Ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και εκ των βασικών κατηγορουμένων για την υπόθεση των επισφαλών δανείων, Κλέων Παπαδόπουλος, διορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της τότε περιόδου, η επιλογή του αποτέλεσε έκπληξη για τους μυημένους στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, καθώς όπως έλεγαν, δεν είχε ακολουθήσει την παραδοσιακή πρακτική ανέλιξης των περισσότερων ανώτατων στελεχών των ελληνικών τραπεζών, τα οποία έχουν δουλέψει για μεγάλο μέρος του εργασιακού τους βίου σε εγχώριες τράπεζες.
Ωστόσο, όπως συμπλήρωνε το ρεπορτάζ, ήταν προσωπική επιλογή του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τον οποίον φέρεται να ήταν συμμαθητές στο Κολλέγιο Αθηνών, ενώ εξίσου σημαντικό ρόλο στο διορισμό του απέδιδαν τα δημοσιεύματα και στο γεγονός πως συνδέονταν με στενή φιλία με τον αδελφό του πρωθυπουργού, Νίκο Παπανδρέου αλλά και με άλλα μέλη της οικογένειας.
Από το διορισμό και μέχρι την παραίτηση του κ. Παπαδόπουλου το 2013, το όνομά του έχει εμπλακεί σε διάφορες «ελεγχόμενες» υποθέσεις χορήγησης επισφαλών δανείων σε off shore εταιρίες, επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν ούτε κατά το ελάχιστο τους όρους δανειοδότησης, πολιτικούς και συγγενείς πολιτικών, για τους οποίους ο πρώην διοικητής φέρεται να παρέκαμπτε όχι μόνο την γενικότερη τραπεζική ακαμψία αλλά και τον κώδικα χορήγησης δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Λίγο πριν, λοιπόν, την ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης για το σκάνδαλο των «κόκκινων δανείων» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ενώ, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, τα στοιχεία φέρονται να είναι επιβαρυντικά για τους βασικούς κατηγορουμένους της υπόθεσης, τον πρώην πρόεδρο του ΤΤ, κ.Άγγελο Φιλιππίδη, το διάδοχό του κ. Κλέωνα Παπαδόπουλο και το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα, το Newsbomb.gr φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας μία ακόμα πτυχή της υπόθεσης «άλωσης» του υγιούς κάποτε πιστωτικού ιδρύματος.
Η επιστολή-βόμβα που έφτασε στα χέρια μας έχει ως αποστολέα τον Νίκο Παπανδρέου και παραλήπτη τον τότε πανίσχυρο διοικητή Κλέωνα Παπαδόπουλο. Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου απευθύνεται στον φερόμενο φίλο του και διορισθέντα από την κυβέρνηση του αδερφού του, κ. Παπαδόπουλο για ένα θέμα με οικολογικό ενδιαφέρον: την διαχείριση των υδάτινων πόρων στη λεκάνη του Ασωπού ποταμού. Ο κ. Παπανδρέου αφού ενημερώνει τον «αγαπητό Κλέωνα», όπως τον αποκαλεί στην επιστολή, ότι το Ίδρυμα Παπανδρέου ασχολείται με σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα και εν προκειμένω με το πρόβλημα του Ασωπού και αφού τονίζει ότι ήδη το Ίδρυμα στηρίζει μία μεγάλη μελέτη υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Φοίβης Κουντούρη, του ζητάει να χρηματοδοτήσει το έργο αυτό με το ποσό των 130.000 ευρώ, προσθέτοντας ότι αφενός η ΕΕ έχει σταματήσει πια να χρηματοδοτεί μελέτες και αφετέρου η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες της ώστε να μπορεί να στηρίξει ένα «τέτοιο project».
Η χορηγία, όπως ήταν αναμενόμενο, δόθηκε κανονικότατα. Ωστόσο, η λύση στο θέμα του Ασωπού, όπως δεσμευόταν ο κ. Παπανδρέου δεν βρέθηκε και η μοναδική αναφορά στο «τεράστιο» project σωτηρίας του ποταμού, το οποίο είχε ορίζοντα διετίας και ολοκληρώθηκε τελικά το 2013, είναι ένα βιβλίο 181 σελίδων, το οποίο μάλιστα συνυπογράφει όχι μόνον η καθηγήτρια την οποία αναφέρει ο Νίκος Παπανδρέου στην επιστολή του, αλλά και ο ίδιος.
http://www.aueb.gr/users/koundouri/resees/en/aswposprojen.html
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το εν λόγω βιβλίο πωλείται μέσω διαδικτύου έναντι 99 Ευρώ!
http://link.springer.com/book/10.1007/978-94-007-7636-4
Το ποσό της συγκεκριμένης χορηγίας φυσικά και είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ωστόσο η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν παύει να είναι ενδεικτική της νοοτροπίας και των χειρισμών που οδήγησαν στην «άλωση» του άλλοτε υγιούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά συνέβαιναν, τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες αναγκάζονταν σε αιματηρές θυσίες…