«Οχι» στη γερμανική Ευρώπη

wpid-wp-1436773997209.jpeg

Οι Γερμανοί ξανάρχονται, όχι με την ισχύ των όπλων, αλλά με την ισχύ της οικονομίας τους, θέλοντας να επιβάλουν τις πολιτικές τους ακόμη και στις κυβερνήσεις των υπόλοιπων χωρών τής κατ’ ευφημισμόν πλέον «ενωμένης» Ευρώπης. Οσα έγιναν το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες το αποδεικνύουν. Ο εκδικητικός κ. Σόιμπλε ξεδίπλωσε τα σχέδιά του για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Το σχέδιο διανεμήθηκε στους «δορυφόρους» του και ήταν σε γνώση τόσο της κ. Μέρκελ, όσο και του Σοσιαλδημοκράτη συμμάχου τους, κ. Γκάμπριελ. Οταν αυτό δεν «έπιασε», προτάθηκε η λύση της μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο… Λουξεμβούργο, ώστε οι Γερμανοί να διαχειριστούν την ελληνική κρατική περιουσία στο όνομα της αποπληρωμής του χρέους. Στο ερώτημα αν στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία θα περιληφθεί και η… Ακρόπολη, απάντηση δεν δόθηκε.

Οι προτάσεις πάντως χαρακτηρίστηκαν ακόμη και από το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» ως «κατάλογος με τις φρικαλεότητες». Μόνο τυχαία δεν είναι η ρήση αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ενωσης πως «ακόμη κι αν ο Τσακαλώτος έκοβε το χέρι του και τους το έδινε, πάλι όχι θα έλεγε ο Σόιμπλε».

Η Ελλάδα βρήκε κάποιους συμμάχους, έστω και με καθυστέρηση, τις χώρες του Νότου. Τα κίνητρά τους, βεβαίως, σχετίζονται με τις εσωτερικές πολιτικές πιέσεις που υφίστανται οι κυβερνήσεις τους, αλλά και με το ύψος των δικών τους χρεών, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι μεγαλύτερα από της μικρής Ελλάδας.

Ο στόχος είναι προφανής και στους πλέον αδαείς. Ο κ. Σόιμπλε και οι πιστοί ακόλουθοί του -Φινλανδοί και άλλοι- δεν θέλουν την αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη. Επιβάλλουν το δίκαιο του ισχυρού με κάθε δυνατό και αδύνατο τρόπο. Και η Ελλάδα είναι το ιδανικό πειραματόζωο για να προλάβουν ενδεχόμενα… κακά. Ο Γάλλος ευρωβουλευτής της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν το απέδωσε πολύ σωστά: «Ο Τσίπρας είναι στην κυβέρνηση πέντε μήνες και του ζητούν να κάνει ό,τι δεν έκαναν οι άλλοι τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Πρόκειται για μια απόπειρα πραξικοπήματος κατά του κ. Τσίπρα, μια απόπειρα που απέτυχε». Ας το ελπίσουμε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Σόιμπλε θέλει να ελέγχει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ FB
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ TWITTER
ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΕ EMAIL
ΑΠΟΨΗ
Μια δύσκολη συμφωνία

Το ζητούμενο, τώρα, είναι η επιδιωκόμενη λύση να μην είναι χειρότερη από τις προηγούμενες προτάσεις και, φυσικά, να περιλαμβάνει όχι κάποια αόριστη αναφορά, αλλά συγκεκριμένη δέσμευση για μείωση του χρέους σε επίπεδα που να το καθιστούν εξυπηρετούμενο.

Εφημερίδα των Συντακτών