Ευάλωτη η ΛΑΕ στην πόλωση

wpid-wp-1442554727364.jpeg

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κάλπη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και άλλα κεντρικά στελέχη της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) ζητούν την ενίσχυσή της στην κάλπη με την υπόσχεση να συνεχίσουν τον αντιμνημονιακό αγώνα από εκεί που τον άφησε ο μνημονιακός, όπως πλέον τον χαρακτηρίζουν, ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και να δώσουν υπόσταση στο Όχι του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, που, όπως λένε τα στελέχη της ΛΑΕ, έμεινε «ορφανό».

Ο Λαφαζάνης μάλιστα ανέβασε τον πήχη ψηλά ζητώντας να αναδειχθεί η ΛΑΕ τρίτη δύναμη. Χθες, κατά τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου, σημείωσε ότι ένα ισχυρό ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας θα επηρεάσει τις μετεκλογικές εξελίξεις και θα μετρήσει περισσότερο από το άθροισμα των μνημονιακών κομμάτων, ενώ θα είναι αυτό που θα σβήσει το χαμόγελο της Μέρκελ, την οποία, όπως είπε, δεν την ενδιαφέρει αν θα βγει Τσίπρας ή Μεϊμαράκης.

Ωστόσο, τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων ημερών δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά, αντιθέτως δείχνουν ότι το νεοσύστατο κόμμα είναι ευάλωτο στην ισχυρή πόλωση, η οποία αναμένεται να ενταθεί όσο πλησιάζουμε στην κάλπη: η δύναμή του κινείται σε γενικές γραμμές κάτω του 4%, με ορισμένες εταιρείες να ανιχνεύουν οριακή εκπροσώπησή του στη Βουλή. Αν και προβάλλει ως μέτωπο ευρύτερων προοδευτικών και δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων, φαίνεται να έλκει κυρίως τους αριστερούς ψηφοφόρους που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τους νεολαίους που είχαν αναφορά επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μην πιστεύετε τις δημοσκοπήσεις. Η Λαϊκή Ενότητα θα είναι πανίσχυρη στις κάλπες» διεμήνυσε ο Λαφαζάνης κατά τον χαιρετισμό του από το βήμα της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης στην Ομόνοια με ομιλήτρια τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε κάθε περίπτωση η τακτική που θα ακολουθήσει μέχρι τελευταία στιγμή είναι αυτή της πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ στα αριστερά του και η εξαπόλυση δριμείας κριτικής κατά των μνημονιακών επιλογών της Κουμουνδούρου και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Ο αρχηγός του συνδυασμού επιχειρεί σταθερά να αποδομήσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι παράλληλα προς το μνημόνιο μπορούν να υπάρξουν στοιχεία φιλολαϊκής πολιτικής, καθώς το μνημόνιο δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.

Έμφαση μάλιστα δίνει ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας στον ισχυρισμό ότι μετεκλογικά είναι εφικτή και πιθανή η συνεργασία μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον κοινό τους πρόγραμμα είναι το μνημόνιο, κάτι με το οποίο επιχειρεί να προσελκύσει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που φοβούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα ο Λαφαζάνης δεν δίστασε να σχολιάσει τις σχετικές διαψεύσεις του Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον «πολιτικά αναξιόπιστο». Κατ’ επέκταση απορρίπτει το εκλογικό δίλημμα που θέτουν τα δύο μεγάλα κόμματα, δηλαδή «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης», «Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση Ν.Δ.» και μιλάει για «αυτοδιορισμένους μονομάχους που διεκδικούν την πρωθυπουργία σε ένα προτεκτοράτο».

Την ίδια ώρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου δίνει έμφαση σε στοιχεία αντιδημοκρατικής λειτουργίας της απελθούσας κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, την ηγετική ομάδα του οποίου στηλιτεύει για συγκεντρωτισμό κατά την πρόσφατη παραίνεσή της ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλείται «ομάδα Μαξίμου».

Τέλος, κορυφαία στελέχη του σχήματος αποδομούν εξαγγελίες και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ακούγονται από τον πρόεδρό του τις τελευταίες ημέρες, όπως π.χ. ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος με μακροσκελές δελτίο Τύπου παρέθεσε τα μέτρα που προωθεί το τρίτο μνημόνιο στο ασφαλιστικό και τις επιπτώσεις τους στο εισόδημα των συνταξιούχων, ή η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία αντέδρασε στην αναφορά του Τσίπρα στη ρύθμιση των 100 δόσεων ως παράδειγμα φιλολαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δήλωσή της η πρώην υπουργός και πλέον στέλεχος της ΛΑΕ κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι αποκρύπτει πως η ρύθμιση αυτή με το τρίτο μνημόνιο θα τιναχτεί στον αέρα.

http://www.topontiki.gr/article/142902/eyaloti-i-lae-stin-polosi