Αφελείς και παλιάνθρωποι

wpid-wp-1438268905547.jpeg

Η κριτική που ασκείται, ή ακριβέστερα, όπως θα δούμε παρακάτω, η συντονισμένη πολεμική που εξαπολύεται εναντίον του Αλέξη Τσίπρα από ιστολόγια που κάποτε τον στήριξαν εκτείνεται σ’ ένα φάσμα από τη καταγγελία του Αλέξη Τσίπρα ως αφελούς, μέχρι την καταγγελία του Αλέξη Τσίπρα ως παλιανθρώπου. Με το «αφελής» να είναι στην πραγματικότητα μόνο μια συγκεκαλυμμένη εκδοχή του «παλιάνθρωπος», θα λέγαμε, πιο… εύσχημη.

Εξηγούμαι:

Ως «παλιάνθρωπος» καταγγέλλεται ο Αλέξης Τσίπρας, διότι δρούσε, λέει, εξαρχής βάσει προδοτικού σχεδίου κι εντέλει αποκαλύφθηκε, όταν αποδέχθηκε μια συμφωνία που ο ίδιος κάποτε αναθεμάτιζε.

Ως «αφελής», και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση και καθ’ υποτροπή, καταγγέλεται ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς επανειλημμένα επέδειξε ευπιστία σε δεσμεύσεις, τις οποίες τελικά δεν τήρησαν απέναντί του οι δανειστές (και άλλοι…), με αποτέλεσμα, και πάλι, να αποδεχθεί μια συμφωνία που κάποτε αναθεμάτιζε.

Αφελής ή παλιάνθρωπος, μονά-ζυγά… διαλέγεις και παίρνεις.

Επειδή όμως ένας άνθρωπος, όσο ευαπάτητος και αν είναι, δεν στέκει, εδώ που τα λέμε, να είναι τόσο ασυγχώρητα αφελής, δεν μπορεί παρά, κατ’ επέκταση, και ο Αλέξης Τσίπρας να μην είναι δα τόσο αφελής. Κι έτσι, δεν είναι παρά απλώς ένας παλιάνθρωπος που μόνο κρύβεται καλά πίσω από τη δήθεν αφέλειά του.

Αφελής ή παλιάνθρωπος, μονα-ζυγά… μονόζυγα.

Από το πλάι, το σκηνικό της πολεμικής διακοσμείται και με μια συμπληρωματική φημολογία, τάχα ανώδυνη: Ότι, λ.χ., ο Αλέξης Τσίπρας κυριεύεται κάθε τόσο από κρίσεις πανικού, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πια ο ίδιος άνθρωπος για όσους τον ξέρουν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μεταλλαχθεί κι έχει γίνει ένα πολιτικό ζόμπι (με τα κατάλληλα ενσταντανέ από γκριμάτσες να συνοδεύουν το σχετικό κείμενο), ότι ο Αλέξης Τσίπρας το ένα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας το άλλο, και πάει λέγοντας…

Όλα τούτα σταθερά δε και συστηματικά με τον Αλέξη Τσίπρα στο στόχαστρο! Ούτε Σόιμπλε στο κάδρο, ούτε Μέρκελ, ούτε Σαμαράς, ούτε Βενιζέλος, ούτε Φώφη, ούτε Θεοδωράκης, ούτε Στουρνάρας, κανείς! Σχεδόν αποκλειστικά πάντα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ψυχικό ράκος ο κόσμος, επόμενο είναι, σκέφτηκα. Μέχρι που είδα αυτό:

image

Αυτό δεν είναι αντίδραση ψυχικού ράκους. Αυτό είναι έμπειρος και ψυχρός πολιτικός υπολογισμός, δολοφονία χαρακτήρα, στρατηγική ξεπαστρέματος του Αλέξη Τσίπρα. Δίνει γραμμή να τον   α π ο δ ο μ ή σ ο υ μ ε !   Ή μάλλον όχι, δεν δίνει γραμμή. Προδίδει τη γραμμή!

Άρα υπάρχει σχέδιο. Συγκεκριμένο σχέδιο. Σχέδιο αποδόμησης του Αλέξη Τσίπρα.

Σχέδιο σημαίνει άνθρωποι που είναι μέρος του σχεδίου, που υπάρχουν πίσω από το σχέδιο και που έχουν να ωφεληθούν, εδώ και αλλαχού. Σχέδιο σημαίνει άνθρωποι που εκπονούν το σχέδιο. Άνθρωποι που οργανώνουν. Άνθρωποι που ορίζουν φάσεις, κλίμακα κι ένταση. Άνθρωποι που αναθέτουν ρόλους και μοιράζουν δουλειά. Εντολοδόχοι που αναλαμβάνουν κι εκτελούν. Και στη διάθεσή τους ένα ψυχικά ευάλωτο, δεκτικό ακροατήριο.

Γιατί σχέδιο αποδόμησης συγκεκριμένα του Αλέξη Τσίπρα; Μα, επειδή είναι λαοπρόβλητος. Και αυτού του είδους το πολιτικό κεφάλαιο δεν παλεύεται με τρόπο άλλο από την αποδόμηση.

Μπας και βλέπω σχέδιο εκεί που δεν υπάρχει; Λέτε;

Μα, δεν το σκέφτηκα μόνος μου ότι υπάρχει σχέδιο. Με ξύπνησαν εκείνοι που πριν από μένα ξέρουν από σχέδια, και πρώτοι εντόπισαν σχέδιο πίσω από τα πεπραγμένα του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτοί τώρα, με τη σειρά τους, είναι ελόγου τους αφελείς που εξαπατήθηκαν ή παλιάνθρωποι; Εδώ σε θέλω… κάβουρα!

pitsirikidotnet.gr

http://sotosblog.com/2015/07/29/