Είμαστε η γενιά που θα θάψει για πάντα το φίδι του ναζισμού». Στις 11.30 π.μ. τηε ίδιας μέρας έχει προγραμματιστεί αντιφασιστικη διαδήλωση και στα Σεπόλια, και στις 6 το απόγευμα στο Νέο Ηράκλειο.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στον Πολυχώρο του ΣΥΡΙΖΑ στο Μοσχάτο (Αργοστολίου 67) θα ξεδιπλωθεί το θέμα του αντιφασιστικού αγώνα του ΕΑΜ στην Αθήνα, σε εκδήλωση με ομιλητές το Μανώλη Γλέζο και τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, ενώ θα προβληθεί και σπάνιο οπτικό υλικό του Φ. Φίνου.

Την Κυριακή 13/10,   σε εκδήλωση των Νέων ΣΥΡΙΖΑ Βύρωνα-Καισαριανής το λόγο θα πάρει ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, που έζησε τα γεγονότα από κοντά, ο ιστορικός Μιχάλης Λυμπεράτος,  και ο Κωνσταντίνος Λαμπράκης, μεταπτυχιακός φοιτητής.   Κυριακή 13 Οκτώβρη, στις 18.30, στο θέατρο Νέα Ελβετία ( ΛΟΥΙΖΑ ).  Το κάλεσμα σαφές:  «Σας προσκαλούμε να μάθουμε την ιστορία της αντίστασης ,να οργανώσουμε την αντίσταση του σήμερα ,για την Ελλάδα και την Ευρώπη του μέλλοντος»

Την ίδια μέρα, στο Κερατσίνι, θα γίνει εκδήλωση για τη «Μάχη της Ηλεκτρικής», με πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των 11 ΕΛΑΣιτών που έχασαν τη ζωή τους στις 13 Οκτώβρη του 1944 για να αποτρέψουν την καταστροφή της «Ηλεκτρικής» από τους αποχωρούντες Γερμανούς, που θα σήμαινε πως η Αθήνα και ο Πειραιάς θα βυθίζονταν  για μήνες στο σκοτάδι, δε θα δούλευαν τα εργοστάσια και θα υπολειτουργούσε το λιμάνι, ενώ δε θα λειτουργούσαν ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ούτε και τα τραμ στη γραμμή Αθήνας – Πειραιά.

Τη Δευτέρα, ο Μανώλης Γλέζος και ο Ν. Βούτσης θα βρεθούν στο Πνευματικό Κέντρο του Πολυγώνου στις 6 μ.μ., για την εκδήλωση με τίτλο  «Ο αγώνας κατά του φασισμού και της φτώχειας πάντα επίκαιρος»

http://left.gr/