To παιχνίδι παίζεται μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ!

wpid-wp-1436554405309.jpeg

Πού κολλάει η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα; Όχι στην Ελλάδα, λέει το περιοδικό Spiegel. Το πρόβλημα έγκειται πλέον στην πλευρά των δανειστών. Η σιωπηρή συμφωνία μεταξύ Λαγκάρντ και Μέρκελ για το χρέος έχει τιναχτεί στον αέρα!

Η αλήθεια είναι ότι με τις νέες προτάσεις του ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσεγγίσει τόσο πολύ τους δανειστές, που τίποτα δε φαίνεται να στέκεται πια εμπόδιο σε μια συμφωνία, γράφει το περιοδικό Spiegel.

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται: Μετά από την απόρριψη της πρότασης των δανειστών από τους Έλληνες στο δημοψήφισμα ο Τσίπρας αισθάνεται τόσο δυνατός, που μπορεί να περιμένει πλέον ακόμα και την αποδοχή ακόμα περισσότερων θυσιών από το λαό του.

Ωστόσο οι διαπραγματευτές, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, φαίνεται να ετοιμάζονται και πάλι για μία αποτυχία των συνομιλιών και για ένα Grexit. Και ο λόγος πια δεν είναι η ξεροκεφαλιά του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά οι αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των ίδιων των πιστωτών, ιδιαίτερα μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον.

Η Άγκελα Μέρκελ επιμένει ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο επόμενο πακέτο: «Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα» είπε επανειλημμένως στην Bundestag μπροστά στους βουλευτές της.

Ωστόσο, παρότι η Μέρκελ επιζητεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ, προκειμένου αυτό να ελέγχει την «ελαστική», όπως θεωρεί, Κομισιόν και την ΕΚΤ, μία από τις απαιτήσεις του Ταμείου είναι το κούρεμα του χρέους, κάτι που η Μέρκελ αποκλείει κατηγορηματικά!

Μία ελάφρυνση χρέους δεν πρόκειται να τη συγχωρήσει ποτέ το κόμμα της. Ήδη στο θέμα της περαιτέρω παροχής βοήθειας, το CDU εμφανίζεται από επιφυλακτικό μέχρι τελείως αρνητικό. Όμως, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν μπορεί από την πλευρά της να συμφωνήσει σε κανένα πρόγραμμα το οποίο δε θα πληροί τα κριτήρια του ταμείου. Κεντρικό εξ” αυτών είναι το στοιχείο της βιωσιμότητας του χρέους κι αυτό για την Ελλάδα εκπληρώνεται μόνο κατόπιν μιας ελάφρυνσης χρέους.

Εδώ και καιρό, ο καυγάς αυτός γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες. Έτσι, τις προηγούμενες εβδομάδες η Λαγκάρντ απέφευγε να θέτει το πρόβλημα της βιωσιμότητας δημοσίως. Και η καγκελάριοςάφηνε να εννοηθεί, ως ανταπόδοση, ότι ένα είδος αναδιάρθρωσης θα μπορούσε να συζητηθεί το Φθινόπωρο.

Η ανακωχή όμως έληξε την περασμένη εβδομάδα. Την προηγούμεν Πέμπτη το ΔΝΤ δημοσίευσε απροειδοποίητα την έκθεσή του για το θέμα της Ελλάδας, στην οποία τα χρέη της Αθήνας χαρακτηρίζονταν «μη βιώσιμα». Η ελάφρυνση χρέους είναι αναγκαία, αναφερόταν στο συμπερασμα των ειδικών του ταμείου. Αυτή η δημοσίευση προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στους Ευρωπαίους, καθώς η Λαγκάρντ είχε υποσχεθεί στον Ζ. Κ. Γιούνκερ και τον Γ. Ντάισελμπλουμ – πίσω από κλειστές πόρτες – ότι η έκθεση δε θα δημοσιευτεί πριν το Φθινόπωρο.

Στο Παρίσι και σε άλλες πρωτεύουσες, όπου πολλοί θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν ένα Grexit, παρακολουθούν με ανησυχία ότι ειδικά τώρα, στα τελευταία μέτρα των διαπραγματεύσεων, προκύπτει νέος διχασμός στις τάξεις των δανειστών. Μάλιστα έχουν ήδη βρει τον πιο πιθανό ένοχο: το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε. Εδώ και πολύ καιρό είναι πεπεισμένοι ότι ο Σόιμπλε προσπαθεί να σαμποτάρει όλες τις προσπάθειες διάσωσης. Ο Σόιμπλε, υποψιάζονται πολλοί, ενθάρρυνε την Λαγκάρντ στη δημοσίευση της έκθεσης. Αν κάτι τέτοιο ισχύει ή όχι, είναι πια αδιάφορο, καθώς απλώς και μόνο η υποψία δείχνει πόσο καχύποπτοι έχουν γίνει οι πιστωτές μεταξύ τους.

Είναι πάντως απόλυτα σωστό, ότι ο Σόιμπλε θεωρεί εδώ και αρκετό καιρό το Grexit ως την καλύτερη λύση. Μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να πείσει και την καγκελάριο γι” αυτό. Ωστόσο, τώρα δεν της απομένει τίποτε άλλο, παρά να προσχωρήσει στη γραμμή Σόιμπλε. Κι αυτό γιατί μία ελάφρυνση του χρέους ή μία αποχώρηση του ΔΝΤ είναι γι” αυτήν μία ήττα.

Ένας πιθανός συμβιβασμός θα ήταν, το ΔΝΤ να μη συμμετάσχει με νέα ποσά στο επόμενο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά να παραμείνει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος του πακέτου στήριξης. Ωστόσο, το αν θα υπάρξει η συμφωνία του Δ.Σ. του ΔΝΤ σε κάτι τέτοιο, παραμένει για την ώρα τελείως ανοικτό.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι τις τελευταίες ημέρες η Κριστίν Λαγκάρντ μιλάει για αναδιάρθρωση και όχι πια, όπως η έκθεση του ταμείου, για κούρεμα χρέους. Ίσως η αναδιάρθρωση αποτελέσει τη γέφυρα, μέσω της οποίας το ΔΝΤ και το Βερολίνο τελικά θα συναντηθούν στα μισά της διαδρομής.

euro2day.gr