Οι ψηφοφόροι ψάχνουν κόμμα και τα… κόμματα ψηφοφόρους

wpid-wp-1440855117252.jpeg

Στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου τα πάντα είναι ρευστά και τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει προβλέψεις. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας «ProRata» για λογαριασμό της «Εφ.Συν.» δεν αφήνουν περιθώρια για διαφορετικές εκτιμήσεις.

Το 25,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιο κόμμα θα ψηφίσουν. Πρόκειται για μια τεράστια δεξαμενή ψήφων στην οποία προσβλέπουν όλα τα κόμματα και κυρίως τα δύο μεγαλύτερα που επιδιώκουν να είναι η αυριανή κυβέρνηση ή ο βασικός κορμός της.

Η ανάλυση του συνολικού ποσοστού των αναποφάσιστων κατά κόμμα -όπως προκύπτει από την έρευνα- κάνει την προαναφερόμενη εικόνα πιο σαφή και πιο συγκεκριμένη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -κυρίως λόγω των πρόσφατων εσωκομματικών του προβλημάτων- καταφέρνει να συσπειρώσει το 49% αυτών που τον ψήφισαν στις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ το 32% από εκείνη την εκλογική του δύναμη δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Αντίθετα, η συσπείρωση στη Ν.Δ. φτάνει στο 70% και οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 21% εκείνων που την ψήφισαν στις περασμένες εκλογές.

Τα αντίστοιχα νούμερα στο Ποτάμι είναι 38% και 44%, στους ΑΝ.ΕΛΛ. 24% και 33%, στο ΠΑΣΟΚ 56% και 22%, στο ΚΚΕ 82% και 7% και στη Χ.Α. 72% και 12%.

Με άλλα λόγια, πλην της ΝΔ, του ΚΚΕ και της Χ.Α., όλα τα άλλα κόμματα εμφανίζουν μικρό βαθμό συσπείρωσης και πολύ μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων προηγούμενων ψηφοφόρων τους.

Το γεγονός αυτό έχει περισσότερες από μία ερμηνείες. Η πρώτη και η πλέον οφθαλμοφανής αφορά το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται πλέον υπό αναμόρφωση.

Η εικόνα που είχαμε ώς σήμερα, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πολύ διαφορετική μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η δεύτερη ερμηνεία είναι πιο σύνθετη. Η χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται κυρίως από το σοκ που προκάλεσε στους ψηφοφόρους του η πρόσφατη διάσπαση και δεν φαίνεται να πιστοποιεί καθαρή υποχώρηση της επιρροής του στην κοινωνία, καθώς στην πρόθεση ψήφου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα.

Αυτή όμως η εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει και για τα υπόλοιπα κόμματα με χαμηλό βαθμό συσπείρωσης, όπως το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝ.ΕΛΛ.

Για το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ η επιλογή της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα να υπογράψει νέα συμφωνία με τους δανειστές μάλλον πρόσθεσε παρά αφαίρεσε προβλήματα.

Και τούτο γιατί τα κόμματα αυτά, ως μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, είχαν κριθεί και είχαν φτάσει στα όριά τους στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Τώρα -μετά τη συμφωνία- υποψηφιότητα διεκδικητή από την εκλογική τους δύναμη βάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, οι ΑΝ.ΕΛΛ. φαίνεται πως βιώνουν κρίση ταυτότητας καθώς καταγράφηκαν ως αντιμνημονιακή δύναμη της λαϊκής Δεξιάς αντλώντας ψηφοφόρους από έναν παραδοσιακό φιλοευρωπαϊκό χώρο, για να καταλήξουν στην ψήφιση του τρίτου Μνημονίου.

Το γεγονός αυτό στερεί από το κόμμα του κ. Καμμένου τον, μέχρι τώρα, κύριο λόγο διαφοροποίησής του από τη Ν.Δ.

Στα προαναφερόμενα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν με διαφορετικούς πολιτικούς όρους από αυτούς που διεξήχθησαν οι προηγούμενες.

Τον περασμένο Ιανουάριο οι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στα κόμματα που επί μία εξαετία στήριζαν και εφάρμοζαν την πολιτική των μνημονίων και σε μια ανερχόμενη κυβερνητική δύναμη που υποσχόταν πως θα βάλει τέρμα σ’ αυτή την κατάσταση, χωρίς βεβαίως να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου τέτοιο δίλημμα δεν υπάρχει. Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν για κυβέρνηση -ανάμεσα σε δυνάμεις που αποδέχονται το τρίτο Μνημόνιο- εκείνο το κόμμα που θα πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη νέα κατάσταση.

Το σοκ που προκάλεσε στους ψηφοφόρους του ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλ. Τσίπρα, υπογράφοντας τη νέα συμφωνία δεν φαίνεται να μεταφράζεται σε σημαντικά εκλογικά κέρδη για τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς αυτές κρίθηκαν τον Ιανουάριο για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την τύχη της χώρας εντός μνημονίων.

Αντίθετα ο νέος ΣΥΡΙΖΑ -δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπασή του- πρέπει να αποδείξει ότι δεν θα είναι μια επανάληψη των προ του Ιανουαρίου κυβερνητικών καταστάσεων.

«Τι μέλλει γενέσθαι» θα φανεί στις επόμενες ημέρες και φυσικά από το αποτέλεσμα της κάλπης. Το σίγουρο είναι πως στην παρούσα φάση, στο ξεκίνημα δηλαδή της προεκλογικής περιόδου, οι ψηφοφόροι -πέραν των πεισμένων- βρίσκονται σε αναζήτηση του κόμματος που θα ψηφίσουν και τα κόμματα σε αγωνιώδη αναζήτηση ψηφοφόρων.

http://www.efsyn.gr/arthro/oi-