EKTAKTO Πάμε σε επαναληπτικές εκλογές υψηλού ρίσκου

images

Oπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις υπάρχει η ισχυρή πιθανότητα να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές ισχυρού ρίσκου και μάλιστα με κλειστές τράπεζες. Σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην υπάρχει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και σε περίπτωση που επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα ρίξει στο τραπέζι το χαρτί των επαναληπτικών εκλογών-όπως άφησε να διαφανεί από την συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο υποψήφιος εταίρος του σε μια συγκυβέρνηση με κορμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Καμμένος με τους ΑΝΕΛ, έκανε λόγο για κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας ανεξάρτητα αποτελέσματος. Σε μια τέτοια περίπτωση το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή θα βρεθεί ψηλά στην αντζέντα για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας-σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε τις συνεχείς προσφυγές στις κάλπες με τα ΑΤΜ σφραγισμένα και τους Τούρκους να αλωνίζουν στο Αιγαίο και τη Θράκη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απειλεί με διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, με την ελπίδα ότι δεν θα χρειασθεί να τo κάνει, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι – που έχει κάνει σαφή τη θέση του: «Χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει εγγύηση για ρευστότητα από εμάς» – επαναλαμβάνει την τακτική που έχει δοκιμάσει η Φρανκφούρτη ήδη στην περίπτωση της κρίσης στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, όπου η προοπτική εξαφάνισης της χρηματοδότησης οδήγησε στη λήψη μέτρων από τους πολιτικούς των χωρών αυτών.

Εν μέσω των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις εκλογές, κατά της λιτότητας, «η ΕΚΤ διαμηνύει την πρόθεσή της να αποσύρει χρηματοδότηση 30 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, ακόμη και αν η χώρα εισέλθει σε μία κρίση που τελικά θα την οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ» σημειώνει το Bloomberg. «Η πραγματική άρση της χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες είναι κάτι που θα σήμαινε ότι η Ελλάδα βρίσκεται για τα καλά στον δρόμο εξόδου από το ευρώ» δήλωσε ο Τζέιμς Νίξον, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics για την Ευρώπη.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει χρηματοδότηση από την ΕΚΤ περίπου 45 δισ. ευρώ και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει εκτιμήσει ότι περίπου τα δύο τρίτα του ποσού αυτού πρέπει να αντικατασταθούν, εάν η Φρανκφούρτη δεν συνεχίσει να δέχεται κατ” εξαίρεση ως ενέχυρα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση.

Το Bloomberg σημειώνει ότι η συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της για την παροχή μίας «πιστωτικής γραμμής στήριξης με ενισχυμένους όρους (ECCL)» θα μπορούσε να είναι μία αρκετά δύσκολη διαπραγμάτευση για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μπορεί να είναι ανέφικτη, εάν συνεχίσει να αρνείται τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ήταν πιθανόν μέρος της ECCL)» προσθέτει

Από την 1η Μαρτίου, η ΕΚΤ δεν θα δέχεται πλέον ορισμένα είδη μη καλυμμένων τραπεζικών ομολόγων με κρατική εγγύηση από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει πιθανόν να καλύψουν το κενό με προσφυγή στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι αν και η χρηματοδότηση αυτή δίνεται με ρίσκο της εθνικής κεντρικής τράπεζας, θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚΤ.

Κερέ: Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ελάφρυνση του χρέους για τα ελληνικά ομόλογα

Την πεποίθησή του πως η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να παραμείνει στην Ευρωζώνη και συνεχίζοντας να εφαρμόζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο κ. Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Ο κ. Κερέ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις συζητήσεις για την ανάγκη εξόδου της χώρας μας από την Νομισματική Ένωση και υπογράμμισε πως κανείς δεν συζητεί σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο.

«Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και το ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια κρίσιμη εκλογική διαδικασία της οποίας το αποτέλεσμα μπορεί επιφέρει σημαντικές αλλαγές, κάτι που είναι φυσιολογικό σε μια δημοκρατία, αλλά τόνισε πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να παρέμβει στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Κερέ υπογράμμισε, ωστόσο, πως η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με δύο ή τρία χρόνια πριν, καθώς η Νομισματική Ένωση είναι πλέον περισσότερο ισχυρή και ικανή να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κινδύνους μετάδοσης μιας κρίσης που θα προέρχονται από την ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά.

Αναφορικά με την πιθανότητα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο κ. Κερέ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤ σε ένα τέτοιο σενάριο.

http://kourdistoportocali.com/post/40686/risk