Πανσέληνος Ιουλίου…

wpid-wp-1436536048295.jpeg

Η Βουλή καλείται να ψηφίσει σήμερα, με διαδικασία λίγων ωρών, ένα προσχέδιο του Μνημόνιου-3, το οποίο ακόμη δεν έχει εξεταστεί και εγκριθεί από την τρόικα. Καλείται, επίσης, να εξουσιοδοτήσει εν λευκώ τον πρωθυπουργό Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο Δραγασάκη και τους υπουργούς Τσακαλώτο και Παππά «να διαπραγματευθούν με τους ομολόγους τους τους τελικούς όρους της συμφωνίας και να συνάψουν σύμβαση με τον ESM»!

Πρόκειται για τον απόλυτο εξευτελισμό της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, αλλά και ολόκληρου του αστικού πολιτικού συστήματος. Τους υποχρεώνουν να προεγκρίνουν το νέο Μνημόνιο σε μορφή προσχεδίου! Πρώτα η προέγκριση από την ελληνική Βουλή, μετά ο έλεγχος από την τρόικα και η διαμόρφωση της τελικής μορφής, μετά η έγκριση από το Eurogroup και μετά (ενδεχομένως) ο τυπικός χαιρετισμός από μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αν αυτή γίνει την Κυριακή!

Δεν πρόκειται για κυβερνητική πρωτοβουλία. Πρόκειται για απαίτηση των ιμπεριαλιστών δανειστών. Το νομοσχέδιο «έχει διπλό στόχο», λένε τα στελέχη του Μαξίμου. «Να πείσει τους δύσπιστους και να ικανοποιήσει όσους μας στηρίζουν»! Και συμπληρώνουν με νόημα: «Οι πιστωτές ήταν ενήμεροι για την κίνησή μας»! Μπορούμε έτσι να καταλάβουμε ότι οι πιστωτές δεν ήταν απλώς ενήμεροι, αλλά ήταν αυτοί που απαίτησαν το θεσμικό και πολιτικό εξευτελισμό της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής Βουλής.

Το είχε υπαινιχτεί η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη σύνοδο κορυφής: η διαδικασία θα είναι αντίστροφη από τη συνήθη. Πρώτα θα υπογραφεί συμφωνία για νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο και μετά θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες ενός προγράμματος-γέφυρα, που θα αφορά τον Ιούλη και τον Αύγουστο (ίσως και το Σεπτέμβρη). Και βέβαια, κάθε φάση του σχεδίου θα συνοδεύεται από προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση. Τελικά, έγινε ένα βήμα παραπέρα: υποχρεώνουν τη Βουλή να ψηφίσει ένα προσχέδιο, πριν να το έχει εξετάσει και εγκρίνει ακόμη και η τρόικα!

Το Μνημόνιο-3 ενδεχομένως να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Δεν γνωρίζουμε αν οι κορόνες του Π. Λαφαζάνη και η απουσία της υπογραφής του από το οικτρό νομοσχέδιο συνιστά απόφαση ρήξης με την πλειοψηφία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ή αν πρόκειται απλώς για το τελευταίο «φλας αριστερά», πριν στρίψει απότομα το τιμόνι δεξιά. Δεν ξέρουμε αν η σημερινή συγκυβέρνηση θα παραμείνει ως έχει στην εξουσία, αν θα δώσει τη θέση της σε μια άλλη ή αν θα προκηρύξει εκλογές. Ξέρουμε, όμως, ότι το Μνημόνιο-3 θα ψηφιστεί σίγουρα, γιατί από την επαύριο του δημοψηφίσματος έχει δημιουργηθεί μια συμπαγής κομματική-κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία συγχώνευσε το «όχι» με το «ναι» σε μια απόφαση που λέει: «τρίτο δάνειο και τρίτο Μνημόνιο πάση θυσία».

Οι ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν από την ουσία. Η ουσία είναι ότι εξαπολύεται ένας Αρμαγεδδώνας μνημονιακών αντιλαϊκών μέτρων, που θα έρθουν να προστεθούν στα μέτρα των προηγούμενων Μνημονίων.