ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ! Ο Σόιμπλε απαιτεί να φύγει ο Τσίπρας και να έρθει ο Σαμαράς αν θέλει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ

wpid-wp-1435657635873.jpeg

Συνεχίζει να προκαλεί ο Σόιμπλε και νομίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη Γερμανική κατοχή, και ο ίδιος και η χώρα του μπορούν να ρυθμίζουν ακόμη και τις πολιτικές εξελίξεις σε μια ελεύθερη Δημοκρατία.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, καταφέρθηκε κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, επιρρίπτοντας τους όλες τις ευθύνες και για τα όσα έγιναν και για τα όσα θα γίνουν και εμμέσως απαίτησε αλλαγή κυβέρνησης και πρωθυπουργού για να υπάρχει ελπίδα παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Όπως ισχυρίστηκε, από τους Έλληνες εξαρτάται το κατά πόσον η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, «αλλά είναι σαφές ότι με αυτή την πολιτική του κ. Τσίπρα, η οποία προκαλεί σύγχυση, έγινε πολύ πιο δύσκολο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, προσθέτοντας πάντως ότι δεν μπορεί να πει ότι έρχεται Grexit.
«Το ότι ξαφνικά μια κυβέρνηση σηκώνεται και φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού ο πρωθυπουργός την Παρασκευή το μεσημέρι ήταν μαζί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αφού η καγκελάριος και πολλοί άλλοι έκαναν απεριόριστη προσπάθεια και στην πατρίδα του κάνει ακριβώς το αντίθετο, αυτό δεν προκαλεί μόνο σύγχυση, αλλά είναι και θλιβερό», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τόνισε ότι οι τραπεζικοί ειδικοί και η ΕΚΤ παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα ως την Δευτέρα.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε με έμφαση ότι δεν θα συμβουλεύσει στον ελληνικό λαό την αποδοχή του προγράμματος. Φανταστείτε ο ελληνικός λαός να ψηφίσει εναντίον της ψήφου της κυβέρνησής του. Τότε εμείς θα πρέπει να πούμε στον δικό μας λαό και στο δικό μας κοινοβούλιο, «τώρα θα εμπιστευθούμε ότι οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα, άρα η κυβέρνηση, θα κάνουν αυτό για το οποίο έχουν δεσμευθεί σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο όμως μόλις εισηγήθηκαν στον λαό τους να μην δεχθεί». Αυτό δεν αποτελεί βάση για αποφάσεις εις βάρος των φορολογουμένων άλλων χωρών», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι μια χρεοκοπία δεν προκαλεί ανεξέλεγκτο κίνδυνο για τον γερμανικό προϋπολογισμό, ενώ και η Ευρωζώνη, προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος, πρέπει να καταστεί πειστικά σαφές ότι είναι σταθερή.
«Έπειτα από αυτή την αιφνιδιαστική εξέλιξη στην Αθήνα, όπου ο πρωθυπουργός Τσίπρας εντελώς ξαφνικά διέκοψε μονομερώς την διαπραγμάτευση, δεν έχουμε καμία βάση να επιμηκύνουμε το πρόγραμμα το οποίο εκπνέει την 30ή Ιουνίου», είπε εξάλλου ο κ. Σόιμπλε, σε δεύτερη συνέντευξή του στο ARD και προέβλεψε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες μέρες να αντιμετωπίσει σοβαρή οικονομική κρίση. «Και επειδή οι άνθρωποι στην Ελλάδα το περιμένουν, είχαμε αυτή τη μεγάλη εκροή καταθέσεων, ήδη τις προηγούμενες ημέρες», δήλωσε.
Ερωτώμενος εάν η Ελλάδα θα λάβει χρήματα από την ΕΚΤ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι, με τις νέες εξελίξεις, μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία και η ρευστότητα κάποιων ελληνικών τραπεζών.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε ενημερώθηκε για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: «Το έμαθα την Παρασκευή το βράδυ, αλλά πριν από την ισοφάριση στην παράταση του ποδοσφαιρικού αγώνα της Εθνικής Γυναικών. Μου τηλεφώνησε η καγκελάριος και, αν έχω καταλάβει σωστά, ο κ. Τσίπρας την ενημέρωσε τηλεφωνικά ακριβώς πριν κάνει το διάγγελμα – νομίζω και τον πρόεδρο της Γαλλίας».
Ο κ. Σόιμπλε πάντως, σε ερώτηση σχετικά με το αν αισθάνεται ότι τον παραπλάνησε ο Πρωθυπουργός από την αρχή, απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας, ακόμη και πριν από τις εκλογές, έλεγε ότι ήθελε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, χωρίς όμως πρόγραμμα. «Είπαμε ότι αυτό δεν γίνεται. Και τότε για πολύ καιρό προσπαθήσαμε εντατικά. Για το ποια ήταν πράγματι η πρόθεσή του, θα μπορούσε κανείς να έχει διαφορετική άποψη. Ο ίδιος ήταν μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Κανένας δεν υποψιάστηκε. Πραγματικά μας αιφνιδίασε», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα και πάλι οι αρχηγοί κρατών, δήλωσε:
«Όχι, δεν έχει κανένα νόημα», για να συνεχίσει: «Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Με αυτή την απόφαση, εγκατέλειψε εντελώς μονομερώς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και, έχοντας υπ” όψιν την διαδικασία και τον χρόνο, είναι μάλλον αδιανόητο».
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr