Eρχονται οι «Τσιγκλέσιας»;

images

Στο πρώτο κύμα της κρίσης της Ευρωζώνης, όταν τα κόστη δανεισμού αυξάνονταν ραγδαία σε μέρη όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, η Angela Merkel της Γερμανίας και ο Nicolas Sarkozy της Γαλλίας έκαναν συχνά κοινές εμφανίσεις, προτρέποντας τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους και να υιοθετήσουν μέτρα λιτότητας. Στο Twitter ήταν γνωστοί ως #Merkozy (μέχρι που ο Sarkozy  απέτυχε να επανεκλεγεί).

Ίσως τώρα να βρισκόμαστε προ των πυλών μιας νέας συμμαχίας.

Τη Δευτέρα, το ελληνικό κοινοβούλιο απέτυχε, στην τρίτη και τελευταία προσπάθειά του να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που σημαίνει ότι η χώρα θα διενεργήσει πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015. Το κόμμα που προηγείται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντιτίθεται στο υφιστάμενο καθεστώς λιτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, καθώς υπόσχεται ότι, αν αναλάβει την εξουσία, θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευθεί το υπάρχον πακέτο στήριξης.

Μετά την ψηφοφορία, ένα από τα πρώτα tweets που έγραψε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ήταν μια απάντηση προς τον Pablo Iglesias, τον επικεφαλής του αριστερού πολιτικού κινήματος Podemos της Ισπανίας.

Ενώ η άνοδος του Τσίπρα στην Ελλάδα ήταν εντυπωσιακή, η άνοδος του Iglesias και του Podemos ήταν κάτι παραπάνω από συναρπαστική. Το Podemos δεν έχει κλείσει ούτε καν ένα έτος ως κόμμα και ήδη κοντράρει στις δημοσκοπήσεις τα μεγάλα κόμματα. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και το Podemos αντιτίθεται σθεναρά στην πορεία που έχει χαράξει η Ευρωζώνη.

Το μήνυμα του Τσίπρα στο Twitter προς τον Iglesias δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δύο τους ήρθαν σε επικοινωνία δημοσίως. Το Μάιο, όταν ο Iglesias κέρδισε μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το κόμμα του ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία του επικεφαλής την ώρα που συνομιλεί τηλεφωνικά με τον Τσίπρα.

Το πρώτο κύμα της κρίσης της Ευρωζώνης τη διετία 2010-12 φούσκωσε από το φόβο των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του χρέους. Έκτοτε η κρίση του κρατικού χρέους έχει ουσιαστικά λήξει (σε μεγάλο βαθμό χάρη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), αλλά η οικονομική κρίση συνεχίζει να σιγοβράζει καθώς το ποσοστό ανεργίας (ιδίως στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας) βρίσκεται στα ύψη. Η απογοήτευση των πολιτών γίνεται ολοένα πιο φανερή στις δημοσκοπήσεις, καθώς οι ψηφοφόροι εκφράζουν τη στήριξή τους σε πολιτικούς που υπόσχονται να αλλάξουν το σύστημα.

Ο Τσίπρας και ο Iglesias είναι οι δύο εκκολαπτόμενοι ηγέτες της νέας αυτής τάσης. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί του χρόνου οι «Τσιγκλέσιας» να είναι η νέα μόδα στην Ευρωζώνη, όπως ακριβώς οι Merkozy λίγα χρόνια πριν.

Πηγή