ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ-ΣΟΚ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ – Θα είναι ο Τσίπρας πρωθυπουργός την ερχόμενη Δευτέρα;

wpid-20150417085416

Ο Αμερικανός Πρέσβης Nτεήβιντ Πίρς είναι έξαλλος με την ελληνική κυβέρνηση. Aισθάνεται αποτυχημένος εξαιτίας την ανετοιμότητάς του να εκτιμήσει την σχέση της νέας ελληνικής κυβένρησης με την Μόσχα. Οι ΗΠΑ τον αποσύρουν άρον-άρον πριν την λήξει της θητείας του και έχουν βάλει μπρος το σχέδιο ανατροπής της ελληνικής κυβέρνησης. Η Μέρκελ βρέθηκε πριν λίγες ώρες στην Μόσχα για να ανταλλάξει μερικές κουβέντες με τον Πούτιν. Στο Βερολίνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της κατασκοπίας της NSA κάποιοι τής χρεώνουν συνεργασία με τους Αμερικανούς σε βάρος της Siemens.

Oι Αμερικανοί πίστευαν ότι η Siemens συνεργάζεται με την Μόσχα- παρείχε τηλεπικοινωνιακό υλικό στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Στα Σκόπια την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση απέτρεψε αιματηρό χτύπημα ενώ οι Αλβανοί βάζουν θέμα αλβανικής ΑΟΖ επιχειρώντας να εμποδίσουν τις θαλάσσιες έρευνες της Ελλάδας στο Ιόνιο. Στο μεταξύ η νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Πούτιν και η νέα προγραμματισμένη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, τον Ιούνιο στην Αγία Πετρούπολη, κάνει ακόμη πιο κολασμένο το τοπίο για την Ελλάδα. Μέσα σ΄αυτό το κλίμα η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μην πληρώσει τα 780 εκατ. ευρώ του ΔΝΤ σε 48 ώρες από τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κουρδιστού Πορτοκαλιού» ο Ελληνας πρωθυπουργός ετοιμάζεται αμέσως μετά το Eurogroup να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό και να ανακοινώσει την προσφυγή στις κάλπες.

Οι Αμερικανοί θέλουν πλέον να τελειώνουν με τον Τσίπρα και ήδη το ΔΝΤ ετοιμάζει το έδαφος της ελληνικής χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Ταμείου που επικαλείται η Wall Street Journal στο πλαίσιο των εν λόγω συζητήσεων το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τις εθνικές εποπτικές αρχές να διασφαλίσουν πως οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών διαθέτουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να ανταλλάξουν με έκτακτη χρηματοδότηση από τις δικές τους κεντρικές τράπεζες στην περίπτωση που η χρηματοδότηση από τις μητρικές τους εταιρείες κοπεί ξαφνικά, αλλά και να διασφαλίσουν πως τα κεφάλαια για την κάλυψη καταθέσεων βρίσκονται σε επαρκή επίπεδα.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμα της (IMF Works With Bank Regulators on Contingency Plans for Greek Default) οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες σε κάποια από τα γειτονικά χρηματοπιστωτικά συστήματα. Στη Βουλγαρία, οι θυγατρικές της Εθνικής, της Alpha Bank, της Πειραιώς και της Eurobank κατέχουν περίπου το 22% των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού, περίπου όσο κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες στα Σκόπια. Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δραστηριοποιούνται επίσης σε Ρουμανία, Αλβανία και Σερβία.

