Financial Times: Το σχέδιο Λαφαζάνη για σύλληψη Στουρνάρα και έφοδο στο Νομισματοκοπείο

wpid-wp-1437824736016.jpeg

Σύλληψη του κεντρικού τραπεζίτη. Αδειασμα των θησαυροφυλακίων. Στροφή στη Μόσχα για βοήθεια», έτσι κωδικοποιούν οι Financial Times το λεγόμενο σχέδιο Λαφαζάνη, για έφοδο στο Νομισματοκοπείο και δέσμευση των 22 δισ. ευρώπου υποτίθεται ότι βρίσκονται εκεί.

«Αυτά ήταν τα στοιχεία του κρυφού πλάνου επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, που είχαν καταστρώσει τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας», γράφει η εφημερίδα, που κάνει αναφορά στα όσα ειπώθηκαν στη συγκέντρωση της Αριστερής Πλατφόρμας, σε ξενοδοχείο, στις 14 Ιουλίου.

«Το πλάνο δίνει μία αίσθηση του χάους και των παρασκηνιακών κινήσεων καθώς η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από τη νομισματική ένωση, πριν ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνήσει στους όρους για το δάνειο των 86 δισ. ευρώ, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Επίσης υπενθυμίζουν την αποφασιστικότητα μίας σημαντικής πλευράς του κόμματος του κ. Τσίπρα για την επιστροφή στη δραχμή και την αύξηση του κρατικού ελέγχου στην οικονομία», σχολιάζουν οι Financial Times.

Ακόμη και οι σκληροπυρηνικοί κομμουνιστές αιφνιδιάστηκαν όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πρότεινε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει τον έλεγχο του Νομισματοκοπείου, όπου βρίσκονται τα αποθέματα ρευστού της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Το πλάνο δείχνει την προφανή αδίστακτη αποφασιστικότητα των ακροαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχουν τους πολιτικούς τους στόχους, αλλά και την έλλειψη γνώσεων της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης. Πρώτα από όλα, τα θησαυροφυλάκια στο Νομισματοκοπείο αυτή τη στιγμή έχουν μόνο περίπου 10 δισ. ευρώ σε ρευστό, αρκετά για να κρατήσουν τη χώρα για μερικές εβδομάδες αλλά όχι για τους 6-8 μήνες που υπολογίζεται ότι απαιτούνται για την προετοιμασία, δοκιμή και κυκλοφορία ενός νέου νομίσματος».

Η κυβέρνηση σύντομα θα διαπίστωνε ότι τα χαρτονομίσματα της χώρας θα ήταν άχρηστα, γράφουν οι Financial Times. Ούτε θα μπορούσαν να τυπώσουν περισσότερα 10ευρα και 20ευρα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα καταλάμβανε το Νομισματοκοπείο, η ΕΚΤ θα κήρυσσε τα ελληνικά ευρώ ως πλαστά «θέτοντας όποιον προσπαθούσε να αγοράσει κάτι με αυτά στον κίνδυνο σύλληψης για πλαστογραφία», ανέφερε ένας κεντρικός τραπεζίτης. «Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Η Ελλάδα θα απομονωνόταν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις τράπεζες ανίκανες να λειτουργήσουν και τα ευρώ της άχρηστα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ακόμη και πριν από τη συγκέντρωση στο ξενοδοχείο, ο κ. Λαφαζάνης αναζητούσε απελπισμένα σχέδια για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Δεδομένου του κομμουνιστικού παρελθόντος του κ. Τσίπρα και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης, η Αθήνα πίστευε ότι θα ήταν απλή υπόθεση να κερδίσει οικονομική στήριξη 5-10 δισ. ευρώ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Λαφαζάνης επισκέφθηκε τη Μόσχα τρεις φορές από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία. Σε αντάλλαγμα με την υπογραφή για το νέο αγωγό, ήλπιζε σε προκαταβολή τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. ”Ηταν όλα μία φαντασίωση”, είπε ανώτατος Ελληνας τραπεζίτης. ”Τα όνειρα της Αριστερής Πλατφόρμας για δωρεάν φυσικό αέριο και δραχμή με ρωσική στήριξη, κατέρρευσαν”».

Hellas Now – RSSToday, 13:00