«Βρισκόμαστε σε διάλογο με όλες αυτές τις χώρες. Συζητούμε μαζί τους αναφορικά με τα έκτακτα εναλλακτικά σχέδια που έχουν και ποια μέτρα μπορούν να λάβουν»», δήλωσε ο Γιεργκ Ντεκρέσιν  υποδιευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει πως πρόκειται για μια σπάνια δημόσια παραδοχή πως οι εθνικές Αρχές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας για την συνέχιση της παροχής βοήθειας προς την Αθήνα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές, τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ προχωρούν αργά, παρά τις προειδοποιήσεις από τις ελληνικές αρχές ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεμένει από χρήματα. «Θα ήταν ανόητο για οποιονδήποτε στον κόσμο της πολιτικής το να μην ανησυχεί σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Ντεκρέσιν.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις είχε στις 30 Απριλίου επιβεβαιώσει πως το Ταμείο εξετάζει διάφορα σενάρια περιορισμού της διάχυσης της κρίσης στην περίπτωση που η κατάσταση στην Ελλάδα δεν εξελιχθεί ομαλά.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ έχει καταρτίσει σχέδια αποτροπής διασποράς των κινδύνων από ενδεχόμενο Grexit το στέλεχος του Ταμείου είχε απαντήσει: «Δεν αναμένουμε Grexit. Σε όλα τα προγράμματα που έχουμε εμπλοκή εξετάζουμε διάφορα σενάρια».

Εξάλλου κύκλοι που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις επισημαίνουν ότι οι εμπειρογνώμονες των τριών θεσμών εργάζονται πλέον με ένα θετικό σενάριο και τρία αρνητικά για την Ελλάδα.

Το θετικό είναι η Ελλάδα να εκπληρώσει σήμερα τις δεσμεύσεις της, να παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και αύριο να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, αλλά και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ως το τέλος Ιουνίου ώστε να λάβει τα τελευταία χρήματα από το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Σύμφωνα με το πρώτο αρνητικό σενάριο, η Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα σημαντικές προτάσεις και εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Όμως η Αθήνα έχει εξαντλήσει τα χρηματικά της αποθέματα και τότε επεμβαίνει η ΕΚΤ με την αγορά κρατικών ομολόγων για να τη βοηθήσει. Αυτό θεωρείται το καλύτερο «αρνητικό» σενάριο.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο των εμπειρογνωμόνων των θεσμών, η Ελλάδα παρουσιάζεται σήμερα στο Γιούρογκρουπ με προτάσεις που δεν ικανοποιούν τους πιστωτές της. Τις επόμενες εβδομάδες η Αθήνα δεν καταφέρνει να καταβάλει τις δόσεις στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Αυτό όμως δεν σημαίνει χρεοκοπία. Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση αν θα φανεί πρόθυμη να καταλήξει σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις με τους Ευρωπαίους και καταφέρει να προχωρήσει στην αποπληρωμή των δανείων της. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων, όπως έκανε η Κύπρος.

Το έσχατο σενάριο είναι η Ελλάδα να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να πάψει να εξυπηρετεί τα δάνειά της. Αντί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αρχίζει να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με υποσχετικές. Αυτό θα είναι η αρχή για ένα παράλληλο νόμισμα και ίσως η αρχή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Τα επόμενα τρία, τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για τη χώρα και σχεδόν όλοι οι πολίτες της θα γίνουν πολύ πιο φτωχοί απ΄ό,τι είναι τώρα, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες των θεσμών.

Αυτό όμως το σενάριο ενέχει σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη. Σε μια επόμενη κρίση οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να αναζητούν τον επόμενο αδύναμο κρίκο. Επίσης η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στείλει ένα μήνυμα στους Κινέζους και τους Αμερικανούς ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε θέση να λύνουν τα προβλήματά τους.

Σε μεταξύ ο Γιάνης Βαρουφάκης πρν λίγο μιλώντας για την γιορτή των καθαριστριών στη οποία δεν μπορεί να είναι παρόν δήλωσε ανάμεσα στα άλλα: Η σκέψη μου θα είναι μαζί τους…η κυβέρνησή μας έχει διαφορετική αντίληψη του τι σημαίνει μεταρρύθμιση και πως οι δικές μας μεταρρυθμίσεις δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες τις πρακτικές που συνεισέφεραν για δεκαετίες στην υπανάπτυξη και στις αδικίες που κράτησαν τη χώρα πίσω.

Aντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το κλίμα με τους εταίρους είναι πολεμικό με την προσφυγή στον λαό να μοιάζει δεδομένη…

http://kourdistoportocali.com/post/43505/tsipras